Zamkowy, Żywiec APA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szefoo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.07
    • 14

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, słomkowy, leciutko/prawie niezauważalnie zmętnione [2.5]
    Piana: Początkowo świetna, drobna, jednak szybko opadała [3.5]
    Zapach: Nuty chmielowe, cytrusowe. Brak dodatkowych aromatów, lekki cytrus i to wszystko. [3]
    Smak: W smaku wyczułem mocniej chmielonego jasnego lagera, co więcej chmielonego polskim chmielem. W smaku przypomina mi Warmińskie Rewolucje, Kormoran Jasny. Wyczuwalne nuty słodowe. Brak grejfrutowej goryczki, w ogóle brak goryczki. [2]
    Wysycenie: Odpowiednie, nie za mocne, nie za lekkie [4]
    Opakowanie: Ocena jedynie na podstawie fotek, beczki nie widziałem. [3]
    Uwagi: Pite podczas wędrówki po opolskich pubach z dobrym piwem, w Laboratorium.

Moja ocena: [2.675]
    Piwniczka Piwna
    Warek 27
    Leżakuje: #26 Dynia, #27 PIPA

Comment

• Rufi3M
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.03
      • 44

Dorwałem i zdegustowałem. No cóż jestem zawiedziony.
      Tak się złożyło, że przetestowałem razem z moim świeżo uważonym AIPA (4 dni po zabutelkowaniu) tylko na ektraktach słodowych Bruntala i chmielach amerykańskich i nie ma co porównywać...

Zapach w ŻABIE jakiś dziwny , cukierkowaty. Zero piany, nasycenie spore, goryczka słaba.
      Kupiłem , wypiłem i na tym koniec...drugi raz po to raczej nie sięgnę.

Comment

• pukko
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.08
        • 33

Uwaga Bydgoszcz! Żywiec odpisał:

dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami. Poniżej przesyłamy listę sklepów gdzie może Pan zakupić piwo Żywiec APA.

Kod pocztowy Miejscowość Ulica Numer domu
        85-029 Bydgoszcz 11 Listopada 15A
        85-010 Bydgoszcz Abrahama 6
        85-318 Bydgoszcz Abrahama 8A
        85-817 Bydgoszcz BBON 10
        85-791 Bydgoszcz Brzechwy 1
        85-796 Bydgoszcz Chodkiewicza 66
        85-005 Bydgoszcz Gdańska 17
        85-005 Bydgoszcz Glinki 30
        85-100 Bydgoszcz Glinki 51
        85-239 Bydgoszcz Grunwaldzka 57
        85-241 Bydgoszcz Grunwaldzka 77
        85-239 Bydgoszcz Grunwaldzka 79
        85-703 Bydgoszcz Kijowska 21
        85-433 Bydgoszcz Kolbego 43
        85-124 Bydgoszcz Konopnickiej 2A
        85-150 Bydgoszcz Konopnickiej 61A
        85-021 Bydgoszcz Koszarowa 11
        85-463 Bydgoszcz Łąkowa 28
        85-733 Bydgoszcz M.Curie-Skłodowskiej 70A
        85-391 Bydgoszcz Nakielska 104A-106
        85-868 Bydgoszcz Ogrody 20
        85-483 Bydgoszcz Opławiec #
        85-129 Bydgoszcz Poznańska 19
        85-435 Bydgoszcz Rekinowa 12
        85-796 Bydgoszcz Rupniewskiego 10
        85-830 Bydgoszcz Sandomierska 20
        85-113 Bydgoszcz Sieroca 13
        85-858 Bydgoszcz Tadeusza Boya-Żeleńskiego 16
        85-168 Bydgoszcz Ujejskiego 48
        85-340 Bydgoszcz Władysława IV 18A
        85-005 Bydgoszcz Żeleńskiego 16A

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

Teraz pytanie, który z tych sklepów jest najbliżej skrzyżowania Jagiellońskiej z Piotrowskiego. Tam właśnie kończy swój bieg PolskiBus na trasie z Warszawy - najbliższy kurs jutro o 6:15!

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Wszystkie są dość mocno oddalone. Gdańska 17 chyba wypada najbliżej ale to też trzeba trochę przepedałować

Comment

• rivendel
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.06
              • 262

W Tarnowie można kupić na ul.Klikowskiej, na przeciw kościoła - PIRAT ALKOHOLE 24H.
              Jeżeli ktoś szuka to już wie gdzie.
              Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

Comment

• pukko
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.08
                • 33

Narzekacie na brak lejsingu a u mnie coś tam jest
                Attached Files

Comment

• Wujas
                  Gość
                  • 2014.11
                  • 267

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pukko Wyświetlenie odpowiedzi
                  Uwaga Bydgoszcz! Żywiec odpisał:

dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami. Poniżej przesyłamy listę sklepów gdzie może Pan zakupić piwo Żywiec APA.

