Kolor: jasny bursztyn, delikatna mgiełka w klarowności [5] Piana: ecru, drobna, dość zwarta, długo się utrzymuje, wręcz stoi w miejscu, zostawia na szkle spore plamki [4.5] Zapach: słabo wyczuwalny ale miły, kwiatowo-słodowy [3.5] Smak: w miarę pełne i treściwe, choć ta pełnia mogłaby być jeszcze większa, na pierwszy plan wybija się fajna, dość mocna chmielowa goryczka wraz z owocowymi nutami, w tle dobrze wyczuwalna słodowa baza, całość dobrze zbalansowana [4.5] Wysycenie: jak dla mnie zbyt duże [4] Opakowanie: standardowa browarowa etykieta, ręczna robota na Jasnego Ale, gładki kapsel [3.5] Uwagi: Smaczne piwo
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2015-03-28, 16:41.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Mam trochę problem z tym piwem. Spędziłem przy kilku kufelkach wczorajszy wieczór, więc miałem okazję dobrze je poznać. Jasne ale super prezentuje się w szkle, piana jest wysoka, drobnobąbelkowa i trwała. Barwa jasnozłota, delikatnie zamglona. Zapach jest słodowy ale zbyt słaby. No i smak. Niby wszystko w porządku, jest chmielowa goryczka, jest słodowy balans, ale wszystko takie jakieś... pilsowe. Brakuje mi akcentów charakterystycznych dla górnej fermentacji. Podsumowując, piwo smaczne, ale moim zdaniem nie do końca jest to ale.
Kolor: Złoty, zmętniony. [4.5] Piana: Nie za wysoka, biała, drobna. [3] Zapach: Bardziej słodowy, niż chmielowy czy owocowy. Nie miałbym nic przeciwko temu, ale po american pale ale spodziewam się jednak innego. [3.5] Smak: Słodowy, trochę owocowy. Goryczka chmielowa zdecydowanie niska. Profil dosyć czysty, do tego piwo wodniste. Słowem: zdecydowanie bardziej przypomina golden ale'a, i w takiej kategorii byłby fajny. Jako APA jest nijakie. [3.5] Wysycenie: Wysokie. [4.5] Opakowanie: Jak pozostałe z browaru. [4] Uwagi: Zmieniło parametry: teraz ma 12,8% ekstraktu i 5,1% alkoholu. Nie powaliło.
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - dość dużo.
Barwa - złoto jasne.
Gaz - średni.
Aromat - zbożowość z nutą żołędziową.
Smak - lekko słodkawe, płaska zbożowość z posmakiem ryżowym,...
Comment