Jan Olbracht Rzemieślniczy, Szyszak (Piwo jasne)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4485

W kolejnej degustacji, wspaniała piana, kolor raczej lagerowy niz pilsowy, zapach, tak jak reklamowany na etykiecie, zbożowy, ale jakby podpalany plus wyczuwalne lekko masełko, w smaku także nity diacetylowe, ale w granicach tolerancji i choć producent pisze o nienarzucającej się goryczce, to trzeba powiedzieć, że jest ona bardzo wyrazista, może nie aż inwazyjna, ale właśnie z taką lekko paloną nutą (nie wiem, jakich chmieli tu użyto, etykieta informuje tylko o "granulacie chmielowym").
    W sumie do zaakceptowania, w starej skali ocen szkolnych, do której kiedyś przywykłem, między 4 a 4 -

Comment

• michael50
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.06
      • 325

Warka do 11.06.2015 bardzo, bardzo słaba. Na zmianę czuć wodę, kwas i nieprzyjemną gorycz. W ogóle mi te piwo nie podeszło. Śmiem twierdzić, że już Tyskie by mi chyba bardziej smakowało. Mam nadzieję, że to jakaś trefna butelka.
      Fe!

Comment

• DariuszSawicki
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2012.08
        • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, lekko opalizuje. [4]
        Piana: Biała, wysoka, średnio pęcherzykowa, nieźle lepi się do ścianki szkła. [4]
        Zapach: Absolutnie masło oraz trochę ziół. Nie jest to lekki diacetyl znany i lubiany z czeskich piw, tylko zwyczajne masło. [2]
        Smak: Głównie słodowe i odrobinę goryczkowe piwo. Karmelu zapowiadanego w składzie na szczęście prawie nie czuć. Goryczka trawiasta, lekko ziołowa i ogólnie delikatna, ale to przecież nie IPA. Bardzo orzeźwia. [4]
        Wysycenie: Średnie w kierunku do niskiego. [3]
        Opakowanie: Etykieta jak podróba ze starych etykiet Kormorana. Słaba podróba... [2.5]
        Uwagi: Niezły, a nawet dobry lager. Jednak polecam za każdym łykiem zatykać nos.
        Warka 22.07.07.2016.

Moja ocena: [3.175]

Comment

• chechaouen
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.01
          • 1180

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
          Kolor: Złoty, lekko opalizuje. [4]
          Piana: Biała, wysoka, średnio pęcherzykowa, nieźle lepi się do ścianki szkła. [4]
          Zapach: Absolutnie masło oraz trochę ziół. Nie jest to lekki diacetyl znany i lubiany z czeskich piw, tylko zwyczajne masło. [2]
          Smak: Głównie słodowe i odrobinę goryczkowe piwo. Karmelu zapowiadanego w składzie na szczęście prawie nie czuć. Goryczka trawiasta, lekko ziołowa i ogólnie delikatna, ale to przecież nie IPA. Bardzo orzeźwia. [4]
          Wysycenie: Średnie w kierunku do niskiego. [3]
          Opakowanie: Etykieta jak podróba ze starych etykiet Kormorana. Słaba podróba... [2.5]
          Uwagi: Niezły, a nawet dobry lager. Jednak polecam za każdym łykiem zatykać nos.
          Warka 22.07.07.2016.

Moja ocena: [3.175]
          Piję właśnie piwo z tej samej warki. Niestety jest tak przesiąknięte diacetylem, że wszystkie inne doznania schodzą na dalszy plan. Zza mdlącego masła wychyla się całkiem przyjemna lekka goryczka i ciekawa kwiatowość, ale każdy łyk to bicie się z myślami - dopić czy nie dopić. Diacetyl psuje wszystko. Szkoda
          Last edited by chechaouen; 2016-07-18, 20:35.

Comment

• Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4485

Warka do 31.01.2018.
            Owszem, masełko lekko czuć i w zapachu i smaku. Brak wyraźnej podbudowy słodowej, ale to tylko początkowe wrażenie. Dość zrównoważone. Przeciętne piwo w swoim gatunku, jak widać z róznych ocen, z moich też, mocno niestabilne. Ale przykrości smakowej nie sprawia.

Comment

Przetwarzanie...
            X