Kormoran, Kłos Wielozbożowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pen
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 97

Ocena z ARTomatu

Kolor: slomkowy, metny [4.5]
    Piana: bialy, obfity, trwaly i lepiacy puch [5]
    Zapach: lekki ale przyjemny, trawiasty [4]
    Smak: genialy! orzezwiajacy cytrus z niezalegajaca ciekawa ziolowa goryczka... piwo jest nadzwyczaj "aksamitne" [5]
    Wysycenie: srednie i b. pijalne [5]
    Opakowanie: niezle choc mogloby byc troche lepiej graficznie [4]
    Uwagi: jak dla mnie poki co debiut roku!

Moja ocena: [4.575]

Comment

• titan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.08
      • 122

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasno złoty, dość zmetniony [4.5]
      Piana: ładna drobno pęcherzykowa, opada do kronki, ladny lacing [3.5]
      Zapach: slodkie cytrusy, trochę żywicy, w tle słodowe, delikatna ścierka [4]
      Smak: także cytrusy, podbudowa słodowa, troszke oleiste, delikatna żywiczna [4.5]
      Wysycenie: za niskie [3]
      Opakowanie: w stylu kormoran, takie dożynkowe [3.5]
      Uwagi: fajne piwko sesyjne, szybko sie pije

Moja ocena: [4.1]

Comment

• kamil_mi
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2004.07
        • 12

Witam!

Ktoś się orientuje jakie chmiele były użyte? Na butelce i na stronie nie ma informacji

Pozdrawiam
        Partia Przyjaciół Piwa Pszenicznego

Comment

• Rogerson
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.08
          • 421

Na stronie Kormorana jest info jaki chmiel zostal użyty - nie w składzie, a w treści opisowej piwa - Citra.

Comment

• Janko72
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2014.02
            • 51

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomka, mocno mętna, kolor jaki jest każdy widzi, że piwo nie ma przypisanego stylu to ciężko oceniać. [3.5]
            Piana: Agresywnie nalana była całkiem ładna, ale na przestrzeni klikania kanałów w tv moment zniknęła. [3.5]
            Zapach: Citra czyli cytrusy i... no właśnie i nic ciekawego się tutaj nie dzieje, może gdzieś przechodzi weizenowy banan [3.5]
            Smak: Goryczka na średnio niskim poziomie, natomiast piwo jest wodniste! jak na 12,5 , brak filtracji, ciekawy zasyp to jest zwyczajnie wodniste [3]
            Wysycenie: Za niskie jak dla mnie. [3]
            Opakowanie: Z butów nie wyrywa, typowe dla Olsztyńskiego Kormorana [3]
            Uwagi: Kupione za 6.99 i szczerze powiem, że w tej cenie jest mnóstwo alternatyw która zostawiają daleko w tyle Kłosa. Przyznam , że trochę się rozczarowałem. Do powtórki ale w cenie max do 4zł
            data 18,05,2015

Moja ocena: [3.25]

Comment

• yaro74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: żólty, zmętniony. [3.5]
              Piana: wysoka, drobno pęcherzykowa, trwała, zostawia ślady na szkle [5]
              Zapach: średnio intensywny, owocowy (cytrusy, owoce tropikalne), a także przyprawowy i lekko sosnowy, przyjemny. [4]
              Smak: cytrusowy, lekko żywiczny i ziołowy. Brakuje nieco smaków od słodów, chmiel przeważa. Goryczka średnio mocna, krótka i bardzo przyjemna. Piwo po przełknięciu wydaje się lekko wodniste, jednak jest smaczne i dobrze się je pije. [4]
              Wysycenie: idealne. [5]
              Opakowanie: kapsel firmowy, etykieta słaba, sporo informacji na kontrze, brak tylko nazw polskich chmieli. [3.5]
              Uwagi:

Moja ocena: [4.1]
              Last edited by yaro74; 2015-03-12, 20:28.

Comment

• Pinio74
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.10
                • 3881

Słabo, oj słabo. Najgorsze nowe piwo Kormorana, od dłuższego czasu. Aromat ładny, chmielowo-cytrusowy, ale smak to rozczarowanie. Tępa goryczka + rozwodniona zupa jarzynowa. Warmińskie rewolucje i Plony zostawiają Kłosa daleko w tyle. Warka do 08.06.15. Spróbuję następną warkę i jak nic się nie zmieni to zapomnę o tym piwie.
                Last edited by Pinio74; 2015-03-13, 19:18.
                BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• Wujas
                  Gość
                  • 2014.11
                  • 267

Ciekawe piwo APopodobne.
                  Solidnie zmętnione, pewnie w większości od chmielin. W zapachu w sumie nic poza citrą.
                  Faktura dość gładka, przypomina nieco słabsze oatmeal stouty. W smaku kraina zbóż, trawy i pasująca goryczka.
                  Świetna etykieta - zarówno graficznie, jak i jakościowo - wspaniała jakość papieru. Szkoda, że nie podano dokładnego składu chmielowego. W sumie jedynie w opowiastce piwnej wpisali, że jest citra i coś polskiego. Kropka.

Warka A16 18.05., 6,5 PLN.
                  Kormoran trzyma formę.

