I obiecywana degustacja porównawcza w IPA Glass i słoiku. Dzięki zastosowaniu słoika ze zwężającą się czaszą, aromaty w obu piwach były podobne. Ponadto "lejsing" był także podobny. Dlatego skoro nie widać różnicy to po co przepłacać . A tak na całkiem poważnie, to słoik nie jest takim złym szkłem degustacyjnym, jak nie ma w czym pić to słoik zawsze się znajdzie .
Zodiak, [Dapper] American IPA
Collapse
X
-
Klatak. brawo
Chyba tak naprawdę dałeś dowód na to, że nie ważne w czym się pije, tylko co się pije, a te wszystkie blogerowe szkła degustacyjne są tylko szkłami bardziej na pokaz i nobilitację bez czarodziejskich właściwości.
A ten "lejsing" - bez komentarza.
Chyba najdurniejsze słowo w temacie piw (a co ono właściwie znaczy?)Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Nie byłeś pierwszy. W USA od dawna pije się krafty w słoikach
Comment
-
Kolor: Bursztyn, klarowne.
Piana: Trochę wymuszona ale utrzymuje się warstwą na powierzchni.
Zapach: Świeży, lekki, cukierkowo-tropikalny z nutką karmelu.
Smak: Owocowe, słodkie z pojawiającą się natychmiastowo wysoką, długą goryczką.
Wysycenie: Średnie, OK.
Opakowanie: Nuda, niedokładny skład, krzywo przyklejona, wymięta eta.
Uwagi: Warka 01.08.15 Bardzo pijalne mimo dość wysokiej goryczki. Fajna IPA z tych słodszych.Comment
-
Kolor: Bursztynowy, zmętniony widocznymi drobinkami nawet nie tyle drożdży co chyba bardziej chmielin.
Piana: Koloru złamanej bieli, obfita, gęsta, trwała. Opada do kożucha mocno oblepiając szkło.
Zapach: Głównie chmielowy, cytrusowo-żywiczny z wyraźną karmelową nutą od słodu.
Smak: Dosyć treściwe. Wyraźna podbudowa słodowa z akcentami karmelowymi, chmiel dalej o charakterze cytrusowo-żywicznym, ale jego intensywność nie powala. Goryczka średnia do średnio wysokiej, o niezbyt przyjemnym charakterze, nieco zalegająca. Całość dosyć słodka aż po sam finisz.
Wysycenie: Średnio niskie do średniego.
Ogółem: Szału nie ma. Dla mnie za słodkie, trochę nieułożone, aromaty chmielowe nie powalają.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztyn trochę zmętnion [4]
Piana: szybko opadła do minimalnej wielkości, mało koronki, raczej sredniej wielkosci bomble [3]
Zapach: bardzo słaboooo czuć mango, no bardzo ubogo [3]
Smak: bardzo ciężkie, troche mało ciągle tego chmielu, pomimo tego goryczka jest dosyć wyczuwalna, wydaje się zbalansowane, może troche słodkie jest, dużo lepsze w smaku choć ewidentnie brakuje tutaj chmielu [4]
Wysycenie: wysokie, mogło by być niższe [3.5]
Opakowanie: JEST, odkleja się, słaba jakość, wzór taki sobie, na plus tylko to, że są informacje o ibu, numer telefonu [2.5]
Uwagi: nie jest to złe piwo, brakuje tu ewidentnie dosypania chmielu, no i poprawy opakowania
Moja ocena: [3.45]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn, lekkie zmętnienie, pływające małe drobinki [4]
Piana: Spora, ale dość szybka redukcja do b. cienkiej warstwy. Oblepia szkło [3.5]
Zapach: Mógłby być nieco bardziej wyrazisty, ale w sumie to co czuć jest całkiem przyjemne. Głównie nuty amerykańskiego chmielu, głównie słodka tropikalność, sporo też karmelu. Ogólnie słodki zapach [4]
Smak: Smak bardziej wytrawny niż zapowiadał to zapach dzięki sporej grejpfrutowej, nieco ściągającej na finiszu goryczce. W warstwie słodowej jak na ten woltaż dość ubogo, spodziewałem się większej głębi i treściwości. Jest troszkę karmelu i to by było na tyle, za dużo się nie dzieje [3.5]
Wysycenie: Odpowiednie [5]
Opakowanie: Rzemieślniczy minimalizm, mało dokładny skład, brak info co do ekstraktu. Bida taka [2.5]
Uwagi: Data: 01.08.2015. Partia 1/15
Dość przeciętna AIPA. Poprawna, tylko poprawna
Moja ocena: [3.725]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Lekko zamglony bursztynowy. [4]
Piana: Brudnobiała, drobna, niewysoka i nietrwała... Zostaje "na szklance piany ślad" . [2.5]
Zapach: Ziołowy, szyszkowy, niezbyt intensywny. Dalekie tło słodowo-owocowe. [4]
Smak: IBU nie zabija . Goryczka jest, silna, pestkowa, ale nieagresywna. Lekka oleistość i daleki ślad słodowy. [3.5]
Wysycenie: Niewysokie. [4]
Opakowanie: No, te wąsiska to prawie plagiat... . Poza tym proste, charakterystyczne. Ale szału nie ma. [3.5]
Uwagi: Po przegonieniu roweru po lesie - daje miłe uczucie nasycenia i lekkiego szumu pod grzywką .
Moja ocena: [3.625]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętny blady pomarańczowy. [3.5]
Piana: Piana wielka, na dłużej gruba warstwa z fajnym lejsingiem. [4.5]
Zapach: Słodko owocowo w kierunku żywic i grapefruitów. [3.5]
Smak: Lekko słodkie, jest chmiel, grapefruit jest, lekko cytrusowe z goryczką. Łatwo wchłanialne. [4.5]
Wysycenie: Nie za duży. [4]
Opakowanie: Padaka. Lubię oszczędność i nawet czasem białe tło ale to jest poniżej mojego minimum. [3]
Uwagi: Data: 1.8.15 r. - Całkiem miłe piwko. Smacznie się piło tylko ta słaba grafika. Na szczęście piłem ze szkła a nie z butelki
Moja ocena: [4]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, lekko zmętniony lekko, zapaskudzony farfoclami drożdży [3]
Piana: Jasna z drobnych pęcherzy, opadła do minimalnej warstewki. [3.5]
Zapach: Słodowo - goryczkowy w nucie cytrusów, owoców i delikatnej żywiczki. [3.5]
Smak: Słodkość od słodów kontruje chmiele w nucie owoców. Goryczka niezbyt intensywna. [3.5]
Wysycenie: Miedzy średnim a wysokim, w sam raz. [4.5]
Opakowanie: Prostacka etykietka, kontra bez ważnych info o ekstrakcie i nazw chmieli. [2.5]
Uwagi: Średnie - przyzwoite piwo ale nic ponadto.
Moja ocena: [3.475]Comment
Comment