Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Piwoteka] Niezłe Ziółko

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24058

Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Piwoteka] Niezłe Ziółko

Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Oskaliber
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.05
    • 727

Kolor: Złoty, mocno opalizujący.
    Piana: Biała, średnio obfita, niezbyt gęsta, niezbyt trwała. Opada do obrączki.
    Zapach: Owocowo-ziołowy. Pomarańcze, cytryny, gruszki i mieszanka ziół, której aromat z grubsza odzwierciedla zioła użyte w składzie.
    Smak: Treściwość średnio niska, całość dosyć wytrawna. Lekka słodowość, wyraźne nuty owocowe podobne do tych w zapachu (cytrusy, gruszka) i wyraźne nuty ziołowe, swoim profilem przypominające trochę pastę do zębów, ale nie dominują na tyle, żeby było to nieprzyjemne odczucie, wręcz przeciwnie. Lekka kwaskowatość. Goryczka dosyć niska, o ziołowym charakterze, który utrzymuję się dosyć długo na języku.
    Wysycenie: Średnie do średnio wysokiego.
    Ogółem: Bardzo dobre. Przyprawy są jak najbardziej wyczuwalne i przyczyniają się do bogatego i unikalnego profilu smakowego, jednocześnie go całkowicie nie dominując. Piwo mocno orzeźwiające i pijalne.
    BeerFreak.pl

Comment

• WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, opalizujący, raczej klarowny. [4.5]
      Piana: Ładna, bardzo drobna jak piasek, zbita, ale niezbyt trwała. [3.5]
      Zapach: Cytrusowy, owocowy i lekko przyprawowy, a także lekko słodowy. [4]
      Smak: Pieprzne jest to piwo. Lekko kwaskowate, ziołowe. Skojarzenie kolegi wyżej z pastą do zębów też mi się napatoczyło, acz nie uważam go za tak przyjemne. Posmaki owocowe, raczej treściwe. [3.5]
      Wysycenie: W porządku. [5]
      Opakowanie: Całkiem fajne. [4.5]
      Uwagi: Ogólnie smaczne, ale coś mi nie odpowiada w jego smaku. Może to wspomniana pasta do zębów?

Moja ocena: [3.85]

Zdjęcie:
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2015-04-05, 19:31.

Comment

• kenny
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.04
        • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnożółty, lekko mętny. [4]
        Piana: Dość wysoka, śnieżnobiała, opada szybko, ale zostaje kożuch. [4.5]
        Zapach: Przyprawowo-pieprzny. Przyjemny, ale słaby. [4]
        Smak: Słodkawe, słodowe, dość silny ziołowy posmak, lekko kwaskowe. Goryczka niska, ziołowa. [4.5]
        Wysycenie: Średnie/wysokie. [4]
        Opakowanie: Ładne, fajny styl, pełen skład podany. [4.5]
        Uwagi: Lekkie, orzeźwiające piwo o silnie ziołowym smaku. Jednak w przeciwieństwie do Otella tutaj wszystko jest harmonijnie ułożone. Może te ziołowe posmaki jedynie zalegają zbyt długo, ale ogólnie jest ok. Po ogrzaniu bardziej wytrawne. Polecam.

Moja ocena: [4.275]

Comment

• Marchi
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.12
          • 130

Dziwne to piwko.

+ orzeźwiające
          + pachnie Belgią
          + deklarowane dodatki (zioła) wyraźnie wyczuwalne

- bardzo lagerowe w charakterze
          - prawie zupełny brak piany
          - kosmiczne wysycenie (psuje pijalność)

Śmieszny twór. Mam za małe doświadczenie w saisonach, żeby je jednoznacznie krytykować.

Comment

• rgrzech
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.12
            • 230

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, piwo klarowne. [4.5]
            Piana: Biała, drobna, zwarta, zalewa się obficie, jednak szybko opada. Nie zdobi szkła. [3.5]
            Zapach: Wino musujące, słodowość, jałowiec, kwiaty. [3.5]
            Smak: Jałowiec, słód pilzneński, kwiaty, białe półsłodkie wino i fenole. Piwo zdecydowanie belgijskie w charakterze. Z dodanych ziół, tylko rozmaryn w niewielkim stopniu daje o sobie znać, reszta woli się nie pokazywać. Goryczki brak, mimo to piwo jest odpowiednio rześkie i dobrze pijalne. [4]
            Wysycenie: Odpowiednie. [4.5]
            Opakowanie: Fajna metryczka, poza tym nuda. [3.5]
            Uwagi: Dobry, dobrze pijalny saison. Dodatek ziół wydaje się być zbędny.

Moja ocena: [3.8]

Comment

• pavlo11111
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.11
              • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne złoto; klarowne [4.5]
              Piana: Piana naprawdę kiepska, niewielka i znika w zastraszającym tempie; nie ma mowy o zdobieniu szkła; bardzo trudno ją pobudzić [2]
              Zapach: Czuć Belgię; przyprawy, kwiaty, zioła; do tego lekko przejrzałe owoce i słodkość; całkiem przyjemny i intensywny [4.5]
              Smak: Słodycz z lekką nutą przypraw i kwiatów oraz ziół; goryczka bardzo niska; finisz lekko cierpki [4]
              Wysycenie: Wysokie ale nie przeszkadza [5]
              Opakowanie: Całkiem niezła seria Piwoteki [4]
              Uwagi:

Moja ocena: [4.05]

Comment

• rafalek21
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2015.04
                • 1407

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, zamglony [4.5]
                Piana: Niewysoka i nietrwała, redukuje się do pogrubionego pierścienia, trudna do pobudzenia, drobnopęcherzykowa, brudnobiała. [2]
                Zapach: Przyprawowo-ziołowy, skórka pomarańczy, lekka wędzonka, dość intensywny aromat, nawet bogaty, choć ciężko wyodrębnić poszczególne elementy. [4.5]
                Smak: Lekkie, przyprawowe, słód pszeniczny, skórka pomarańczy lekko pieprzne, wytrawne , delikatna kwaskowatość, niewysoka drożdżowa goryczka. [4.5]
                Wysycenie: średniowysokie - w porządku, tylko trochę za szybko się wygazowało. [4]
                Opakowanie: Fajne, komlpet informacji, jak inne z Piwoteki, trochę zbyt podobne. [4.5]
                Uwagi: Warka do 31.01.2016, blg 12,5%, alk 4,7% obj. Bardzo smaczne piwo, lekkie, orzeźwiające, dobrze zbalansowane, o przyjemnym, dość intensywnym aromacie i złożonym smaku. Jedynie piana zostawia wiele do życzenia. Trzeba pić dość szybko bo gaz ucieka .

Moja ocena: [4.225]

Poprzednie warki miały 14% blg i 5,5% alk. obj., więc to trochę inne piwo.
                Ostatnia zmiana dokonana przez rafalek21; 2015-10-15, 22:26.

Comment