Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Livres
Wyświetlenie odpowiedzi
Wąsosz, [Perun] Noc Kupały
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny. [5]
Piana: Trwała w postaci cienkiego kożuszka, w kolorze kawy z mlekiem. Drobno ziarnista. [3.5]
Zapach: Przede wszystkim gorzka czekolada i towarzyszące jej nienachalne chmielowe nuty. W tle przebłyskują truskawki. Intensywność zapachu średnia. Całościowo świetnie zbalansowany i nie pamiętam już kiedy ostatnio spotkałem piwo rzemieślnicze o tak świetnie skomponowanym zapachu, bez wad, zbalansowane i bez agresywnych ekstremów. [4.5]
Smak: Średnio treściwe i łagodnie gorzkie (zaskoczenie). Wbrew zapowiedziom na kontretykiecie paloność nie jest mocna. Ponadto nuty kawowe oraz alkoholowe, ale te ostatnie na poziomie akceptowalnym, nieprzeszkadzającym w odbiorze piwa. Smaczki palone uwydatniają się w posmaku końcowym i pozostają na pierwszym planie. Podobnie jak w zapachu mamy tu dobre zbalansowanie i brak wyraźnych wad. [4.5]
Wysycenie: Idealne. [5]
Opakowanie: Butelka. [3]
Uwagi: Świetny stout z gatunku tych bardziej palonych niż kawowych. Zaskakująco lekki i łagodny w smaku - czytaj: pijalny.
Moja ocena: [4.375]Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Kolor: Czarne, praktycznie nieprzejrzyste choć pod światło wyraźne, rubinowe refleksy.
Piana: Beżowa, niezbyt obfita, ale dosyć gęsta. Średnio trwała. Opada do cieniutkiego kożucha.
Zapach: Wyraźna, żywiczna chmielowość z nutami czekoladowymi.
Smak: Średnio treściwe. Dosyć łagodne klimaty palone: czekolada (niby gorzka, ale jest też nuta słodyczy), kawa. Do tego równie wyraźny, żywiczny posmak chmielowy. Na końcu odrobina kwaskowatości i średnio niska, palona goryczka.
Wysycenie: Niskie.
Ogółem: Bardzo dobre.
Comment
-
-
Kolor: Czarny nieprzejrzysty, lekkie brunatne przebłyski pod światło [4.5]
Piana: Beżowa, srednio wysoka, drobnopęcherzykowa, nawet ładnie oblepia szkło [4]
Zapach: Przyjemny lecz mógłby być bardziej intensywny, żywiczny chmiel, słodowość, paloność, kawa [4.5]
Smak: Paloność, gorzka czekolada, chmiel czuć bardzo krótko lecz intensywnie, natomiast w ustach zostaje bardzo długo posmak kawy i gorzkiej czekolady. Piwo gęste i teściwe [5]
Wysycenie: Średnie [4]
Opakowanie: Takie sobie, nie zwraca na siebie uwagi ale nie ma też większych zastrzeżeń szkoda że goły kapsel. [3.5]
Świetne piwo, pozytwnie mnie zaskoczyło.Last edited by Pess09; 2014-12-02, 17:37.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Połyskująca czerń. [4.5]
Piana: Gęsta, czekoladowa piana, drobno pęcherzykowa, oklejająca szklankę. [4.5]
Zapach: Aromat palony, kawowy, lekko czekoladowy i kwaskowy. [4]
Smak: Palona kawa, gorzka czekolada, bez nut alkoholowych, aksamitne. [4]
Wysycenie: Odpowiednie, nie za mocne, ale też nie znikające za szybko. [4]
Opakowanie: W stylu Peruna, całkiem przyjemne dla oka. Niestety również w stylu Peruna, etykiety prawie zawsze zachlapane klejem, obdarte... [3.5]
Uwagi: Warka 31.03.2015, cena 8.30 zł w gdańskiej Pełnej Butelce.
Zaraz po Sercu Dębu topowa pozycja od Peruna. Pite już drugi raz i na pewno nie ostatni.
