Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marchi
Wyświetlenie odpowiedzi
Zamkowy, Dubbel Cieszyński
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: miedziany, zmętniony. [4.5]
Piana: niska, drobno pęcherzykowa, nietrwała. Najgorszy element tego piwa. [1.5]
Zapach: średnio intensywny, słodki, słód, karmel, banany, suszone owoce, rodzynki i rozpuszczalnik. [3.5]
Smak: słodkawy, owoce (banan jest ale nie tak mocny jak w zapachu), karmel, przyprawy, rodzynki, lekki alkohol, niska goryczka. [4]
Wysycenie: średnie. [5]
Opakowanie: ładna etykieta i kapsel, sporo informacji. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.675]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziane, klarowne. [4.5]
Piana: Średnioobfita, drobna, utrzymuje się chwilę, po czym opada do obrączki. [3.5]
Zapach: Słodkie owoce (banan, jabłko), delikatne przyprawy, daleko w tle lekki alkohol. [4]
Smak: Półpełne, owocowe, leciutko słodkie, trochę winne, wiśniowe. Goryczka niska, przypomina pestkę wiśni. Finisz alkoholowy, piekący, rozgrzewający. [4.5]
Wysycenie: Średnie do niskiego. [4]
Opakowanie: Eleganckie, komplet informacji. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.2]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnomiedziana, mocno zmętniona barwa z brunatnymi przebłyskami. [4]
Piana: Piana niezbyt obfita, w dodatku szybko przybiera formę niewielkiej obręczy. [2.5]
Zapach: Na pierwszy plan wysuwa się słodki aromat utartych jabłek w karmelowej polewie. Dalej wyczuwalne są dojrzałe i suszone owoce, zaś w tle pojawiają są akcenty przyprawowe. Po ogrzaniu piwa wychodzą nuty alkoholowe oraz lekki rozpuszczalnik. [3.5]
Smak: Złożony smak charakterystyczny dla piw belgijskich. Tak więc mamy dojrzałe, czy też nawet przejrzałe owoce (jabłka, morele, brzoskwinie, banany, a dalej także rodzynki oraz figi). Smak stoi po stronie słodyczy (karmel) jednak finisz podchodzi już pod wytrawny. Goryczka niezbyt wysoka, lecz wyraźnie odczuwalna, przybierająca alkoholową postać. W wykończeniu ponownie daje o sobie znać rozpuszczalnik. Treściwość na poziomie średnim. [3.5]
Wysycenie: Nasycenie średnio wysokie, co w połączeniu z wyklejającym charakterem, daje przyjemne uczucie podszczypywania w podniebienie i policzki. [3.5]
Opakowanie: Etykieta elegancka, komplet informacji i firmowy kapsel. Wygląd zdecydowanie na + [4]
Uwagi: http://piwnyradek.blogspot.com/2015/...r-zamkowy.html
Moja ocena: [3.45]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zmętniony, miedziany [4]
Piana: Beżowa, początkowo obfita opada do krążka na obrzeżu [4]
Zapach: intensywnie słodowy, owocowy (banan) z przyprawami typu goździk. lekko wania alkoholem. [4]
Smak: W typie belgijskim z dominacją słodów, lekko wytrawne. Nuty owocowe, goryczka minimalna, wyczuwalny alkohol podbijany wysokim wysyceniem. [4]
Wysycenie: Jak dla mnie - troche za wysokie. [3]
Opakowanie: Miłe dla oka, estetyczne i czytelne [4]
Uwagi: Niezbyt pijalne ale b. dobre w typie belga podwójnego.
Moja ocena: [3.95]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brązowy, lekko zmętniony [4.5]
Piana: nie utrzymuje się długo, zostawia ślady na szkle [3.5]
Zapach: bardzo intensywna guma balonowa - nie wiem, czy z jakiegoś piwa poczułem aż tak gumę Turbo; do tego trochę cukru kandyzowanego [5]
Smak: mnóstwo gumy balonowej, cukier kandyzowany, cukier trzcinowy; alkohol absolutnie nie przeszkadza; dość mocno słodkie, goryczka śladowa i od alkoholu [4.5]
Wysycenie: średnie, odpowiednie [4.5]
Opakowanie: dopracowana etykieta, dużo informacji o piwie [4.5]
Uwagi: Butelka trzymana w lodówce od 10.12.2014. Bardzo smaczne - nie lubię w dubblach przesadnego aromatu rodzynek albo śliwki, tutaj natomiast smak jest inny. Czytając opinię obawiałem się zbyt wyczuwalnego alkoholu - nic z tych rzeczy.
Moja ocena: [4.575]
Comment
-
-
Warka do 20.11.2015 (były inne?). W zapachu mocno karmelowe, trochę balonowe, słodowe, przypomina ostatnio pitego przeze mnie Halen Mariënrode Dubbel, tylko jest bardziej przyprawowe. Niestety w smaku znowu dochodzi do głosu mocny alkohol. Miałem nadzieję, że kilka miesięcy leżakowania zdoła go ułożyć - zawiodłem się. Poza tym odczucia bez zmian, może poza tym, że za ten alkohol powinienem był jeszcze bardziej obniżyć ocenę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behegrzmot Wyświetlenie odpowiedziCzy ten ewidentny aromat rozpuszczalnika choć trochę zmalał? W ogóle czy tego typu wada ma szansę ułożyć się w czasie?
Comment
-
-
Nie raz piłem "tylko rok" przeterminowanego porterka z Cieszyna i był gładziutki oraz "prawie bezalkoholowy".
A nawet jeśli % dały się wyczuć to bardziej szło to w formę smacznych likierowatych pralin niż spirytu czy piw/win mózgotrzepów
Każdy ma inne oczekiwania po leżakowaniu oraz inną percepcję/wiedzę odnośnie odczuwania "nut alkoholi wyższych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behegrzmot Wyświetlenie odpowiedziMoże się mylę, ale za aromat rozpuszczalnika chyba nie odpowiada alkohol. Gdzieś widziałem wzmiankę, że to octan etylu. Czy ten związek ulega rozpadowi albo reaguje w dłuższej perspektywie z piwem?
Octan etylu powstaje w wyniku pracy drożdży. Inaczej mówiąc to ester etylowy kwasu octowego. Niestety estry nie podlegają metabolizmowi podczas leżakowania, więc ta wada raczej nie zniknie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziNie raz piłem "tylko rok" przeterminowanego porterka z Cieszyna i był gładziutki oraz "prawie bezalkoholowy".
A nawet jeśli % dały się wyczuć to bardziej szło to w formę smacznych likierowatych pralin niż spirytu czy piw/win mózgotrzepów
Każdy ma inne oczekiwania po leżakowaniu oraz inną percepcję/wiedzę odnośnie odczuwania "nut alkoholi wyższych"
Comment
-
Comment