Gościszewo, [AleBrowar] [Artezan] So Far, So Dark

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kalak06
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.08
    • 39

7.80 dziś w sklepie Dars w Lubinie. Piwo pychota, może trochę za mało treściwe ale jest 9,5/10.

Comment

• kalak06
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.08
      • 39

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalak06
      7.80 dziś w sklepie Dars w Lubinie. Piwo pychota, może trochę za mało treściwe ale jest 9,5/10.
      Edytować już nie mogę więc cofam to co powiedziałem, zważywszy na 18 stopni na dworze treściwość jest na idealnym poziomie. Chyba pierwszy porter co się nadaje do picia w upale .

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19258

W aromacie od razu po otwarciu czuć słodką, owocowo-ziołową woń m.in. lukrecji. Po chwili, gdy ta osłabnie dochodzi czekoladowo-kawowe tło, ale dalej przeplatane owocami. W smaku dobrze zaznaczona czekoladowo-popiołowa treściwość z kwaskowym wykończeniem. Czuć odrobinę alkohol. Na podniebieniu pozostaje palony finisz od ciemnych słodów. Dość gładkie i lekkie jak na 16 blg. Dobre!

Comment

• Pinio74
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.10
          • 3881

Lekkie rozczarowanie. Piwo jest dobre, ale spodziewałem się czegoś lepszego. Jest czekolada, jest kawa, wszystko dobrze ułożone, ale piwo ma za mało ciała. Spodziewałem się większej treściwości po 16 blg.
          Last edited by Pinio74; 2015-04-11, 21:14.
          BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarne, po prostu [5]
            Piana: beżowa, drobna, dość mocna ale opada w widocznym tempie [4]
            Zapach: słabiutki ale miły, kawowo-palony [3.5]
            Smak: pełne i treściwe, jednocześnie lekkie i delikatne, smak to paloność, kawa, fajne słodowe nuty, odrobina gorzkiej czekolady, żadnej lukrecji nie czułem, może to i dobrze, wszystkie powyższe smaki grały jedna melodię [5]
            Wysycenie: bez zarzutu [5]
            Opakowanie: malowana butelka, firmowy kapsel, grafika średnio mi się podoba ale jest oryginalna [4.5]
            Uwagi: Zakupione za 7,69 w Le Clerku, obawiałem się kolejnych przypraw w piwie ale moje obawy okazały się być płonne, piwo wypite z prawdziwy smakiem i przyjemnością

Moja ocena: [4.35]
            Attached Files
            Last edited by becik; 2015-04-12, 15:41.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny. [5]
              Piana: Ładna, beżowa, raczej wysoka, względnie trwała, osadza się na szkle zostawiając spore wąsy. [4]
              Zapach: Starta gorzka czekolada, karmel. Gdyby tylko był intensywniejszy, to mógłbym to piwo wąchać nawet bez picia, gdyż pachnie bardzo przyjemnie. [4]
              Smak: Nie czuję lukrecji (na szczęście, gdyż jej nie lubię). Smakuje niemalże jak porter bałtycki, tylko... Wodnisty. Zdecydowanie brakuje temu piwu ciała; poza tym nie ma się do czego przyczepić. Czekoladowe, trochę palone, karmelowe. Smaczne. [4]
              Wysycenie: Niskie, pasuje. [5]
              Opakowanie: REWELACJA. [5]
              Uwagi: Kupione za 6 zł z groszami. W Katowicach zarobki warszawskie, a ceny prowincjonalnie niskie 8)

Moja ocena: [4.15]

Comment

• Wujas
                Gość
                • 2014.11
                • 267

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT
                Uwagi: Kupione za 6 zł z groszami. W Katowicach zarobki warszawskie, a ceny prowincjonalnie niskie 8)
                Heh z kolei w Bydgoszczy zarobki trzeciego świata, a za to piwo wołają sobie 9 PLN i to nie w najdroższym sklepie
                W każdym razie powtórzono i potwierdzono, że jest zacne