Kod pocztowy Miejscowość Ulica Numer domu
                  85-029 Bydgoszcz 11 Listopada 15A
                  85-010 Bydgoszcz Abrahama 6
                  85-318 Bydgoszcz Abrahama 8A
                  85-817 Bydgoszcz BBON 10
                  85-791 Bydgoszcz Brzechwy 1
                  85-796 Bydgoszcz Chodkiewicza 66
                  85-005 Bydgoszcz Gdańska 17
                  85-005 Bydgoszcz Glinki 30
                  85-100 Bydgoszcz Glinki 51
                  85-239 Bydgoszcz Grunwaldzka 57
                  85-241 Bydgoszcz Grunwaldzka 77
                  85-239 Bydgoszcz Grunwaldzka 79
                  85-703 Bydgoszcz Kijowska 21
                  85-433 Bydgoszcz Kolbego 43
                  85-124 Bydgoszcz Konopnickiej 2A
                  85-150 Bydgoszcz Konopnickiej 61A
                  85-021 Bydgoszcz Koszarowa 11
                  85-463 Bydgoszcz Łąkowa 28
                  85-733 Bydgoszcz M.Curie-Skłodowskiej 70A
                  85-391 Bydgoszcz Nakielska 104A-106
                  85-868 Bydgoszcz Ogrody 20
                  85-483 Bydgoszcz Opławiec #
                  85-129 Bydgoszcz Poznańska 19
                  85-435 Bydgoszcz Rekinowa 12
                  85-796 Bydgoszcz Rupniewskiego 10
                  85-830 Bydgoszcz Sandomierska 20
                  85-113 Bydgoszcz Sieroca 13
                  85-858 Bydgoszcz Tadeusza Boya-Żeleńskiego 16
                  85-168 Bydgoszcz Ujejskiego 48
                  85-340 Bydgoszcz Władysława IV 18A
                  85-005 Bydgoszcz Żeleńskiego 16A
                  Mimo narzekań na pisanie o miejscach, w których można piwo nabyć, miast o jego walorach organoleptycznych - dziękuję za tę informację. Od kilku dni próbowałem znaleźć to piwko w Bydzi - zarówno w masówkach typu żabka, fresh market, carrefour, alma, auchan, tesco, jak i w sklepach mniej znanych - w piramidce na skrzyżowaniu Królowej Jadwigi z Dworcową (swoją drogą polecam sklep), e.leclerc. Dopiero dzisiaj udało mi się znaleźć ŻAPĘ w Delikatesach Francuskich w moim Fordonie, o których to już zupełnie zapomniałem. Zabieram się zaraz za degustację i jeśli nikt mnie nie ubiegnie odpowiedzią pod tym postem, po prostu zedytuję go o moje przemyślenia. Dodaję od razu, że jestem bardzo sceptycznie nastawiony do tego koncernowego wytworu (a raczej do ewentualnych następnych warek, które pewnie będą już lipne i nastąpi próba ugrania czegoś na "marce").
                  Last edited by Wujas; 2014-11-15, 16:45.

Comment

• meszek0009
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.04
                    • 247

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemne, lekko mętne złoto. [4]
                    Piana: Biała, średnie pęcherzyki, dosyć szybko opada do wysepki, średni lacing. [3.5]
                    Zapach: Jest chmielowo na pierwszym planie, wyraźnie, przyjemnie, ale mało po amerykańsku, również kojarzy mi się z Warmińskimi Rewolucjami. Lekko żywiczno - ziołowy charakter z dojrzałą brzoskwinią bardziej niż cytrusami. Mało złożony, ale przyjemny. [4]
                    Smak: Słabiej niż w aromacie, goryczka bardzo słaba, późno dochodzi, krótka, lekko ściągająca, nudna. W smaku czuć jakieś owoce od chmielu, bardziej na alibi, no ale niemniej coś tam jest, nawet jakiś iglak po chwili czuć w ustach. Mocno słodowe, pustawe, bez wyrazu, ugrzecznione, no ale nie ma się co dziwić, w końcu to koncernówka i nie będzie nigdy prześcigać się z craftami o ilość ibu i nie można mieć temu piwu tego za złe. [3]
                    Wysycenie: Przegazowane trochę. [3]
                    Opakowanie: Są stosowne info, ok. [5]
                    Uwagi: Powiem tak - myślałem, że będzie gorzej. I mogło być gorzej. Pijałem słabsze Pale Ale. Dla laika może być niezłą zachętą do poznania craftu, ale jednak jak już się wypiło troszkę amerykańców to sprawia wrażenie zupełnie pustego, niemal zupełnie bez goryczki. Za 4 zeta w leclerku - porównywalny ze słabszym wypustem jankesa, a tańszy

