Zamkowy, Dubbel Cieszyński
Collapse
X
-
ja tam nowości zbyt wiele nie widzę. ten lager i stout. Ew. weizen, o ile nie chodzi w tym przypadku o Białe. Jeśli tak, to dwie z tych nowości, razem z Koźlakiem, to trochę już stare są.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy, lekko mętny. [5]
Piana: Beżowa, średnioziarnista. Po minucie odsłania się lustro piwa i pozostają tylko plamy piany. [2]
Zapach: Karmel, suszone śliwki, alkohol, trochę jak guma do żucia Turbo. [4]
Smak: Karmel, goździk, suszona śliwka, słodka guma do żucia. Wszystko jest troszkę pikantne i alkoholowe. Końcówka lekko kwaskowa, ściągająca. [3.5]
Wysycenie: Wysokie krótkotrwałe, przechodzi szybko do niskiego. [3]
Opakowanie: Klasa. Świetna etykieta ale na opakowanie bardziej pasowałby bączek. [4]
Uwagi: Przyzwoity dubbel - belg. Piłem wiele gorszych i mniej lepszych w tym gatunku. W cenie 3,99 zdecydowanie do powtórzenia. Mimo wszystko, ze wszystkich "grandów", to BPA nadal zostanie dla mnie numerem 1.
Moja ocena: [3.6]Comment
-
„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
-
Johnny BonnanoComment
-
Kolor: Mocna herbata, pod światło rubinowy, mętny.
Piana: Beżowa, mało obfita, mało gęsta, nietrwała. Znika natychmiast z głośnym sykiem.
Zapach: Dominacja estrów owocowych, zwłaszcza dużo bananów. Dalej suszone śliwki, rodzynki, karmel, biszkopty, nuta perfumowa. Bogaty i przyjemny, choć subiektywnie za bardzo bananowy.
Smak: Dosyć wytrawne. Karmel, rodzynki, estry owocowe (dalej dominacja banana), nuta perfumowa i pieprzowa. Alkohol wyczuwalny, ale dobrze wkomponowany i nie gryzie. Goryczka średnio niska, głównie o alkoholowym charakterze.
Wysycenie: Średnio wysokie.
Ogółem: Nie lubię dubbli, w których aromat jest tak zdominowany przez banany jakby to był weizen. Tutaj tak zapowiadał zapach, na szczęście w smaku było to już o wiele lepiej ułożone. Jeszcze jedną wadą jest beznadziejna piana. Poza tym bardzo dobre piwo.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn wpadajacy w miedziany. Piwo zmętnione, ale bez przesady. [5]
Piana: Drobno i średnio pęcherzykowa, całkiem obfita, ale szybko opada i pozostaje tylko dziurawiący się korzuszek, lekki zawód, na pocieszenie- nieźle krążkuje na szkle. [2.5]
Zapach: Belgijskie fenole czyli przyprawy- oraz rodzynki, na pierwszym planie. Później do głosu dochodzi słód i po wlaniu osadu, banany. W oddali czuć lekki alkohol- po ogrzaniu jest go coraz więcej. [4]
Smak: Na początku nieco mnie rozczarowało, ale później było już dobrze. Piwo jest wytrawne, przyprawowe, z niewielkimi akcentami znanymi z weizenów. Goryczka jest znikoma, alkohol dobrze ukryty, czuć go dopiero po przełknieciu- grzeje w przełyk. Piwo jest bardzo pijalne, dobrze że jest w butelkach 0,33l. [4]
Wysycenie: Średnie pasuje. [4.5]
Opakowanie: Bardzo mi się podoba, ogrom informacji, ładny okazjonalny kapsel, aż dziw że polski koncern zgodził się na coś tak dobrego Duże brawa. [5]
Uwagi: Piwo jak znalazł na zimę.