Comment

• Klatak
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2014.07
                  • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny z brązowymi przebłyskami pod światło. [5]
                  Piana: Beżowa, obfita, drobno zbudowana, trwałość nieco poniżej średniej, zdobi szkło. [4]
                  Zapach: Najwyżej średnio intensywny palony, kawa, czekolada, słonecznik. Przyjemny, ale brakuje intensywności. [3.5]
                  Smak: Bardzo przyjemne w teksturze, gładkie i średnio wytrawne. Kawa daje o sobie znać, ale na umiarkowanym poziomie. Z początku wydawało mi się że w posmaku czuć lukrecję, ale w miarę picia jej posmak ucieka. Na bardzo dalekim planie czuć bardzo delikatne przyjemne rozgrzewanie alkoholu. [4.5]
                  Wysycenie: Nieco poniżej średniej. [5]
                  Opakowanie: Rewelacyjne!!! [5]
                  Uwagi: Warka z datą do 31.05.2015. Szczerze powiedziawszy obawiałem się dodatku lukrecji do tego piwa i na szczęście (chyba) jest ona na minimalnym poziomie. Piwo jest bardzo udane i oby jak najwięcej powstało tak udanych, smacznych i ładnie opakowanych piw.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Azi_92
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.03
                    • 38

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny i nieprzejrzysty [5]
                    Piana: Na początku obfita, drobno- i średniopechęrzykowa, po kilku minutach zostaje z niej firanka. Lacing minimalny [3.5]
                    Zapach: Dość intensywny zapach kawy i czekolady (na plus) oraz wiśni/truskawki (zgodnie z opisem na piwo.org, estry są pożądaną cechą robustów, ale jak dla mnie były zbyt intensywne i przez to nieprzyjemne) . Wraz z ogrzaniem pojawia się też trochę alkoholu, co zaskakuje, bo nie ma go w piwie aż tak dużo [3]
                    Smak: Jest fajna kwaśność od kawy i bardzo, bardzo dużo słodyczy, zostawiającej dość nieprzyjemne uczucie w ustach. Goryczka bardzo niska. W smaku czuć kawę, czekoladę, zboża. Lukrecji wyczuć nie potrafiłem. Na końcu pojawia się alkohol. [3]
                    Wysycenie: Niskie, akuratne [5]
                    Opakowanie: Rewelacja [5]
                    Uwagi: Wyposzczony długą przerwą po Deep Love, rzuciłem się na to piwo jak głupi. I raczej się rozczarowłem

Moja ocena: [3.35]

Comment

• Dukat_WSI
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.03
                      • 781

Bardzo fajny dry stout - do tego stylu temu piwu najbliżej. Dodatek kawy prawie niewyczuwalny.

Comment

• Mars276
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.07
                        • 134

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarne, nieprzejrzyste. [5]
                        Piana: Średnio obfita. Drobnopęcherzykowa, beżowa. Tworzy ładny lacing. Jest trwała. [4.5]
                        Zapach: Na samym wierzchu nuty palone. Z tyłu trochę czekolady. Kawy i lukrecji nie czuję. Przyjemny aromat, ale niczego nie urywa. [4]
                        Smak: Piwo jest lekko słodkie. Goryczka niska do średniej, ale wystarczająca aby skontrować tę słodycz. W smaku czuć lukrecję, paloność i czekoladę. W dalszym ciągu kawy brak. Piwo jest przyjemne i dość złożone. W smaku jest ciekawiej niż w aromacie. Średnio pełne. [4.5]
                        Wysycenie: Niskie. Idealne. [5]
                        Opakowanie: Genialne. Malowana butelka. Dzieło sztuki. Do tego dodajmy, że podano pełen skład. W tej chwili jest to moim zdaniem najlepsze opakowanie w Polsce, a zapewne i na świecie byłoby w czołówce. [5]
                        Uwagi: Bardzo dobry robust porter. Dodatek kawy zbędny i nieodczuwalny ani w smaku ani w aromacie.

