Zamkowy, Double IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafalek21
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2015.04
    • 1407

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
    rafalek21- nie przepłacaj niepotrzebnie. Od kilku tygodni to piwo można kupić w butelce 0,5l. po 4.99 tutaj: https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111103
    Dzięki za sugestię, mam dwa K&M dość blisko siebie. Nie bywam tam często, ale jak będę miał okazję to zobaczę jak ceny polskich piw.
    Jeśli to Double IPA można kupić regularnie za 5zł, to taka puszka traci rację bytu.
    Co do samego piwa, to piłem je raz na przełomie wiosny/lata i o ile dobrze pamiętam, to było średnie tyle że z wyraźną alkoholowością(podobnie jak Brackie Imperial IPA), do tego dość wysoka cena jak na piwo z Cieszyna, zniechęciło mnie do próbowania kolejnych warek.

Comment

• kosher
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2005.04
      • 2315

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)
      Co do samego piwa, to piłem je raz na przełomie wiosny/lata i o ile dobrze pamiętam, to było średnie tyle że z wyraźną alkoholowością(podobnie jak Brackie Imperial IPA), do tego dość wysoka cena jak na piwo z Cieszyna, zniechęciło mnie do próbowania kolejnych warek.
      I do tej pory nic się nie zmieniło, alkoholowość w tym piwie przysłania chmiele i cytrusy, szczególnie po ogrzaniu piwa procenty wychodzą na wierzch. Do tego piwo jest nieco wodniste, brak mu ciała.
      Raz na jakiś czas można kupić, ale szału nie ma.

Comment

• telek
        Podpułkownik Chmielowy
        🥛🥛🥛
        • 2011.05
        • 552

W tej chwili puszka w Tesco za 4,49.
        Przyzwoite IIPA, są chmiele, jest słodowość (nawet lekko wpadająca w toffi), nie czuć alkoholu, może mogłoby być trochę treściwsze.

Comment

• Baard
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.01
          • 316

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemne złoto, klarowny [5]
          Piana: Słaba, szybko opada do plam na powierzchni, pozostawia kilka kropek na szkle. Kolor brudny biały. [3.5]
          Zapach: Najsłabsza strona tego piwa. Na pierwszy plan wysuwa się zapach mleka z miodem, który mnie drażni. W tle cytrusy. [2]
          Smak: Słodowość i goryczka z przewagą słodowości. Alkohol niewyczuwalny. Fajne uczucie gęstości przy przełykaniu. [4.5]
          Wysycenie: Ok, ale pod koniec brakuje trochę bąbelków. [4]
          Opakowanie: Fajna, mała puszeczka. Podoba mi się. [5]
          Uwagi: Nie ma dramatu ale nie wiem czy pół litra dałbym radę wypić bez wysiłku.

Moja ocena: [3.55]

Comment

• Admirador
            • 2015.03
            • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnopomarańczowy chyba. Nie powiedziałbym, że to ciemne złoto. Lekko zmętniony. Prezentuje się korzystnie. [4.5]
            Piana: Nie była spektakularna, ale wstydu też nie było. [3.5]
            Zapach: Chmielowy. Grapefruit na pierwszym planie, a dalej słodkie owoce. Zaskakująco przyjemny i zaskakująco intensywny. Petarda to nie jest, ale za bardzo nie ma się do czego przyczepić. [4]
            Smak: Jest dość słodko, owocowo, goryczka rozczarowująca. Jak na styl to powiedziałbym, że wręcz niska. Alkohol wyczuwalny, nie ma wątpliwości, ale nie przeszkadza jakoś specjalnie. Piwo jest całkiem niezłe, ale aromat zapowiadał więcej. [3.5]
            Wysycenie: Za wysokie, ale wielkiego problemu nie ma. [4]
            Opakowanie: Etykieta na wysokim poziomie. Szkoda, że nie zechcieli napisać jakie chmiele zostały użyte. [4]
            Uwagi: Wersja butelkowa 0.5 l z datą 27/07/2016.
            Było za 4 pln z hakiem, więc postanowiłem spróbować. Lepsze niż się spodziewałem. Na bezpiwiu dobry wybór. Za 7 czy 8 pln raczej nie warto.