Comment

• meszek0009
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.04
                    • 247

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółty, zmętniony. [4]
                    Piana: Wysoka się wytworzyła, biała, średnie - drobne pęcherzyki, dosyć szybko opada do cienkiej warstewki, świetny lacing. [4]
                    Zapach: Wyraźny cytrus i lekka ziołowość. Ok, niech sobie będą, ale gdzie te wszystkie słody ? Jest trochę chlebowo - tostowych nut, ale spodziewałem się czegoś więcej. [3.5]
                    Smak: Tutaj jest trochę lepiej. Po wzięciu łyka pierwsze co się czuje to znowu Citra i ziołowość od tych polskich chmieli pewnie, ale po chwili przytrzymania w ustach i po połknięciu daje się czuć ziemisto - tostową słodowość i taką chlebową słodycz. Konkretna goryczka, trochę może za wysoka na to piwo, za bardzo stara się przesłonić tą słodową podbudowę. Ale piwo jest ekstremalnie pijalne, znika w mgnieniu oka ze szkła. [4]
                    Wysycenie: Średnie do wysokiego, ale piwo jest wygładzone tym żytem, jest ok. [5]
                    Opakowanie: Ok. [5]
                    Uwagi: Dobre piwo, ale bez szału, może za bardzo się na nie napaliłem ?

Moja ocena: [3.925]

Comment

• e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19270

Solidne piwo, goryczką i bukietem zmierzające do APA. Ta goryczka zbyt przykryła pozostałe składniki i przez to jest trochę przegięte to piwo.

Comment

• Javox
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6460

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny mętny żółty. [4]
                        Piana: Startowa większa potem cienka warstewka i "lejsing". Krążkowanie każdego łyku. [3.5]
                        Zapach: Ameryka, cytrusy ale takie jakby cięższe. [4]
                        Smak: Gorzkawa cytrusowość, gorzka cytryna. Cytrusowość raczej nie grapefruitowa. Opisywana tropikalność dość wyraźna. [4]
                        Wysycenie: Dobrze dopasowane, średnie. [4]
                        Opakowanie: Dość przemyślane i stonowane. Osobiście mnie się podoba. Nie przeładowane tekstem i kolorem. [4.5]
                        Uwagi: Piwo do częstszej konsumpcji byle było na półce. Całkiem fajne piwo powinno trafić do stałej oferty olsztyńskiej.

Moja ocena: [3.975]
                        Attached Files
                        Last edited by Javox; 2015-03-22, 01:59.

Comment

• cyoorka
                          • 2007.03
                          • 338

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółte, opalizujące. Końcówka brzydko zmętniona luźnym osadem. [3.5]
                          Piana: Niska, drobna, szybko opada, zostawia niewielkie ślady. [3.5]
                          Zapach: Cytrusowy, słodowy. Niezbyt intensywny, ale przyjemny. [4]
                          Smak: Średnia treściwość, wytrawne, cytrusowe, lekko zbożowe. Goryczka średnia, przyjemna, orzeźwiająca. [4.5]
                          Wysycenie: Średnie. [4.5]
                          Opakowanie: Ładne. [4]
                          Uwagi: Bardzo udane, pijalne, orzeźwiające.

Moja ocena: [4.15]

Comment

• Admirador
                            • 2015.03
                            • 431

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Solidne piwo, goryczką i bukietem zmierzające do APA. Ta goryczka zbyt przykryła pozostałe składniki i przez to jest trochę przegięte to piwo.
                            Jeszcze nie próbowałem Kłosa. Szczerze mówiąc miałem nadzieję, że jest to Warnijskie 2.0. Ale z tego co czytam wynika, ze jednak nie.
                            Swoją drogą zastanawiam się dlaczego w Olsztynie zrezygnowali z warzenia Warnijskiego. Było to jedno z moich ulubionych piw, tak zaskakująco odmienne w smaku od większości szerzej dostępnych piw.

Comment

• DariuszSawicki
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2012.08
                              • 2869

Niestety, piszę to z bulem jak nasz Prezydent kiedyś tam.
                              Warka do 16.06 ma wyraźny DMS i dużo landrynek w aromacie.
                              W smaku świetne, bardzo goryczkowe, ale w zapachu... to do czterech liter.
                              Jestem bardzo ciekaw Waszych opinii o tej warce. Piwo śmierdzące, ale smaczne

Comment

• zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ono niefiltrowane jest? Mętne żółte. Nuda. [4]
                                Piana: Szybko się zredukowała, ale ładnie znaczy szkło. [3.5]
                                Zapach: Przyjemny, łagodny zapach tropikalnych owoców. Niezbyt mocny, ale wyraźny. No i niestety jest coś niepokojącego, coś na "D". [2.5]
                                Smak: Goryczka stonowana, smak tropików też mało wyraźny, ale wszystko to jest ładnie zgrane. Pełnia wysoka, piwo jest wyraźnie ciężkie. [4]
                                Wysycenie: Jest OK. [4.5]
                                Opakowanie: Ładne, spójne, dużo literatury. Tylko butelka jednorazowa. [4]
                                Uwagi: Fajne piwo. Ma jakąś wadę w zapachu, ale nie jestem fachowcem i nie wiem co to jest. Zdecydowanie jednak jest to piwo degustacyjne a nie sesyjne.

Moja ocena: [3.45]
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
                                X