Ekstrakt 16.5 i alkohol 5.4% ? Na ile wiarygodne są te dane? Na mój rozum błąd drukarski.
Ciechanów, Ciechan AIPA
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Nie wiem jaka data, ale kupiłem to piwo kilka dni temu, mając nadzieję na przypomnienie sobie wspaniałego Grand Prix, a tu przywitał mnie intensywny zapach jogurtu truskawkowego, a w smaku to już zupełnie taka maślanka, że po łyku oddałem nie piwnej osobie. IPA z diacetylem. Nie polecam
Comment
-
-
Kolor herbaciany, klarowny. Nie czytałem wcześniej żadnych recenzji, ale moje notatki potwierdzają oceny z powyższych postów: bardzo dziwny zapach i smak. Specyficzny, raczej przyjemny, ale nie kojarzący się z gatunkiem AIPA. Wcześniej podobne nuty czułem w BRŁO German IPA. Takie truskawki, jagody, porzeczki, smak brzeczki. Trudno powiedzieć skąd pochodzą w Ciechanie, bo w składzie wymienili chyba wszystkie słody i chmiele jakie mają – z kolegą śmialiśmy się, że pewnie zamietli podłogę w całym zakładzie i zawartość szufli wsypali do kadzi.
Być może przesadzili ze słodem melanoidynowym. Zastanawiałem się też czy piwo nie stało za długo, w nieodpowiednim miejscu, gdyż piłem je w restauracji, a termin ważności kończył się we wrześniu i możliwe, że mocno poleżakowało. W smaku dominują słody i estry, więc nie powiedziałbym, że to IPA, ani nawet APA. Poza tym bardzo długo męczyłem, bo strasznie mocno wysycone. Trzeba też przyznać, że piana była ładna.
Comment
-
-
09/04/2017
Kolor ciemny, jak w mocnej herbacie. Z butelki wyraźny chmiel, ze szkła zarówno słody jak i chmiel. Piwo w smaku przypomina bardziej Imperial AIPA niż zwykłe AIPA, ale jest jak najbardziej smaczne, a nawet bardzo smaczne. Jednak Ciechan jak to Ciechan - w internecie nie raz już czytałem, że piwa z tej samej warki potrafią się różnić od siebie. Dla mnie piwo, które obecnie piję 5/5.
Ja tu żadnych estrów nie czuję, a konkretne buchnięcie chmielu i lekki karmel.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciano - pomarańczowy, dosyć ładny, piwo raczej mętne niż klarowne [3.5]
Piana: Drobna, kremowa, oblepiła mi kufel i co godne podkreślenia utrzymywała się prawie do końca [4]
Zapach: Tutaj już słabiej , nie wyczułem prawie żadnych cech charakterystycznych dla stylu - nie ma lasu, żywicy, owoców cytrusowych ... można za to wyczuć słodowość i to źle wróży [2.5]
Smak: Niestety - porażka, jak na piwo zakupione jako AIPA : przesadnie słodowe, jak przeciętny lager, kompletnie pozbawione charakterystycznej dla stylu goryczki, bardzo słabo nachmielone ( a w skladzie jest 7 chmieli - pytam się gdzie !? ) , ratuje je chyba tylko lekki posmak cytrusów. Wypiłem bez przyjemności. [2]
Wysycenie: Znowu porażka, jest przesadzone i zwłaszcza w pierwszych łykach zwyczajnie przeszkadza. [2]
Opakowanie: Przeciętne a nawet słabe bo bez pomysłu - ruiny zamku w Ciechanowie i do tego napis AIPA , na odwrocie browar chwali się medalami "Good Beer" [2.5]
Uwagi: Zawiodłem się i to bardzo, warka 24.06.2017 może i stała gdzieś obok prawdziwej AIPA-y ale kompletnie nie trzyma się stylu : za mało goryczki, za dużo słodowości, przesadnie wysycone i gdzie do cholery jest te 7 chmieli ? Za to piwo adekwatna cena to 3-4 złote, za prawie 7 czuję się zwyczajnie naciągnięty, więcej nie kupię.
Moja ocena: [2.475]
Comment
-
-
Czyli pewności nie ma co będzie w butelce... wahania ekstremalne...
A zbliża się zabójcza pora dla piwa... dzięki niedoinformowanym sprzedawcom...
Plaga piwa z lodówki, które sezonowało się wcześniej w blaszaku za sklepem nim trafiło do lodówki...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaseq Wyświetlenie odpowiedziZa to piwo adekwatna cena to 3-4 złote,
No i za 2,99zł tydzień temu kupiłem tego Ciechana
Warka: 21/05/2017 pite 26/05/2017
Piana beton i trwała.
Aromat nie za bogaty(ale w końcu jest po terminie), przeważnie słodki. Dojrzałe mango, ananas.
W smaku to samo plus lekko ziołowa i grejpfrutowa goryczka.
Ogólnie słodkawa strona mocy.
Jedyne co przeszkadza to spora metaliczność, która pod koniec picia zaczynała przeszkadzać.
Chyba, że miałem monetowe omamy
fot.
Last edited by dlugas; 2017-05-27, 12:21.
Comment
-
-
Warka 05/12/2017 pite gdzieś 10/12/2017 czyli po dacie
Tak jak zazwyczaj w tym piwie.
Jest słodko od ananasa i mango.
Jest goryczkowo od grapefruita.
Jest lekka żywica.
Jest odrobinę za duży karmel.
Jest gładko.
Nie rześko.
Jest ok.
Jak w atrakcyjnej cenie to można przytulić w szklankę.
Ja dałem 2,99zł i to jest bardzo uczciwa cena
Comment
-
-
Nie no AIPA bez karmelowa przeważnie jest dobrze przyswajalna...
Laktozy i inne cukry oraz aromaty identyczne z naturalnym to jest coś co jest także moim ostatnim (jak już) wyborem...
Ostatnio odświeżałem dawne smaki i niektóre były tradycyjnie słabe a niektóre nawet niezłe...
Taki los piwosza... raz na kilka lat wraca się do jakiegoś "tytułu"
Comment
-
Comment