Moja ocena: [4.05]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny [4.5]
Piana: bardzo ładna, drobno i średnio pęcherzykowa [4.5]
Zapach: głównie chmiele, leśny zapaszek [4.5]
Smak: chmielowy, gdzieś na dalszym planie lekka czekolada [4.5]
Wysycenie: niskie nasycenie, bardzo dobrze się pije [5]
Opakowanie: jest OK, nie powala, brak info jakie chmiele użyte [4]
Uwagi: smakowało mi, na pewno jeszcze kupię chociaż nie jest zbyt łatwo dostępne
Moja ocena: [4.5]W piwowarstwie domowym nie ma przegranych.
Każde niepowodzenie czegoś uczy.
Przegrasz dopiero wtedy, gdy nie spróbujesz!
Comment
-
-
Jak na polskie chmiele - zaskakująco ciekawy aromat.
Niestety stoutem tego nazwać nie można. Toż to black ipa...niemalże kalka BIPA z Bojanowa.
Na plus nad Bojanowem wypada chmielenie, bardzo drobna piana i pewnego rodzaju gładkość - jakby były w zasypie płatki owsiane. Jak na ponad 6% alko - wchodzi niczym woda. Zdradliwe.
Ciekawe, do spróbowania, czy do powtórzenia - chyba neeeee.Last edited by Wujas; 2014-12-31, 19:02.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny bez żadnych prześwitów pod światło. Jestem jeszcze trzeźwy, wiem co widzę i piszę. [5]
Piana: Jasnobrązowa, gęsta, trwała na końcu, ale za szybko opadła i zostawiła tyle śladów na szkle co człowiek na księżycu. [3]
Zapach: Aromat jest delikatny, ale przyjemny, głównie palonych słodów, a następnie kawy i lekkiej wędzonki nawet. Dopiero później czekolada, a chmielu skromniutko, ale wszystko przyjemne i bez obcych zapachów. [4]
Smak: Tu góruje paloność świetnie połączona z gorzką kawą. Dzięki temu kwasek jest idealnie zbalansowany z goryczką. Goryczki chmielowej mało, ale jest dobrze zastąpiona. Czekolada też wyraźna, natomiast alkohol, tu spory, zupełnie ukryty. Piwo jest aksamitne podobnie jak lany kiedyś w ełckim Smętku Beamish Stout, ale bardziej treściwe. [5]
Wysycenie: Niskie, takie jak ma być. [4.5]
Opakowanie: Ładne. Każdy już wie podchodząc do sklepowej półki, że to Perun. Kapsel perunowy. [4.5]
Uwagi: Znakomite piwo, z pewnością powrócę. Warka do 17.06.2015.
Moja ocena: [4.4]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobrunatna, lekko zmętniona. [4.5]
Piana: jasnobeżowa, średnio obfita, drobnopęcherzykowa, średnio trwała. [4]
Zapach: średnio intensywny, głównie nuty palonych słodów, czekolada, kakao, kawa, lekkie nuty ciastek, herbatników, chmiel delikatnie zaznaczony. [4.5]
Smak: również dominują nuty palonych słodów, paloność jednak bardzo przyjmena z nutami kawy u kakao, wyraźna kwaskowość, goryczka bardzo przyjemna, głównie ze słodów, ale również chmielowa. [4.5]
Wysycenie: średnie, mogło by być trochę niższe. [4]
Opakowanie: etykieta w stylu Peruna, spójna. [4]
Uwagi: Bardzo dobry stout. Warka do 04.05.15.
