Warka do 19.05. 2018. Jak dla mnie byłby to zajebisty porter, zawiesisty i bogaty w różne niuanse smakowe, świetnie zbalansowany między słodyczą a wytrawnością, z elegancką choć nienachalną goryczką ..... gdyby nie ten wyraźnie wyczuwalny alkohol. Skorzystam z rad przedpiśców i zachowam pozostałe dwie butelki na później. Dałem 6.50 za flaszkę i był to zakup zdecydowanie udany.
Zamkowy, Porter Cieszyński
Collapse
X
-
Warka: 10/01/2017 pite 20/05/2017
Chwilkę odczekany w piwnicznej szafie porter.
Ok. 1.5 roku od zakupu.
W aromacie i smaku: nalewka czereśniowa, wiśniówka, czekolada. Lekki marcepan. Nuta Cherry coke. Ogólnie mało słodka czekolada z owocami.
Na finiszu troszkę czarnej kawy. Alkohol dobrze ukryty.
Zdecydowanie inny porter niż żywiecki. Mniej palony, a więcej kwaskowy. Nuta wiśniowa trwa od początku do końca.
Ciekawy reprezentant stylu, lecz czy warty jeszcze dłuższego leżakowania ?
chyba nieLast edited by dlugas; 2017-05-27, 14:00.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziWarka: 10/01/2017 pite 20/05/2017
Chwilkę odczekany w piwnicznej szafie porter.
Ok. 1.5 roku od zakupu.
W aromacie i smaku: nalewka czereśniowa, wiśniówka, czekolada. Lekki marcepan. Nuta Cherry coke. Ogólnie mało słodka czekolada z owocami.
Na finiszu troszkę czarnej kawy. Alkohol dobrze ukryty.
Zdecydowanie inny porter niż żywiecki. Mniej palony, a więcej kwaskowy. Nuta wiśniowa trwa od początku do końca.
Ciekawy reprezentant stylu, lecz czy warty jeszcze dłuższego leżakowania ?
chyba nie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziCo za zbieg okoliczności, bo dzisiaj piłem tamtą warkę! Odczucia podobne.
ogólnie był to dobry "wiśniowy porter"
Comment
-
-
Warka 20.07.2018r
Dużo kawy i czekolady,alkohol przyjemny i minimalny,goryczka średnia palona,wytrawny i treściwy porter.Chciałem go z rok poleżakować mając w pamięci mocno alkoholowe warki cieszyńskiego porteru ale postanowiłem jednak się skusić i sprawdzić świeżaka i jestem pozytywnie zaskoczony.Pity tydzień wcześniej ciechan(27.09.17) bardziej mi podszedł ale ten też jest dobry.Mam wrażenie ,że pózną wiosną i latem można kupić lepsze portery niż podczas sezonu zimowego.
Kupię jeszcze jedną butelkę z tej warki i sprawdzę za rok czy warto było leżakować.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, praktycznie czarny, nieprzejrzysty. [5]
Piana: Średnio obfita, średnio trwała, kremowa, niewielkie pęcherzyki. [4]
Zapach: Trochę kawy, mniej czekolady, odrobinę żelaza, minimalna nuta palona, nuta alkoholowa - niezbyt bogaty/intensywny, ale ogółem może być. [3.5]
Smak: Kawa i gorzka czekolada, dalej niezbyt wysoka paloność i nieco alkoholu(ładnie wpasowuje się w smak), nie przesadzona słodycz, goryczka średnio-niska palono-alkoholowa, całkiem pełny - tu nie mam nic do zarzucenia. [4]
Wysycenie: Lekko ponad niskie - pasuje. [4]
Opakowanie: Mało dokładny skład, etykieta zaś typowa dla Cieszyna - całkiem ładna - widoczna na półce. [4]
Uwagi: Warka do 20.07.2018
Ostatni raz to piwo piłem 2 lata temu, i gdyby nie Palaj, to nie zwróciłbym na nie uwagi - dzięki.
Całkiem smaczny porter(przypomina Żywieckiego, a konretnie ten z datą 27.09.18 - więcej kawy i czekolady, trochę mniej palony), na pewno odłożę coś do piwnicy.
Moja ocena: [3.875]Last edited by rafalek21; 2017-06-15, 04:19.
Comment
-
-
Warka do 19.10.2018.
Piana przyzwoita, średnio obfita, wystarczająco trwała, drobna, lekko zdobi szkło.
W zapachu właściwie głównie czerwone owoce uzupełnione żelazem.
Smakowo: przy pierwszym łyku sporo żelaza(potem już lepiej, choć cały czas jest obecne), czerwone owoce, średnie ciało, palono-czekoladowy, goryczka średnia, średnio gładkie, delikatnie palone w posmaku.
Ciekawy porter - przede wszystkim owocowy, ale i też typowo Cieszyński czyli metaliczny, a że sporo ostatnio wypiłem porterów z Żywca, to mi się poziom tolerancji trochę podniósł. Ogółem smakowało.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemny brąz, a pod światło ciemny rubin. Piwo wydaje się klarowne. Bardzo ładnie wygląda. [5]
Piana: Duża, bardzo drobna, jasny brąz, trwała. Trzeba czegoś więcej? [5]
Zapach: Niestety jest wyraźny mankament. Zapach jest słaby, mało intensywny. Trochę melanoidynów, skórka ciemnego chleba. Trochę czekolady, jakaś palona słodowość, może śliwka jeszcze. Alkoholu brak. Zapach jest ciężki, słodkawy. [3.5]
Smak: Tu lepiej, ale też bez cudów. Czekolada, melanoidyny, bardzo delikatna paloność, alkohol leciutki, karmel. Goryczki prawie brak. Piwo słodkawe, ciężki, oleiste. Chyba wolę więcej palone, zbożowe i chropowate portery. [4]
Wysycenie: W miarę ok. Niskie, nie przeszkadza. Minimalnie większe byłoby lepsze. [4]
Opakowanie: Ładne. Cała seria jest prosta, elegancka, skromna. Kolorystyka pod porter. Parametry podane, kapsel firmowy. [4]
Uwagi: Jak pierwszy raz piłem ten porter, to alkohol był wyraźny i zbyt odczuwalny. Teraz schowany jest. To zmiana na dobre. Może kiedyś odrobinę zwiększą paloność, wtedy piwo będzie naprawdę smaczne. Teraz moim zdaniem jest trochę zbyt gładkie. Przy takim alkoholu sprawia to, że jest przyciężkie. Niemniej jednak, bardzo fajny porter.
