Przyznam szczerze że jestem miło zaskoczony Czarnym, biorąc pod uwagę wątpliwą jakość reszty produktów z oferty Bojanowa. Mimo że temu piwu brakuje nieco pełni, to i tak wypada ono bardzo dobrze - głównym jego atutem jest przede wszystkim dość obfita piana, i przyjemny, żywiczny aromat. Termin przydatności do 25.06.2015 r.
Bojanowo, Bojan Czarny
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, brunatny, nieprzejrzysty (chyba, że pod światło) [4]
Piana: B. słabo, cieniutka, szybko opada, lacingu nie stwierdzono, mimo wymuszania piany przy nalewaniu i podczas picia [2.5]
Zapach: Żywica, czekolada i cytrusy. Bajka! [4.5]
Smak: Lekka czekolada, pustka, żywiczna goryczka, lekka kwaskowość. W tej kolejności. Brakuje pełni i więcej aromatu amerykańskich chmieli [3]
Wysycenie: W porządku, przyjemna pijalność [4]
Opakowanie: Typowy Bojan, średnia etykieta, do tego u mnie na butelce uszkodzona konta (wina sklepu), informacje (gdyby były) pełne [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.6]Comment
-
Piana drobniutka, obfita, trwała, Bardzo ładnie zdobi szkło. łatwo się wzbudza.
Aromat: cytrusy oraz słodkie egzotyczne owoce. Kawy czy czekolady brak.
Smak: są cytrusy (słodkie pomelo oraz lekko goryczkowy grejpfrut. Jest słodkawa czarna kawa oraz lekka czekolada. Kiedyś wydawało mi się pustawe. Obecnie jest dość pełne i treściwe. Smaczniutkie.
Wysycenie: w sam raz, czyli ku niskiemu
Uwagi: warka 01.07.2015,
pite teraz
Cena 2,99zł+kaucja
Piwo nawet na kilka dni przed terminem (a ma chyba z 3 miesięczny termin) nadal jest smaczne i pijalne
Nawet w regularnej cenie ok 4,5-5zł jest świetną alternatywą dla "craftu" za 7-9zł
Warto sięgać w przypływie chęci na black (A)IPA lub american stout, choć stoutu coraz mniejLast edited by dlugas; 2015-06-27, 20:57.Comment
-
Znowu jestem
Piłem gdzieś miesiąc temu a warka do 16.09.2015
Z amerykańców był tylko zapach i to nie zbyt bogaty i intensywny. Przeważał ciemny chleb i karmel.
To samo w smaku. Smakowało jak zwykły lekko wodnisty i słodkawy ciemniak z nutką cytrusów
Cena 4,99zł w PiP
Piwo w miarę smaczne, ale nei tego oczekiwałem.
Dlatego pewnei teraz jest CZARNY a nie blach ipa. Można wlać co im tam wyjdzie i zawsze będzie spełniać wymagania swojej nazwy.
Choć kolor to nie czarny a bardziej brunatny.
Za jakiś czas przetestuję znowu co tam siedzi w środkuComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bardzo ciemny, chyba brunatny, prawie czarny, rubinowo-miedziane refleksy, nieprzejrzyste [4]
Piana: średnia, lekko przyciemniony beż, drobnoziarnista, niezbyt trwała, redukuje się do cienkiego, kożucha, po drodze ładnie oblepiając szkło. [4.5]
Zapach: Owoce tropikalne, karmel, ciemny chleb, troszkę żywicy. Średnio intensywny aromat [3.5]
Smak: Paloność, ciemne pieczywo, kwaskowe, niewielka ilość cytrusów, trochę wodniste, średnio-niska, lekko ściągająca goryczka, która zalega w ustach. [3]
Wysycenie: średnio-wysokie, odrobinę niższe byłoby idealne [4]
Opakowanie: Szczątkowy skład, etykieta prosta i nudna, niespecjalnie mi się podoba, za to nadrabia ładnym kapselkiem. [3.5]
Uwagi: Warka 26.08.2015, - lekko po terminie, ale nie wygląda na zepsute. Piwo jako black IPA to takie sobie, jest wodniste, goryczka jest do poprawy, za mało cytrusów. Jak patrzeć przez pryzmat dostępności i ceny to na taką średnią półkę całkiem przyzwoicie.
Moja ocena: [3.45]Comment
-
Teoretycznie jest taka nie pisana zasada, że "poterminowańców" nie powinno się oceniać przez ARTOMAT :]
No i aromaty czy smaki od chmielu im starsze tym ich mniej. Choć z drugiej strony, to piwo jeśli dobrze pamiętam, nie ma chyba jakiejś kolosalnej daty ważnościComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: No, czarny. [5]
Piana: Ładna, beżowa, drobna, raczej wysoka, dosyć trwała, opadając ładnie osadza się na ściankach. [4]
Zapach: Palony, trochę kawowy, ale mało intensywny. Chmielu niemalże nie czuć. [3]
Smak: Piwo wyraźnie palone, ale poza tym pustka. Przede wszystkim jest wytrawne, wręcz wodniste, takie pustawe. Goryczka średnia, ale trochę ściągająca. Kwasek. [3]
Wysycenie: Nieco za wysokie. [4.5]
Opakowanie: Brak daty ważności. A poza tym bojanowy standard. [4]
Uwagi: Jakby miało więcej ciała, byłoby znacznie lepsze.
Moja ocena: [3.325]Comment
-
Comment