Moja ocena: [4.4]

Comment

• grejwi
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.08
                          • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Nieprzejrzyste, z minimalnymi refleksami przy dnie. [4.5]
                          Piana: Średnia, pęcherzyki drobne i średnie, szybko opada, ale dość ładnie koronkuje. [4]
                          Zapach: Z butelki: kawa i trochę czekolady. Po przelaniu: poza kawą wyraźny aromat... no własnie nie wiem - prawdopodobnie lukrecja, ale nie mam pojęcia jak ona pachnie. [4.5]
                          Smak: Słodkie, kontrowane najwyżej średnią goryczką, która jednak nie do końca przysłania słodycz. Lekko rozgrzewające. Niezbyt pełne, jak na 16-tkę. Jest mocno kawowe i to naprawde dobra, ponadto czekoladowe. Lekka kwaskowatość. [5]
                          Wysycenie: Średnie wysycenie. [5]
                          Opakowanie: Naprawdę ładna, malowana butelka, szczegółowy skład. Brakuje info o IBU. Kapsel firmowy AleBrowaru. [5]
                          Uwagi: Ważne do 31.05.2015.

Moja ocena: [4.7]

Comment

• rgrzech
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.12
                            • 230

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny z rubinowymi przebłyskami. [4.5]
                            Piana: Bardzo drobna, beżowa, obfita, zwarta, z porządnym lacingiem. [4.5]
                            Zapach: Ciemne słody: kawa zbożowa, kawa, czekolada deserowa, w tle lekka nuta owsiana. [4]
                            Smak: Kawa i czekolada oraz muśnięcie lukrecji (mam nadzieję, że to nie autosugestia). Brak nut palonych. Pełnia idealna, piwo pije się znakomicie. [4]
                            Wysycenie: Niskie, takie jak preferuje w porterach/stoutach. [5]
                            Opakowanie: Mistrzostwo świata. Brakuje skali w ARTomacie, żeby w pełni oddać piękno. [5]
                            Uwagi: Piwo czekoladowe, kawowe, ekstremalnie pijalne.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• seblop
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2015.03
                              • 35

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny nieprzejrzysty, pod światło delikatne refleksy na dnie pokalu [5]
                              Piana: Beżowa drobnopęcherzykowa, wymuszona przez nalanie sama się nie tworzyła. Szybko opadła do cienkiego pierścienia. [4]
                              Zapach: Nuty palone troszkę kawy. [4.5]
                              Smak: No i tu jest petarda. Wyraziste nuty palone przechodzące w kawę taką bez cukru ale nie przytłacza tylko podkreśla wszystko co dobre w tym piwie. [5]
                              Wysycenie: OK delikatne. [4.5]
                              Opakowanie: Chyba jedna z najlepszych butelek na polskim rynku. [5]
                              Uwagi: Jako, że nie przepadam za piwami ciemnymi podeszłem z lekki dystansem do tego piwa, ale po nalaniu i spróbowaniu wszystkie obawy prysły. Piwko niezwykle pijalne, chce się cały czas trzymać szkło i popijać, bogaty smak ale nie nachalny. Lukrecji nie wyczułem.

Moja ocena: [4.7]

Comment

• DonZ
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.03
                                • 303

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarne, klarowne. Pod mocne światło delikatne rubinowe refleksy. [5]
                                Piana: Ładna, niewysoka zbita gęsta, mięsista, z drobnymi pęcherzykami, choć szybko opada. [4]
                                Zapach: Czekolada i ciemne słody, następnie palone ziarno i kawa. Początkowo zdawało mi się że wyczuwam lekkie nuty wędzone. Lukrecji nie czuję. Bliżej temu do coffie stout niż do robust portera. [3.5]
                                Smak: W smaku bardzo przyjemne gładkie, kawowe, z nutą czekolady, lukrecja jest tutaj tylko z nazwy. Goryczka średnia do niskiej. Piwo z zaznaczoną słodyczą, dość słodkie goryczka z niskiej robi się lekko średnia. [4]
                                Wysycenie: Elegancko, nie za mało nie za dużo, choć potrafi się odbić. [4.5]
                                Opakowanie: Ładna malowana buteleczka. [5]
                                Uwagi:

Moja ocena: [3.95]

Comment

Przetwarzanie...