Moja ocena: [4.4]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czerń absolutna; żadnych refleksów ani przejaśnień. [5]
Piana: Beżowa o drobnej teksturze. Bardzo ładnie trzyma fason. I firankuje niezgorzej. [4.5]
Zapach: Kakao, gorzka czekolada, w tle kawa zbożowa. Słody palone i jakaś niezidentyfikowana, niezbyt miła nuta drożdżowa. [4]
Smak: Wytrawne od pierwszego łyku. Na pierwszym planie czekolada - gorzka, konkretna. Cierpka czarna kawa. Aksamitna faktura jak z owsianego i duża pijalność. Zostawia miły czekoladowy posmak. Goryczka wyważona, a całość uwarzona pierwsza klasa. [4.5]
Wysycenie: Mogłoby być niższe. [4]
Opakowanie: Stylowe, z klimatem. Podstawowe info o składnikach zawarte. Duży plus za użycie przymiotnika 'krzepki', czyli polskiego odpowiednika 'stout'. Opakowanie bezzwrotne. [4.5]
Uwagi: Zdecydowanie do powtórzenia. Szczególnie jak się zrobi chłodniej.
Moja ocena: [4.325]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nieprzejrzysty czarny [5]
Piana: wysoka i bujna [5]
Zapach: Jak w innych Perunach naturalnie chmiel, w tym przypadku najmocniej Iunga, ale dzieje się naprawdę dużo. Nuty czekoladowo-kakaowe, nie przesadzona paloność i swoista słodycz. Bardzo udany mariaż [5]
Smak: Najbardziej mi smakowało. Jest i odpowiednie palone, i słodkie, i z przyjemną goryczką oraz bardzo solidną bazą słodową [5]
Wysycenie: norma [3]
Opakowanie: klasyka, takie sugerowanie jest bardzo a propos [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.9]Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzyste. [4.5]
Piana: Średniej wysokości, średnie pęcherzyki, osadza się warstwą na powierzchni, oblepia szkło. [4]
Zapach: Głównie polski, żywiczno-ziołowy chmiel zaraz za nim nutka czekoladowa. [4.5]
Smak: Pełne, czekoladowe z truflowym posmakiem i średnią goryczką na finiszu. [4.5]
Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego. [4]
Opakowanie: Ładna, konsekwentna, minimalistyczna stylistyka, dokładny skład. [4.5]
Uwagi: Warka 04.05.15 Jak dotąd najlepsze piwo z Peruna, trudno zliczyć który raz powtarzam.
Moja ocena: [4.425]Last edited by Dzoshu; 2015-02-13, 23:12.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, piękny [5]
Piana: Śliczna, beżowa, wysoka, drobna, świetny lacing, trochę szybko opada. [4.5]
Zapach: Głównie chmiel (bardzo przyjemny). Nie wiem czy to ja jakiś jestem ale cały czas w ciemniakach wychodzi mi dms. Może to jakaś inna nuta którą źle identyfikuje? [4]
Smak: Kawa, lekka paloność i czekolada, wyraźna (nienachalna) chmielowa trawiasto-grejpfrutowa goryczka. Raczej wytrawne. [4]
Wysycenie: Raczej niskie, takie jakie lubię [4.5]
Opakowanie: Ciężko tu coś powiedzieć. Takie o. Etykieta taka o, kapsel taki o. Opis taki o. [3.5]
Uwagi: po stoucie bym się spodziewał czego innego, bardziej pasuje do tego jakieś dark IPA. Bardzo przyjemne piwko, choć ze stoutem niewiele ma wspólnego.
Moja ocena: [4.1]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarna jak noc kupały w krzakach [5]
Piana: brązowa, dość zwarta, raczej średnia, opada powoli ale zauważalnie, na szkle zostają drobne pajęczyny [4]
Zapach: dość wyczuwalny, palona kawa i czekolada [4]
Smak: pełne i treściwe, dobra dość gorzka paloność z domieszka wytrawnej kawy i gorzkiej czekolady, całość bardzo dobrze zbalansowana, smaki uzupełniają się, jedyna mankament dla mnie to momentami zbyt gorzki palony posmak [4.5]
Wysycenie: odrobinkę za duże [4.5]
Opakowanie: etykiety już samoprzylepne, perunowy kapsel [4.5]
Uwagi: Perun nabiera porządnego rozpędu, drugie ich piwo które naprawdę bardzo mi smakowało
Moja ocena: [4.3]Last edited by becik; 2015-02-22, 21:24.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment