Bartek, [Doctor Brew] Molly IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, delikatnie mętny. [4.5]
    Piana: Drobna, średnio obfita, pozostawia ładne krążki na szkle, cienka warstwa zostaje do końca. [4]
    Zapach: Świeży, rześki, ziołowo-cytrynowy przypominający trochę zapach trawy cytrynowej. Z czasem chmielowa ziołowość jest wyraźniejsza. Przyjemny. [4.5]
    Smak: Z jednej strony wyraźna, wręcz mocna goryczka, z drugiej specyficzna lekkość smaku wprowadzana przez płatki ryżowe. Gdyby trochę zbastować z goryczką byłoby optymalnie. [4]
    Wysycenie: Średnio wysokie, bez zastrzeżeń. [5]
    Opakowanie: Standardowe dla Dr Brew. [4]
    Uwagi: Ostatnie Dr Brew były oszczędniej chmielone, wręcz zbalansowane, ale tutaj mamy powrót do korzeni

Moja ocena: [4.25]
    Attached Files
    Last edited by docent; 2014-10-21, 14:00.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Crim44
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.09
      • 88

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo mętny, żółty [2.5]
      Piana: ładnie oblepia ale szybko opada [3.5]
      Zapach: multi witamina z leśnymi aromatami, bardzo ładny zapach, średnio intensywny [4.5]
      Smak: w sumie to nic sie nie dzieje, goryczka i woda, gdzie na deklarowane 95 ibu jest wydaje mi się dosyć słaba [3]
      Wysycenie: dosyć niskie [4]
      Opakowanie: std doctor, nic specjalnegoale solidnie [4]
      Uwagi: poprawne piwo ale tylko poprawne, ze względu na nie wysublimowany smak, o dziwo podobne do summer ale

Moja ocena: [3.65]

Comment

• Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6460

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny, żółto-pomarańczowy. [4]
        Piana: Średnia gdy nalewałem, potem grubsza warstewka. [4]
        Zapach: Grapefruit dość przyjemny. [4.5]
        Smak: Słodko /ale w granicach/, grapefruitowo, wyraźna dobra goryczka. [4.5]
        Wysycenie: Średni. [4]
        Opakowanie: Trochę mnie nudzi już ten styl i brak kolorów Poza tym trochę na nas zarobili więc może kapsel firmowy by się przydał. [3.5]
        Uwagi: Piwo bardzo smakowało i oby się to nie zmieniało. Takie piwa powinny zostać niezmienne i stale dostępne.

Moja ocena: [4.35]

Data: 10.02.15
        Last edited by Javox; 2014-10-24, 11:22.

Comment

• pen
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.05
          • 97

Ocena z ARTomatu

Kolor: metna slomka [4]
          Piana: drobnopecherzykowa, kremowa, dosc stabilna i ladnie koronkuje [5]
          Zapach: niezbyt intensywny aczkolwiek przyjemny- cytrusowo-ziolowo-slodowy [4]
          Smak: mocno cytrusowy zdominowany przez grejpfrut, w tle lekkie mango, ziolka i zywica, ogolnie goryczka jest solidna ale doskonale zbalansowana, piwo jest bardzo rzeskie, pijalne i nawet dosc slodkie, alkohol i diacetyl niewyczuwalny, po raz pierwszy nie wyczuwam tez skarpetowo-gnojowkowych aromatow w piwie dr brew ;-) [4.5]
          Wysycenie: srednie do niskiego, jak dla mnie optymalne [5]
          Opakowanie: nic dodac nic ujac... [5]
          Uwagi: warka do 10.02.2015. Jak dla mnie najlepsze piwo dr Brew! polecam!

Moja ocena: [4.4]

Comment

• Rumcais
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.01
            • 91

Kapitalne piwo, zapach idealny, już atakujący nozdrza przy lekkim rozchyleniu kapsla. Piana jak na Double IPA bardzo dobra, w smaku cudo - to chyba dzięki tym płatkom ryżowym piwo przy swojej mocy sprawia wrażenie lekkiego, mocna goryczka wcale nie przeszkadza, mimo lekkiego zalegania, w smaku pełen nowofalowy bukiet smaków: cytrusy, żywice etc. Jedyne, do czego się przyczepię, to pływające w piwie nieestetyczne fafoły. Jedno z najlepszych piw, jakie piłem ostatnimi czasy.

