Zodiak, [Chmielarium] Pompa Chmielu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskaliber
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.05
    • 727

    #16
    Kolor: Ciemny bursztyn, mętny.
    Piana: Koloru złamanej bieli, obfita, gęsta, dosyć trwała. Opada do dziurawego kożucha mocno oblepiając szkło klasyczną koroną.
    Zapach: Mocna podbudowa słodowa i chmielowość: cytrusy, sosna.
    Smak: Treściwe. Mocna podbudowa słodowa, biszkopty i cytrusowo-sosnowe amerykańskie chmiele. Wychodzi lekki alkohol, który mimo wszystko ginie w sporej treściwości piwa i nie przeszkadza, ale jak na 6,5% jest go i tak za dużo. Całość wieńczy średnio wysoka, żywiczna goryczka o trochę alkoholowym zabarwieniu.
    Wysycenie: Średnie.
    Ogółem: Dobre.
    BeerFreak.pl

    Comment

    • Glingorth
      Porucznik Browarny Tester
      • 2014.04
      • 283

      #17
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Pomarańczowo bursztynowy, lekko opalizujące. [4.5]
      Piana: Gęsta, drobna, długo się utrzymuje zostawiając ślady na szkle. [4.5]
      Zapach: Słodowość z lekkim karmelem, kontra chmiel z owocami tropikalnymi. [4]
      Smak: Mocna goryczka, delikatnie zalegająca ze słodowo karmelową kontrą. Fajna pełnia, przyjemnie się pije. [5]
      Wysycenie: Pasuje. [4.5]
      Opakowanie: Jakoś tak ociągałem się z zakupem tego piwa... wiadomo, nie oceniaj książki po okładce, no ale zawsze coś innego przyciągało wzrok i trafiało do koszyka. Tymczasem piwo jest świetne i zasługuje na lepszą etykietkę. [2.5]
      Uwagi: Bardzo dobra, treściwa i fajnie zbalansowana AIPA.

      Moja ocena: [4.425]

      Comment

      • Klatak
        Porucznik Browarny Tester
        • 2014.07
        • 431

        #18
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Bursztyn z opalizacją [4.5]
        Piana: Średnio obfita, drobno zbudowana, najwyżej średnio trwała, zdobi szkło. [4]
        Zapach: Średnio intensywny z nutami karmelu i owoców egotycznych, jednak dominuje sorachi ace z kokosem na czele. [3.5]
        Smak: Identycznie jak w aromacie. Piwo dość słodkie i z niską goryczką, ale czego się spodziewać po 45 IBU i 17,7° Blg. [3]
        Wysycenie: Niskie, powinno być zdecydowanie wyże. [2.5]
        Opakowanie: Etykieta znacznie gorsza niż poprzednia, pojawiła się tytułowa pompa chmielu, ale całość wygląda jak była by zrobiona przez przedszkolaka. Plus za pełen skład. [2]
        Uwagi: Warka (II) z datą do 30.10.2015. Poprzednia warka była dobra jak nie bardzo dobra i tysiąc razy lepsza od obecnej. Obecnie pompa chmielu jest mało chmielowa w smaku, aromacie i goryczce. Niska goryczka przy wysokim ekstrakcie niestety mocno wpływa na niską pijalność, która jest jeszcze potęgowana przez niskie wysycenie. Jedynie osoby, które są fanami Sorachi Ace może będzą zadowolone.

        Moja ocena: [3.275]

        Comment

        • need
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 45

          #19
          Niestety obecna warka zdecydowanie słabsza. Czy pierwsza też była chmielona tylko Simcoe i Sorachi? Ja szczerze mówiąc zarówno w smaku, jak i aromacie czuję mało ameryki, raczej dominuje słodowość i do tego mam jeszcze wrażenie, że dms. Nie przepadam też za Sorachi więc jego wyraźna obecność dodatkowo mi nie podchodzi.

          Comment

          • yaro74
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2089

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika need
            Niestety obecna warka zdecydowanie słabsza. Czy pierwsza też była chmielona tylko Simcoe i Sorachi?
            Z tego co pamiętam to Simcoe i Citra.

            Comment

            • Klatak
              Porucznik Browarny Tester
              • 2014.07
              • 431

              #21
              Poprzednia warka była chmielona simcoe i citrą, do tego IBU miała na poziomie 63 a nie 45, ekstrakt o 0,5° niższy i alkohol o 1,1% niższy. Z mniej istotnych zmian w poprzedniej warce w zasypie nie było słodu pilzeńskiego.

              Comment

              • karol1000
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.09
                • 1823

                #22
                Zupelnie nie rozumiem w tym wypadku postepowania kontraktowca. Zrobili zajebista pierwsza warke, ktora zjadala wszytskie inne polskie piwa tego gatunku na sniadanie, a teraz zupelnie zmieniaja recepture i parametry piwa wrzucajac w dodatku chmiel ktorego spora czesc piwoszy nie trawi.

                LP

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #23
                  Taki los kontraktowca, że robi z tego co dostępne na rynku, bo nie ma własnych zapasów. Generalnie ceny chmielu poszły w kosmos na przełomie roku.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • yoda79
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.01
                    • 861

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                    Taki los kontraktowca, że robi z tego co dostępne na rynku, bo nie ma własnych zapasów. Generalnie ceny chmielu poszły w kosmos na przełomie roku.
                    Wszystkich czy wybranych zagranicznych (USA, Nowa Zelania)?

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #25
                      Wszystkich popularnych. Pozostałe zdrożały nieznacznie.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Klatak
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2014.07
                        • 431

                        #26
                        Chyba bym wolał dopłacić te 10-30 groszy więcej za piwo i dostać porządne IPA (tak jak w poprzedniej wrace), a nie kokosowego mózgotrzepa. Myślę że podzielacie moje zdanie.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #27
                          Nie ma takiego zwyczaju, od wieków. Jak drożeje któryś z surowców, to klient dostaje mniej, żeby tylko nie podnieść ceny.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Marchi
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.12
                            • 130

                            #28
                            Dla mnie sytuacja absurdalna. Jeżeli nie mają składników, żeby uwarzyć Pompę Chmielu, to niech stworzą nowe piwo pod inną nazwą. Zero dbania o markę.

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #29
                              Nie rozumiesz nic.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              • Klatak
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2014.07
                                • 431

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marchi
                                Dla mnie sytuacja absurdalna. Jeżeli nie mają składników, żeby uwarzyć Pompę Chmielu, to niech stworzą nowe piwo pod inną nazwą. Zero dbania o markę.
                                Prawda, piwo oprócz zmienionego rodzaju i ilości chmielu ma też zmienione parametry dlatego nowa nazwa była by bardziej niż uzasadniona, nawet mam propozycje nazwy - Kokosowe Szaleństwo (w końcu było już Orzechowe ).

                                Comment

                                Przetwarzanie...