Kolor: miedziany, klarowny [4.5] Piana: niska, zaraz opada praktycznie do zera, delikatny lacing [2.5] Zapach: dość intensywny, kwaskowe cytrusy w połączeniu ze słodkim karmelem jest też mango, bardzo przyjemny zapach [4.5] Smak: w smaku trochę mniej cytrusów niż w zapachu, bardziej karmelowe, goryczka średnia, przyjemna grejpfrutowo-żywiczna, bardzo pijalne [4.5] Wysycenie: odpowiednie [4.5] Opakowanie: bardzo fajna etykieta, rzucająca się w oczy, na kontretykiecie skala goryczki, slodyczy i aromatu, kapsel golas [4.5] Uwagi: polecam, bardzo dobre sesyjne piwo, praktycznie pije się łyk za łykiem, nie wiadomo kiedy cale znika
Kolor: Średni bursztyn. [3.5] Piana: Nie chętnie się tworzyła. Na dłużej pozostaje niepełna warstewka i spory lejsing. [3] Zapach: Owocowy karmel bez cytrusów. [3] Smak: Słodkawe z szybko ulatującą goryczką, lekko cytrusowe. Właściwie wszystko co dobre to szybko tu ulatuje, zwłaszcza po przelaniu do szkła /niestety/. Trochę wodniste. [3.5] Wysycenie: Poniżej średniej. [3] Opakowanie: Info o IBU brak. Poza tym konwencja etykiety zastępczej nie do końca "tu" do mnie trafia. [3.5] Uwagi: Data: 11.07.2015. Z kapci na bank nie wyrywa, konkurencji też nie zagrozi.
Kolor: Jasno bursztynowy/ herbaciany. [4] Piana: Praktycznie brak, delikatna obwódka w okół szkła. [2] Zapach: Delikatny lekko chmielowy, karmelowy, maślany. [3] Smak: Całkiem, całkiem, goryczka średnia do wysokiej, chmielowa lekko łodygowa, słodowy karmel jak w bitterze. Goryczka z czasem lekko intensyfikuje, i ciut zalega choć krótko. [4] Wysycenie: Po angielsku, niewysokie do miarkowanego. [4] Opakowanie: Ukradli mi nazwę browaru! [2] Uwagi: Nie jest złe, bitter z charakterkiem, ciekawe ale nie porywa. Sesyjne jak najbardziej.
Kolor: Ciemny bursztyn / herbaciany z delikatną opalizacją. [4.5] Piana: Przeciętnie obfita, drobno zbudowana, redukuje się dość szybko do obwódki ale ładnie zdobi szkło. [4] Zapach: Dość intensywny przypominający raczej słabo nachmielone na aromat APA niż Bitter. Karmel, karmelki (diacetyl), biszkopt, owoce (chmiel) i jakaś bardzo szczątkowa nuta cytrusowa. [3] Smak: Pierwsze co daje się we znaki to wyraźna słodycz w karmelkowym stylu. Pojawia się też posmaczek żelaza. Goryczka raczej poniżej średniej, niezbyt szlachetna. [3] Wysycenie: Dość niskiej, przydało by się wyższe. [4] Opakowanie: Przyjemne dla oka, z pełnym składem. Do 5 brakuje firmowego kapsla. [4.5] Uwagi: Warka z datą do 11.07.2015. Nic wielce specjalnego, chyba klasyczny Bitter albo APA było by lepszym rozwiązaniem.
Kolor: Bursztynowy, taki brudny, lekko zmętniony [4] Piana: Tuż po nalaniu błyskawiczna redukcja do cieniutkiej chmurki. Oblepia za to szkło [2] Zapach: Całkiem miła woń słodkich owoców tropikalnych. Sporo też karmelu. Intensywność na średnim poziomie, aromat mógłby być nieco bardziej wyrazisty [4] Smak: Piwo nieco bardziej wytrawne niż zapowiadał to zapach. Goryczka całkiem spora. Jeżeli chodzi o ciało słodowe to jest trochę posmaków tropikalnych, karmel - generalnie to co w zapachu. Brakuje mi tu trochę treściwości, jest nieco za płasko, trochę wodniście [3.5] Wysycenie: Za niskie, nawet ja na styl [3] Opakowanie: Minimalizm, mało to wyszukane i gustowne. Takie do bólu proste. Dokładny skład [3] Uwagi:
Kolor: Bursztynowy, wyraźnie zmętnione, opalizujące. [4] Piana: Szybko opadła, ale opadając po drodze pozostawiła ciekawy osad na szkle. Kożuszek mizerny. [3] Zapach: Wyrazisty, owocowy w postaci cytrusów różnej maści jak i owoców tropikalnych. Karmel obecny, ale przyjemny, a nie jak w niektórych angielskich bitterach. Żeby nie było tak wszystko '' ach! '' to napiszę, że wyraźnie wyczuwam diacetyl. [4] Smak: Pierwsze odczucie to takie, że jest zbyt wodniste. Poziom goryczki średni, lekkie cytrusy i trochę łodygi. Karmelu jest mało, to dobrze. Natomiast nie jest dobrze, że mało tu ciała, podbudowy słodowej. Pije się jakoś bezwiednie i zaraz chyba zasnę z powodu braku wrażeń. [3.5] Wysycenie: Niskie, odpowiednie. [4] Opakowanie: Na etykietę lepiej nie patrzeć. Dużo lepsza kontra. Podano pełny skład i nazwisko piwowara. Termin ważności zamazany. [3.5] Uwagi: Dobre piwo, ale nudne. Warka 11.09.2015.
Kolor: Bursztyn, zmętnione. [4] Piana: Wymuszona, oblepia szkło ale szybko opada. [3.5] Zapach: Amerykański chmiel, karmel z wyraźnym dodatkiem masła. Nie jest tragiczny ale zdecydowanie wadliwy. [3] Smak: Masło daje o sobie znać też w smaku, poza tym lekkie owoce, zioła. Goryczka tytoniowa, długa. [3] Wysycenie: Średnie, OK. [4] Opakowanie: Minimalistyczna eta, dokładny skład. [4.5] Uwagi: Warka 11.09.2015 Piwo wadliwe ale do wypicia.
Kolor: Ciemnopomarańczowy, mętny. [5] Piana: Niska, jak przystało na styl. [4] Zapach: MASŁO MASŁO MASŁO. I toffi. [2] Smak: Krówka, karmelki, masełko. Do zlewu. [1] Wysycenie: W zasadzie brak. [2] Opakowanie: Poszarpana etykieta to ciekawa sprawa, informacji sporo. [4] Uwagi: Szkoda. Piwo wylałem po dwóch łykach, gdyż było właściwie niezdatne do spożycia.
Zawieruszyła mi się ta - dosyć mało szczegółowa, muszę przyznać - notatka. Nie pamiętam, która była to warka; jedna z pierwszych w każdym razie, gdyż z jakiegoś powodu nie umieściłem od razu oceny piwa na bbizie, więc pewnie nie było go jeszcze w bazie.
Comment