Comment

• tristan_tzara
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.12
              • 1038

To jest double ipa? Chyba żart jakiś

Comment

• Rumcais
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.01
                • 91

No... trochę mnie poniosło.

Comment

• Dzoshu
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.12
                  • 496

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, zamglony. [4]
                  Piana: Średnie bąbelki, dość szybko opada, oblepia szkło. [3.5]
                  Zapach: Delikatny, głównie cytrusowy. Po ogrzaniu lekka nuta żywiczna. [4]
                  Smak: Wysoka ale nie zalegająca goryczka, na drugim planie owocowa słodycz. [4.5]
                  Wysycenie: Średnie. [4.5]
                  Opakowanie: Nudnawa stylistyka którą ratują dokładne informacje na kontrze. [4]
                  Uwagi:

Moja ocena: [4.175]

Comment

• kenny
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.04
                    • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo jasny, słomkowy, mętny. Wygląda jak weizen. [3.5]
                    Piana: Niska, ale jak z ubitych białek. Śnieżnobiała, drobnoziarnista. [4.5]
                    Zapach: Niezbyt silny, żywica, cytrusy. [4]
                    Smak: Słód, alkohol, cytrusowo-ziołowa chmielowość, goryczka grejpfrutowa, średnia/wysoka, nie zalega. [4.5]
                    Wysycenie: Średnie. [4]
                    Opakowanie: W stylu Dr brew. Bez zarzutu. [4.5]
                    Uwagi: Niezłe piwo, co ciekawe wcale nie jest tak gorzkie, jak liczba IBU sugeruje. Niestety alkohol czuć dość wyraźnie, ale przeważają orzeźwiające chmielowe nuty. Obawiałem się, że je przechmielą (jak mają w zwyczaju), ale tym razem jest ok

Moja ocena: [4.25]

Comment

• von_scheisse
                      • 2012.02
                      • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłota, mętne. [4.5]
                      Piana: Całkiem obfita, dość trwała i ładnie krążkująca na szkle. [4.5]
                      Zapach: Ananasowy, również jednowymiarowy, choć intensywny. [4]
                      Smak: Dość lekkie jak na 16% ekstraktu. Słodowość jest mocno przykryta wyraźną chmielowością w stylu owoców tropikalnych i cytrusów Goryczka w stylu grejpfruta bardzo wyraźna, lekko zalegająca. Piwo trochę jednowymiarowe. [4]
                      Wysycenie: Dość wysokie, nieprzeszkadzające. [4]
                      Opakowanie: Etykieta ładna, choć tekst z kontry do mnie nie trafia. Plus za pełny skład, podane informacje nt. ekstraktu i zawartości IBU [4.5]
                      Uwagi: Smakowało.

Piwo z datą przydatności do spożycia do: 30.01.2015 r.

Moja ocena: [4.1]
                      Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
                      http://www.chmielnik-jakubowy.pl
                      https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• mrmaki
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.08
                        • 25

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasna. Kolor pasujący do koloru zboża na polu. Wyraźnie zmętnione piwo. [4.5]
                        Piana: Lekka, zwiewna. Brakuje jej jeszcze trochę to mocnej i zbitej ale wygląda naprawdę dobrze. Lacingowe kręgi pojawiają się na szkle. [4]
                        Zapach: Zapach świetny. Owoce tropikalne, multiwitamina, cytrusy. Tak to jest to! [5]
                        Smak: Jak na 95 IBU spodziewałem się mocniejszego uderzenia a tu proszę idealna goryczka. Malutki minusik za tą zmyłkę [4.5]
                        Wysycenie: Jak dla mnie odpowiednie. [5]
                        Opakowanie: Jak to Doctor Brew etykieta prosta acz przejrzysta przec co łatwo dostać potrzebne nam informacje. Minus za brak dedykowanego kapsla. [4]
                        Uwagi: Bardzo dobre piwo, warte powtórzenia. Na pewno dodanie płatków ryżowych złagodziło troszeczkę jego moc smakową ale to miła odmiana!

