Ja niestety piłem go bodajże w lutym lub w marcu i niestety, wtedy był wyraźny dms.
Browar na Jurze, Jurajskie Porter bałtycki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziSummer Porter
tylko czy nie zmuli po TRZECH? (nawet 0,33l) bo jak go piłem ostatnio to był słodkawy. Na szczęście z ciekawą kwaskową kontrą
Za kilka dni odpalę swoje buteleczki to też coś skrobnęLast edited by dlugas; 2015-07-04, 12:28.
Comment
-
-
DMS w porterze? Bardzo dziwne. Jeszcze na dalekim planie i z trudem zauważalny to być może (sam miałem tydzień temu wątpliwości w domowym porterze), ale żeby wyraźny?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Kiszoną kapustę utopioną w niezbyt czystym kiblu dość dobrze czułem w witnickim porterze, ale to tylko stało koło DMSu :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziPiana: brazowawa, średnio obfita. Drobne i średnie pechęrzyki, Szybko pada do dziurawego kożuszka, ale pozostawia ślady na szkle w postaci "łezek"
Zapach: średnio intensywny, głównie owocowy czyli wiśnie i śliwki. Leciutki czarny chleb.
Smak: dość pełne w smaku, ale na szczęście owa słodycz jest przełamana kwaskowym finiszem. Lekko cierpkie i goryczkowe po przełknięciu. Wyraźnie czuć posłodzoną czarną kawę oraz czekoladę deserową. Nuta z pralin z alkoholem. Ta kwaskowatość i cierpkość jest taka troszkę wiśniowa lub lekko aroniowa (świeże owoce). Ogólnie jest pełne i gładkie w odbiorze. Alkoholu w jego brutalnej formie raczej nie wyczuwam. Bardziej idzie w posmaki, które są po nalewce wiśniowo aroniowej.
(edit ) Po skończeniu butelki czuję w ustach mocną słodkawą czarną kawę, lekko ściągającą i kwaskową na finiszu. Ciekawy posmak
Wysycenie: średnie ku niskiemu
Uwagi: Warka 07.2015
pojemność 0,33l, grube szkło
Cena: 7,20zł
Warka ta sama, cena "troszkę" bardziej życiowa czyli 3,49zł
Piana tak jak było. Aromat: więcej ciemnego chleba i kwasu razowego, mniej owoców (dziwne)
Smak: słodka czarna kawa,deserowa czekolada, delikatna goryczka jakby lekko palona, czyli taka kawowa. Może delikaana wiśniówka, ale ogólnie mało owoców a dużo chleba.
Nadal oblepia usta, choć to nie jest ulepek. Wydaje mi się, że ta kawowa kwaśnośc mocno zelżała i brakuje troszkę kontry do tego razowo kawowego posmaku
Kolejne 5 sztuk za karę za brak owoców poszło w betonowy loch.
Do zobaczenia w okolicach sezonu grzewczego.
Za 3,49zł warto kupić.
Za 7,20zł to pomyłka a nie zakup, bo w tej cenie mamy bogatszego kormorana plus kilka innych komeso-ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziWitam ponownie
Warka ta sama, cena "troszkę" bardziej życiowa czyli 3,49zł
Piana tak jak było. Aromat: więcej ciemnego chleba i kwasu razowego, mniej owoców (dziwne)
Smak: słodka czarna kawa,deserowa czekolada, delikatna goryczka jakby lekko palona, czyli taka kawowa. Może delikaana wiśniówka, ale ogólnie mało owoców a dużo chleba.
Nadal oblepia usta, choć to nie jest ulepek. Wydaje mi się, że ta kawowa kwaśnośc mocno zelżała i brakuje troszkę kontry do tego razowo kawowego posmaku
Kolejne 5 sztuk za karę za brak owoców poszło w betonowy loch.
Do zobaczenia w okolicach sezonu grzewczego.
Za 3,49zł warto kupić.
Za 7,20zł to pomyłka a nie zakup, bo w tej cenie mamy bogatszego kormorana plus kilka innych komeso-ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika laiquibe Wyświetlenie odpowiedziJesli mozna spytac - gdzie nabyles w takiej cenie? Jakas konkretna siec sklepow? Wczoraj mialem w rece w pobliskim alkoholowym i 8 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika laiquibe Wyświetlenie odpowiedziJesli mozna spytac - gdzie nabyles w takiej cenie? Jakas konkretna siec sklepow? Wczoraj mialem w rece w pobliskim alkoholowym i 8 zł.