Moja ocena: [3.775]

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Aromat słodki, tropikalny, nawet z puszkowej dziureczki wyczuwalny. W smaku pełne, słodkawe, ze średnią jak na iipa goryczką. Alkohol nieźle ukryty.

3,99 zł za puszkę to doskonały gadżet do lansowania się na ogniskach i grillach

Comment

• dlugas
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.04
                • 4014

Warka: 17/09/2016
                Piwo z kategorii "małe, ale wariat".
                Alkohol dobrze ukryty.
                Smakuje jak zwykła i "pełna" AIPA. (co może być plusem, jak i minusem dla tego piwa)
                Czyli w aromacie tropikalne słodkie owoce, a w smaku dopełnienie przez nieprzesadną (jak dla mnie) goryczkę.
                Bez szaleństw, ale i bez zawodu.
                Cena 3,99zl za małą poręczną i miło satynową puszeczkę - było warto.
                Uwaga, wchodzi szybko, a moc robi swoje.
                Attached Files
                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Dzoshu
                  • 2013.12
                  • 496

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brudna pomarańcz, zamglone. [4.5]
                  Piana: Oblepia szkło, dość długo się utrzymuje. [4]
                  Zapach: Nikły. Owoce tropikalne. Po zamieszaniu lekki rozpuszczalnik. [3]
                  Smak: Słodkie, cukierkowe. Chmiel w stronę owoców tropikalnych, lekko drapiący. Goryczka średnio intensywna. [4]
                  Wysycenie: Średnie, OK. [4.5]
                  Opakowanie: Zgrabne, niedokładny skład. [4]
                  Uwagi: Warka 17.09.16 Wydaje mi się mniej agresywne od tego co pamiętam z kilku prób wcześniejszych butelkowych warek.

Moja ocena: [3.7]
                  Attached Files
                  Last edited by Dzoshu; 2016-08-17, 22:38.

Comment

• dlugas
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.04
                    • 4014

Warka : 17/09/2016, puszka 0,33l
                    Pite przed chwilą tj. 05/09/2016

Piana: drobna i dość trwała.
                    Aromat: lekki alkohol, lekki rozpuszczalnik/aceton, ale dopiero po głębokim wwąchaniu. Są i cytrusy i delikatna żywica. Troszkę ananasa.
                    Smak: bardzo gładkie. Jakby w zasypie było żyto czy płatki owsiane. Nasycenie bardzo fajnie weszło w strukturę piwa. Alkohol da się odczuć. Nie jest to sesyjne DIPA. Jednak jest w likierowo - owocowym typie i ma swój urok. Goryczka średnia, krótka i tylko leciutko zalegająca na środku języka. Czuć mango, ananasa i grejpfruta. Na finiszu jakby nuta z utlenienia czyli miodowa, lub szukam tego na siłę
                    Ogólnie szaleństwa nie ma, ale piję się bez bólu.
                    Za te 2.50zł za puszkę jak najbardziej warto. Za regularnego piątaka to tylko ze względu na opakowanie i pojemność na wyjście w teren (góry, lasy czy grille)
                    Last edited by dlugas; 2016-09-05, 22:57.

Comment

• Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2566

W stosunku do Grand Champion'a za łagodne, goryczka jest, ale wszystko takie wymuskane. W cenie 2,5zl jak najbardziej, w cenie nominalnej niekoniecznie.

Pomarańcz albo oranż, jako barwa, więc brudny tak przy okazji
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Brodzislaw
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2013.09
                        • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: zmętnionego bursztynu [3.5]
                        Piana: jasna niezbyt obfita z drobnych pęcherzyków. [3.5]
                        Zapach: Bukiet od amerykańskich chmieli: cytrusowy, owoce tropiku, trochę sosny i żywicy, jest też karmelowa podbudowa słodowa. Zapach orzeźwiająco, lekko słodki. [4]
                        Smak: Słody z karmelem i ciutkiem zbożowości dopełnia wysoka goryczka, która niestety nie jest zbyt przyjemna. Zalega, w nucie ziołowej i tylko nieco cytrusowej, jest ściągająca. Do tego jest trochę żelazistości i alkohol wyłazi. [2.5]
                        Wysycenie: niezbyt wysokie optymalne [4.5]
                        Opakowanie: Poprawna ale mało info. [3.5]
                        Uwagi: Fajny zapach ale smak do poprawki. Słodowość przytłacza i męczy. Dobrze, że to była tylko puszka 0,33 l.