Moja ocena: [3.975]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowe, wpadające w czerwień, przejrzyste. [4.5]
Piana: Średnia, sycząca, bardzo szybko dziurawiąca się i znikająca. [3.5]
Zapach: Owocowy (czerwone owoce i banany), lekko winny, czuć niuanse alkoholowe. [4]
Smak: Bananowy, owocowy, na drugim planie karmel i słodowość. Piwo jest ogólnie słodkie, ale nie treściwe. Alkohol delikatnie grzeje w przełyk, ale jest dobrze ukryty. Goryczki brak. [4.5]
Wysycenie: Wysokie, dla mnie mogłoby być ciut niższe. [4]
Opakowanie: Etykieta bardzo ładna, naprawdę mi się podoba, pełny skład został podany, dane nt. zawartości alkoholu i ekstrakt - również. Kapsel grandchampionowski, ale w kolorze pasującym do dubbla. [5]
Uwagi: Bardzo smaczne piwo. Data przydatności do spożycia do: 20.11.2015 r.
Moja ocena: [4.225]Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatne [4.5]
Piana: Niezbyt obfita, opada do niskiego lecz drobnego i dość trwałego kożuszka [3.5]
Zapach: Belgijski, guma balonowa, banan goździk, bardzo przyjemny, oprócz tego lekki alkohol ale w żadnym przypadku nie przeszkadzający. [4.5]
Smak: Owoce, goździki, długi drożdżowy posmak, całość kwaskowata, alkohol bardziej wyciągnięty niż w zapachu jednak jest taki "szlachetny". [4.5]
Wysycenie: Na dobrym poziomie, nie przeszkadza ani nie jest za niskie. [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładna etykieta i jej kolorystyka. [5]
Uwagi: Ciekawe piwo, godne powtórki.
Moja ocena: [4.425]Comment
-
Smaczne, dość słodkie piwo.
Po nalaniu utworzyła się ładna piana, która zniknęła dość szybko, oblepiając nieco szkło. Zapach zapowiada słodycz w smaku i faktycznie ona się pojawia. Ma głównie owocowy charakter. Gdzieś w tle jest nikła goryczka, która nie zostaje na języku. Trochę za niskie jak dla mnie wysycenie.
Piwo przypadło mi do gustu i chętnie powtórzę je przy okazji.Comment
-
Robiłem kilka podejść do tego piwa, a jako, że teraz u mnie w osiedlowym sklepie jest dostępne za 5 złotych, to sięgam częściej.
Jak nie przepadam za Belgami, tak ten jest dobry, przy nawet delikatnym schłodzeniu alkohol dobrze zamaskowany.
W smaku najwięcej czuję gumy balonowej, suszone owoce w tle, świeża gruszka również się pojawia.
Jest okAle nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBEComment
-
Kolor:
Piana:
Zapach: Banan i alkohol (rozpuszczalnik) . [3]
Smak: Lekko pikantne i kwaskowe; dominuje banan i goryczka alkoholowa [3,5]
Wysycenie: Początkowo zdecydowanie za wysokie, ale szybko się odgazowuje do niskiego. [3,5]
Opakowanie:
Uwagi: Pierwsza z czterech butelek za mną, zobaczymy jak upływ czasu wpłynie na pozostałe; na ten moment nic specjalnego i trochę dziwi mnie względnie wysoka średnia ocena tego piwa.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowy, lekko zmętniony. [4]
Piana: Kremowa, bardzo drobna, wysoka, dość trwałą, ładnie się osadza. [4]
Zapach: Słód palony, karmel... i jeszcze coś orzeźwiającego. [3.5]
Smak: Wytrawna, delikatna goryczka, ślad kwasku, karmel, posmak winny i orzechowy, chropawy alko - piwo młode jeszcze, stąd ocena nieco na kredyt, "odleżakowana" . [4]
Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4]
Opakowanie: Cóż, koncern to koncern. Nie musi, ale może... Wszystko dopracowane i eleganckie. [4.5]
Uwagi: Hm, poleżakujemy kilka butelek i zobaczymy... .
Moja ocena: [3.85]Comment
-
Meh. Niewiele Belgów wypiłem. Ten nie zrobił mi z jajec kaptura. Szału nie robi. Wolałbym żeby podrasowali ubiegłorocznego zwycięzcę.
A gdyby wygrał jakiś kozacki stout/ porter/ dymione - byłby to prawdziwy zwycięzca.
Spróbować można, powtarzać absolutnie nie warto. Zwłaszcza za żydowskie 7 zeta.Last edited by Wujas; 2014-12-30, 20:28.Comment
-
Za 7zł? no to nieźle.
W Rz Tesco stoi nadal po 3,99zł i jest go prawie tyle samo co na "premierze", czyli lekko 10-15 kartonów.Comment
Comment