Moja ocena: [4.625]
                        India Pale Ale - recepta na dogodne życie

Comment

• Mawel
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.04
                          • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne, blady żółty. Jak na doctorów jest nawet klarowne, delikatna opalizacja. [4.5]
                          Piana: Biała, drobno pęcherzykowa, zdobi szkło. Trochę szybko się redukuje. [4]
                          Zapach: Tropiki, najbliżej ananas. Trochę cytrusów, trochę mango. Generalnie słodki i przyjemny. Gdzieś tam dalej wydaje mi się czuć słód. Taki przegotowany i nawet zastanawiałem się czy to nie DMS. Ale ta nuta jest minimalna i być może doszukuje się na siłę. [4.5]
                          Smak: Półwytrawne. Jedno wymiarowe i słusznie zważywszy na zasyp. Goryczka o charakterze pestkowo cytrusowym. Lekko zalegająca, spodziewałem się większego kopa jak na 95, ale jest solidnie. Bez zarzutów. [4]
                          Wysycenie: Średniowysokie. Przyjemne. [4.5]
                          Opakowanie: Klasycznie baz zarzutu. Eleganckie, przejrzyste. Pełen skład. Ciekawy humorystyczny opis. [5]
                          Uwagi: Warka 10.03.2014

Moja ocena: [4.275]

Comment

• p5ychol
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.12
                            • 18

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne, barwa żółto-złocista. Bardzo mętne, nieprzejrzyste. [4]
                            Piana: Piana średnio-wysoko obfita i trwała, bo całkiem niezła jej wartwa pozostaje do samego końca. Bardzo gęsta, zbita, drobnopęcherzykowa. [5]
                            Zapach: W butelce bardzo intensywny, cytrusowy, słodki. W szkle oczywiście trochę słabiej, ale cytrusy mocno wyczuwalne. [5]
                            Smak: Zdecydowanie dominują cytrusy - jakby marakuja, mango, coś w tym stylu. Faktycznie bardzo wysoka goryczka, która długo pozostaje w ustach. Piwo mocno rozgrzewa, choć [4.5]
                            Wysycenie: Nasycenie średnie, raczej średnio-niskie niż średnio-wysokie, ale przede wszystkim odpowiednie. [4.5]
                            Opakowanie: Etykieta typowa dla Doctor Brew, czyli raczej nudna, choć oczywiście charakterystyczna. Pod względem informacji o piwie - klasa, do niczego nie można się przyczepić. [4]
                            Uwagi:

Moja ocena: [4.675]

Comment

• DariuszSawicki
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2012.08
                              • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, prawie słomkowy. Jak na Doktora zadziwiająco mało mętne. [4]
                              Piana: Wysoka, z grubymi pęcherzykami, za szybko opadła. Osad na szkle bez zarzutu, mizerna czapa na finiszu. [3]
                              Zapach: Bardzo intensywny, złożony. Dominują owoce zarówno te cytrusowe, jak i słodkie tropikalne. Sporo jest też ostrych ziół, ale brakuje mi trochę iglaków. [4.5]
                              Smak: Goryczka lekko zalega, raczej dałbym 70 IBU, za mało jest kontry słodowej, dobrze że jest ryż, który ugładza to piwo. Goryczka też złożona, pestkowa, tu już bardziej żywiczna, jak świeżo rozgryziony iglak oraz przyprawowa, nawet coś z imbiru czuję. Brakuje mi słodu. [3.5]
                              Wysycenie: Duże, ale bez przesady, odpowiednie dla mnie. [4]
                              Opakowanie: Doktor jak każdy inny Doktor. Dużo informacji na kontrze, trochę rozczulającej prozy i czarny kapsel. [3.5]
                              Uwagi: Dobre piwo ze sporą goryczką w roli głównej. Data do 13.03. 2015.

Moja ocena: [3.85]

Comment

• cyoorka
                                • 2007.03
                                • 338

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowe, lekko zamglone. [3.5]
                                Piana: Dosyć obfita, drobno- i średniopęcherzykowa, powoli się dziurawi i opada, zostawiając ślady na szklance. [4.5]
                                Zapach: Cytrusy, słodkie owoce tropikalne. [4.5]
                                Smak: Wytrawne, gorzkie, lekko grejpfrutowe. Goryczka od początku wysoka, długa, ściągająca. [3]
                                Wysycenie: Średniowysokie. [4]
                                Opakowanie: Proste, eleganckie. [4.5]
                                Uwagi:

Moja ocena: [3.825]

Comment

Przetwarzanie...
                                X