W ogóle tu posprzątać
Zamkowy, Żywiec APA
Collapse
X
-
Jak dla mnie, Żywiec APA to takie ALE o treściwości witbiera. Jeśli piwo przetrwa na rynku do lata, będzie świetną opcją na upały i grilla. Lekkie, pijalne, wodniste ale też bez widocznych wad... Zapach cytrusów i nut leśnych nie przytłacza, ale jest wyraźny i miły. Goryczka troszkę zalega, ale to mi zupełnie nie przeszkadza. To naprawdę udane piwo. Jeżeli będzie się pojawiać (tak jak teraz) w cenie poniżej 4 zł, może spokojnie konkurować o względy z wszelkiej maści pilsami i lagerami. Na jesień i zimę wolę treściwsze rzeczy, ale naprawdę jest potencjał. W kategorii APA są piwa dużo lepsze, ale też droższe (uczciwie mówiąc, trzeba dodać, że są też droższe i gorsze...).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rowing_Jack Wyświetlenie odpowiedziRaczej magia hejtu na osoby ośmielające się wystawić słabą ocenę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziA jakie to APA obecne na rynku są droższe i gorsze od ŻAPA?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Klatak Wyświetlenie odpowiedziBłagam, hejt to była Twoja ocena. Ocena w okolicach 4 za przyzwoite piwo, jest jak najbardziej uzasadnioną. Jestem ciekaw jaką ocenę byś wstawił za moim zdaniem gorszego a na pewno mniej amerykańskiego Primatora IPA -1?
Piłem świeżą Vuelte. Nie jest to dzieło ale i tak w smaku były te chmiele wyczuwalne i nie było mega pustki. Tak max 3,5 ocena
Comment
-
-
Bardzo proszę skupić się na temacie.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Jest tak nabżdżone, że się nie podejmuję.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi4 to ocena dobra. Przyzwoite to okolice 3. Skala szkolna
Piłem świeżą Vuelte. Nie jest to dzieło ale i tak w smaku były te chmiele wyczuwalne i nie było mega pustki. Tak max 3,5 ocena
Co do Vuelty kontra APA to zdecydowanie wole ŻAPA (nie uwzględniając ceny). Jest bardziej pijalne, mniej karmelowe, aromat chmielowy (przynajmniej w moich butelkach i tak jak je zapamiętałem) był na porównywalnym poziomie. Zgodzę się że ŻAPA nie jest piwem rewelacyjnym, zwalającym z nóg, ale nikt tak nie twierdzi. Faktem jest że piłem parę znacznie gorszych IPA (tak wiem to inny styl), które kosztowały prawie 3 razy więcej, nie wzpominając np. o serii IPA id dead z brewdoga która w stosunku do ŻAPA gryzła glebę jeżeli chodzi o aromat chmielowy.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasny bursztyn, klarowne [5]
Piana: ecru, dość gęsta, drobna, opada powoli, osadza się małymi firankami na szkle [3.5]
Zapach: słaby, owocowo-cytrusowy z domieszką słodu [3.5]
Smak: w marę pełne i treściwe, goryczka chmielowa mocna ale dzięki bogu, nie żrąca ani nachalna, dobrze stonowana z owocowo-słodowym posmakiem, pije się nieźle [4]
Wysycenie: za dużo, zbyt duże nagazowanie trochę psuło mi spozywanie piwa [3.5]
Opakowanie: szata graficzna tip top [5]
Uwagi: Ta wersja smakowała mi, zdecydowanie lepsza niż dziesiątki już innych piw w tym stylu na rynku, smakuje bo daje się bez problemu wypić dzięki stonowanemu nachmieleniu
Moja ocena: [3.85]Last edited by becik; 2014-11-27, 17:37.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Czy ja wiem czy nieczęsto...amerykański Bud też ma w porfelu pale ale i teraz niemiecki Kostrizer i któryś z koncernów holenderskich (heineken albo Grolsch), w Czechach grupa Lobkovicz już miała mariaże z amerykańskim chmielem i w UK browar Belheven należący do Green Kinga. Także nic nowego.
Artezan w tym czasie wypuszcza funky brett ale, ale kogo to interesuje, przecież taki wielki i fajny browar wypuścił takie fajne i niespotykane piwo. Aha, tanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
Artezan w tym czasie wypuszcza funky brett ale, ale kogo to interesuje, przecież taki wielki i fajny browar wypuścił takie fajne i niespotykane piwo. Aha, tanie.Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
Comment