Moja ocena: [3.975]To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedziSmak: Kawa i gorzka czekolada, dalej niezbyt wysoka paloność i nieco alkoholu(ładnie wpasowuje się w smak), nie przesadzona słodycz, goryczka średnio-niska palono-alkoholowa, całkiem pełny - tu nie mam nic do zarzucenia. [4]
Uwagi: Warka do 20.07.2018
Całkiem smaczny porter(przypomina Żywieckiego, a konretnie ten z datą 27.09.18 - więcej kawy i czekolady, trochę mniej palony), na pewno odłożę coś do piwnicy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika palaj Wyświetlenie odpowiedziWarka 20.07.2018r
Dużo kawy i czekolady,alkohol przyjemny i minimalny,goryczka średnia palona,wytrawny i treściwy porter.Chciałem go z rok poleżakować mając w pamięci mocno alkoholowe warki cieszyńskiego porteru ale postanowiłem jednak się skusić i sprawdzić świeżaka i jestem pozytywnie zaskoczony.Pity tydzień wcześniej ciechan(27.09.17) bardziej mi podszedł ale ten też jest dobry.Mam wrażenie ,że pózną wiosną i latem można kupić lepsze portery niż podczas sezonu zimowego.
Kupię jeszcze jedną butelkę z tej warki i sprawdzę za rok czy warto było leżakować.
Pite 21/09/2017
W aromacie nalewka czereśniowa, wiśniówka, czekolada. Lekki marcepan i lukrecja
W smaku: Sporo czarnej gorzkiej kawy i czekolady. Alkohol obecny i lekko gryzie. Trzeba mu jeszcze roku w piwnicy, bo kąsa jak jego wyklęty brat czyli zwykły Żywiec porter. Na finiszu jakby suszona śliwka i lukrecja.
Piwo niezłe, lecz wciąż wymagające odleżakowania (a stało w sklepie już troszkę) Czy warte 7-8zl ? Chyba nie.
Raczej do kupienia dwa razy w roku. Jeden spożyć a drugi zakopać w szafie w piwnicy.
Ja go kupiłem za 4,89zl i tyle jest w obecnej kondycji jest warty.
Smakuje jak agresywny, kawowo, czekoladowy czasem się trafiający Żywiec porter. Z tym, że on potrafi być nawet po 3,49zl.
Zdrów !
fota
Comment
-
-
Świeża warka do 08/02/2019.
Po wyjęciu z lodówki kiedy jest zimne wychodzi gorzka czekolada, po ogrzaniu przechodzi w mleczną, słodką aksamitną czekoladę, do tego w drugim tle lekkie posmaki wiśniowe, alkohol nie narzucający się, paloności praktycznie brak, piana bardzo trwała, ładnie oblepiała pokal i praktycznie do końca unosiła się na powierzchni.
To dostojniejszy i łatwiejszy w odbiorze porter niż jego starszy żywiecki brat.
Kupione w Auchan Puławska za 6.49 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedziTo dostojniejszy i łatwiejszy w odbiorze porter niż jego starszy żywiecki brat.
A cieszyński kupuję z dwa razy na rok, u mnie koszt ok 7zł
Comment
-
-
Ja otworzyłem warkę do 08.02.2019. Rzeczywiście, piana nie jak w porterze, dość trwała, zachowująca obrączkę i osadzająca się na szkle. Też zaczynałem od dość wychłodzonego, ale w zapachu niewiele dało się odczuć, lekki alkohol i nuty waniliowo-owocowe. W smaku kawowo-czekoladowe z nutą, nie znajduję lepszego określenia, rodzynkowo-alkoholową. Za rok będzie prawie idealne, tak myślę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedziNajnowszej warki 18/05/2019 na razie nie polecam do otwarcia.
Nieułożony alkohol tłumi czekoladę.
Za kilka miesięcy może być w sam raz.
Zapach wyraźna czekolada - taka jakby pralinkowa, słabiutka nutka ciemnego pieczywa, alko brak, przyjemny.
Smak to już kawa z kawałkami gorzkiej czekolady - bardzo fajny, średnio palony, słodycz niewysoka, pełny, goryczka też chyba średnia - lekko alkoholowa(ale pijąc powoli piwo nie męczy).
Średnie wysycenie.
Smaczne, wszystko na swoim miejscu, po za brakiem owoców jest to porter na wysokim poziomie. Polecam, choć następnej butelce dam jeszcze poleżeć, ze względu na dalej obecny, acz nie taki straszny alkohol.Last edited by rafalek21; 2018-06-30, 02:46.
Comment
-
-
Warka 13.11.19 na poziomie warki 08.02.19.
Alkohol nie przeszkadza, przyjemna słodka-gorzka czekolada, dobra pełnia i balans co czyni go klasycznym bałtykiem, do którego warto wracać.
Trafiłem za 4,99 zł. na promocji w Oszołomie.
Comment
-
Comment