Moja ocena: [3.55]

Comment

• Wujas
                      Gość
                      • 2014.11
                      • 267

Tak jak się spodziewałem - dla kogoś, kto zaczyna przygodę z prawdziwym piwem - może i w sam raz. Daje przedsmak tego, czego można się spodziewać po prawdziwych piwach. Natomiast dla kogoś, kto wypił już w życiu po kilka piw z rodzajów od IPA po barrel aged RIS - "żapa" jest strasznie płaskim piwem. Niby pachnie amerykańcem, niby ma nazwę i hype...jednak jest jakieś takie niepełnosprawne.
                      4,5 PLN + butelka...w stosunku do IPA Kormorana nie ma szans (biorąc pod uwagę, że zapewne każdy woli wspierać Kormorana, który to trzaska bardzo zacne Podróże, a nie koncerniaki).

Comment

• kosher
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.04
                        • 2316

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujas Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...)
                        4,5 PLN + butelka...w stosunku do IPA Kormorana nie ma szans (biorąc pod uwagę, że zapewne każdy woli wspierać Kormorana, który to trzaska bardzo zacne Podróże, a nie koncerniaki).
                        Do IPY Kormorana ciężko to przyrównywać, inna liga cenowa i smakowa.
                        Dostajesz od Żywca piwo w rodzaju Lwówka Jankesa z niewielkim mankamentem do poprawy czyli zbyt wysokim wysyceniem.
                        Można się zżymać, ale to piwo raczej odniesie sukces.
                        Cześć ludzi przerzuci się na ŻAPĘ za 4.00-4.50 niż dalej będzie przepłacać po 6-8 zł. za wszystkie pozostałe rzemieślnicze IPY.

Comment

• Rufi3M
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.03
                          • 44

Piwo niestety za tę cenę blisko 5 zł. jest niezbyt ciekawą opcją.

Poczekam na promocje jakie miały Białe, Marcowe i schodziły po niecałe 3 zł. to wtedy kupię komplecik a tak wolę dorzucić 1 zł. i mieć Lubuskie IPA (kładzie tą ŻABĘ na łopatki) albo 2 zł. i sławnego Jacka.
                          Last edited by Rufi3M; 2014-11-15, 21:09.

Comment

• Wujas
                            Gość
                            • 2014.11
                            • 267

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
                            Do IPY Kormorana ciężko to przyrównywać, inna liga cenowa i smakowa.
                            Dostajesz od Żywca piwo w rodzaju Lwówka Jankesa z niewielkim mankamentem do poprawy czyli zbyt wysokim wysyceniem.
                            Można się zżymać, ale to piwo raczej odniesie sukces.
                            Cześć ludzi przerzuci się na ŻAPĘ za 4.00-4.50 niż dalej będzie przepłacać po 6-8 zł. za wszystkie pozostałe rzemieślnicze IPY.
                            Z tym, że Lwówek Jankes jest piwem śmierdzącoohydnym. Ten żywiec bije jankesa z każdej możliwej strony więc to porównanie jest średnie. Sukces toto może i odniesie. Ale absolutnie niesłuszny.

Comment

• Jasiek77
                              • 2014.03
                              • 107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujas Wyświetlenie odpowiedzi
                              Z tym, że Lwówek Jankes jest piwem śmierdzącoohydnym. Ten żywiec bije jankesa z każdej możliwej strony więc to porównanie jest średnie. Sukces toto może i odniesie. Ale absolutnie niesłuszny.
                              Trafiłeś na kiepską warkę Jankesa. Piłem ZAPE i niejednego Jankesa, i myślę, że ten ostatni to jednak lepsze piwsko, IMHO.
                              Johnny Bonnano

Comment

• EzEt
                                • 2011.03
                                • 156

W sumie fajne piwo ale pogłoski o sprzatnięciu z rynku kontraktowej konkurencji okazały się przedwczesne. Żywiec apeluje do innego klienta dlatego w APA praktycznie nie ma goryczki.
                                https://www.facebook.com/browarbaluty/

Comment

Przetwarzanie...
                                X