Moja ocena: [3.325]

Comment

• qbaseq
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.07
                          • 100

Ostatnio pojawiło się w ofercie sieci Kaufland, u mnie w Tychach za 5,5 zł bez grosza - cena przyzwoita, piwo - niestety trochę rozczarowujące, przynajmniej jak na ten styl i nazwę : dumne "Double IPA".
                          Nie żeby było niedobre ale po prostu nie wytrzymuje porównania, jak sobie przypomnę smak np. "Bawidamka" z Dukli, to Niebo a ziemia ...
                          Cieszyńskie jest za bardzo słodowe i za mało nachmielone jak na ten styl, do tego zwyczajnie brakuje mu goryczki

BTW, kilka postów wcześniej był bardzo entuzjastyczny wpis w którym pada stwierdzenie że "90% rzemieślników nie potrafi osiągnąć takiego poziomu" - widocznie Dukla potrafi
                          a poza tym jest jeszcze Winchester z Faktorii, jest Imperium, Headbanger z Kingpina, jest w czym wybierać

Comment

• dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaseq Wyświetlenie odpowiedzi
                            widocznie Dukla potrafi
                            a poza tym jest jeszcze Winchester z Faktorii, jest Imperium, Headbanger z Kingpina, jest w czym wybierać
                            tylko one kosztują od 9 do 12zł za butelkę

Przewagą cieszyńskiego "niby double ipa" była mała puszka i cena na promocji. Małe poręczne i nie drogie (ok 3-4zł)

Obecnie sytuacja wygląda inaczej.

Comment

• qbaseq
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.07
                              • 100

Na pewno cena jest zaletą i faktycznie nie ma zapewne drugiej "Double / Imperial IPA" za 5,5 zl
                              Dlatego ze 3 butelki ostatnio zakupiłem, wcześniej jak trafiłem puszki 0,33l po 3 zł bez grosza w Tesco to po mnie też już nic nie zostało
                              Natomiast cena to nie wszystko a to piwo niestety zostawia niedosyt, za tyle samo w tym samym sklepie mam Konstacin IPA
                              i po ostatnich zakupach miałem w torbie : 3 x Konstacin IPA i 1 x Cieszyn Double IPA, czyli nadal daję szansę ale po prostu są lepsze ...

Comment

• MarcinKa
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2005.02
                                • 2736

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętne, bursztynowe, matowe. Taki sobie kolor. Nie robi wrażenia. [3]
                                Piana: Średnia, leciutko beżowa. Drobne bąbelki, średnio trwała. Pozostawia ślady na ściankach kufla. [4]
                                Zapach: Dominuje chmiel żywiczny, owocowy. Słód gdzieś głęboko pod spodem. Nie najgorszy zapach, ale słaby, co najwyżej średni (chodzi o siłę). [3.5]
                                Smak: W smaku także dominuje mocny chmiel żywiczny, owocowy. Trochę mało słodowośći. Goryczka chmielowa wyraźna. Piwo bardzo umiarkowanie słodkie. Alkoholu w ogóle nie czuć, mocy też nie za bardzo, ale z opóźnieniem wychodzi. Piwo pije się trochę jak zwykłą mocno chmieloną IPę. Dla mnie trochę za monotonny ten smak. [3.5]
                                Wysycenie: Średnie, w miarę równomierne, ok. [4]
                                Opakowanie: Starannie ponaklejane etykiety, parametry podane, firmowy kapsel. Skromna etykieta, kolorystyka dopasowana, grafika prosta. Cała seria wygląda elegancko. [4]
                                Uwagi: W sumie to przeciętna IIPA. Niczym nie zaskakuje, ani nie powala. Za droga jak na to co oferuje.

Moja ocena: [3.575]
                                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

Przetwarzanie...
                                X