W regularnej cenie 7,49zł nikt nie brał, to zostało tego kilkanaście sztuk.
W naszym specjalistyku kosztuje też 7,5zł i sobie leżą i czekają
Browar obniży cenę albo zwiększy doznania, bo w innym przypadku trzeciej warki może już nie będzie dla kogo rozlewaćLast edited by dlugas; 2015-08-03, 12:40.
Comment
-
-
Termin: spożyć przed końcem 07.2015, a więc piję miesiąc po.
Czekolada aż bucha po otwarciu. W zasadzie przykryła wszystko, co prawda nie mam tak wielkiego nosa jak wokalista Rush, ale wyczułem mimo tego jeszcze trochę najpierw wiśni, a potem wędzonych śliwek. Nie ma kawy, nie ma też spirytusu.
W smaku słodko, czuć tu też coś nowego, czyli palone nuty i to zdecydowanie. Jest nawet kawa, ale bardzo słodka ze śmietanką. Brakuje tu goryczki i też, co czasami lubię w porterach , drapiącego alkoholu w smaku.
Za słodki porter, przypomina stary mdły Cornelius ( ten podobno się zmienił, pisał tu ktoś, aż sprawdzę).
Comment
-
-
W obecnej cenie to piwo jest nie do przyjęcia.
Ani nie powala aromatem, ani smakiem, ani nie ryje bani alkoholem :]
Ja dla zasady nie zakupię już tego piwa w regularnej cenie. No chyba, że nastąpi ogromny skok jakościowy samego płynu.
Aż tak słodki jak cornelius w starej wersji to chyba nie jest, ale tamtego już sporo czasu nie piłem, a te co mam są już po dacie.
No ale faktycznie jurajski jest po słodszej stronie mocy.
Też lubię słodkawo, palono goryczkowe lekko alkoholowe portery :]
Wczoraj poszedł w gardło "poroczny lwówek P."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziW obecnej cenie to piwo jest nie do przyjęcia.
Ani nie powala aromatem, ani smakiem, ani nie ryje bani alkoholem :]
Ja dla zasady nie zakupię już tego piwa w regularnej cenie. No chyba, że nastąpi ogromny skok jakościowy samego płynu.
Aż tak słodki jak cornelius w starej wersji to chyba nie jest, ale tamtego już sporo czasu nie piłem, a te co mam są już po dacie.
No ale faktycznie jurajski jest po słodszej stronie mocy.
Też lubię słodkawo, palono goryczkowe lekko alkoholowe portery :]
Wczoraj poszedł w gardło "poroczny lwówek P."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika apaczu Wyświetlenie odpowiedzi/teoria spiskowa/ ktoś wrzucił chmiele nie do tego kotła co trzeba i takim sposobem mamy fantastyczny porter z Browaru na Jurze i słabą warkę Imperatora...
a Jurajski porter także 0,33l w Leclercu czy Tesco to wydatek 7,5zł. Łańcuszek po kasę mniejszy, a cena prawie identyczna :] no i samych amerykańców mniej, nie wspominając o mniejszej akcyzie (chyba, że Pinta płaci mniej, bo ma zniżkę za mniejsze wybicie, a Jura więcej odpala celnikom, nie wiem jak to formalnie wygląda, ale raczej oba podmioty płacą taką samą składkę od 1BLG)
No to ewidentnie ktoś ku kogoś doi :]
Może jak pojawi się kilka dobrych opinii o tej nowej warce i będę miał przypływ gotówki oraz chęci to zakupię w październiku jedną buteleczkę.
Może
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziz tym, że Imperator 0,33l kosztuje w sklepie specjalistycznym 8zł (na tą kwotę składa się: kasa dla browaru fizycznego, kasa dla Pinty, kasa dla hurtowni, kasa dla sklepu)
a Jurajski porter także 0,33l w Leclercu czy Tesco to wydatek 7,5zł
Comment
-
-
Za pińć złotych też, bym kupił:]
nawet dwa
Comment
-
Comment