7.80 dziś w sklepie Dars w Lubinie. Piwo pychota, może trochę za mało treściwe ale jest 9,5/10.
Gościszewo, [AleBrowar] [Artezan] So Far, So Dark
Collapse
X
-
Edytować już nie mogę więc cofam to co powiedziałem, zważywszy na 18 stopni na dworze treściwość jest na idealnym poziomie. Chyba pierwszy porter co się nadaje do picia w upale .Comment
-
W aromacie od razu po otwarciu czuć słodką, owocowo-ziołową woń m.in. lukrecji. Po chwili, gdy ta osłabnie dochodzi czekoladowo-kawowe tło, ale dalej przeplatane owocami. W smaku dobrze zaznaczona czekoladowo-popiołowa treściwość z kwaskowym wykończeniem. Czuć odrobinę alkohol. Na podniebieniu pozostaje palony finisz od ciemnych słodów. Dość gładkie i lekkie jak na 16 blg. Dobre!Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarne, po prostu [5]
Piana: beżowa, drobna, dość mocna ale opada w widocznym tempie [4]
Zapach: słabiutki ale miły, kawowo-palony [3.5]
Smak: pełne i treściwe, jednocześnie lekkie i delikatne, smak to paloność, kawa, fajne słodowe nuty, odrobina gorzkiej czekolady, żadnej lukrecji nie czułem, może to i dobrze, wszystkie powyższe smaki grały jedna melodię [5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: malowana butelka, firmowy kapsel, grafika średnio mi się podoba ale jest oryginalna [4.5]
Uwagi: Zakupione za 7,69 w Le Clerku, obawiałem się kolejnych przypraw w piwie ale moje obawy okazały się być płonne, piwo wypite z prawdziwy smakiem i przyjemnością
Moja ocena: [4.35]Last edited by becik; 2015-04-12, 15:41.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny. [5]
Piana: Ładna, beżowa, raczej wysoka, względnie trwała, osadza się na szkle zostawiając spore wąsy. [4]
Zapach: Starta gorzka czekolada, karmel. Gdyby tylko był intensywniejszy, to mógłbym to piwo wąchać nawet bez picia, gdyż pachnie bardzo przyjemnie. [4]
Smak: Nie czuję lukrecji (na szczęście, gdyż jej nie lubię). Smakuje niemalże jak porter bałtycki, tylko... Wodnisty. Zdecydowanie brakuje temu piwu ciała; poza tym nie ma się do czego przyczepić. Czekoladowe, trochę palone, karmelowe. Smaczne. [4]
Wysycenie: Niskie, pasuje. [5]
Opakowanie: REWELACJA. [5]
Uwagi: Kupione za 6 zł z groszami. W Katowicach zarobki warszawskie, a ceny prowincjonalnie niskie 8)
Moja ocena: [4.15]Comment
-
W każdym razie powtórzono i potwierdzono, że jest zacneComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny z brązowymi przebłyskami pod światło. [5]
Piana: Beżowa, obfita, drobno zbudowana, trwałość nieco poniżej średniej, zdobi szkło. [4]
Zapach: Najwyżej średnio intensywny palony, kawa, czekolada, słonecznik. Przyjemny, ale brakuje intensywności. [3.5]
Smak: Bardzo przyjemne w teksturze, gładkie i średnio wytrawne. Kawa daje o sobie znać, ale na umiarkowanym poziomie. Z początku wydawało mi się że w posmaku czuć lukrecję, ale w miarę picia jej posmak ucieka. Na bardzo dalekim planie czuć bardzo delikatne przyjemne rozgrzewanie alkoholu. [4.5]
Wysycenie: Nieco poniżej średniej. [5]
Opakowanie: Rewelacyjne!!! [5]
Uwagi: Warka z datą do 31.05.2015. Szczerze powiedziawszy obawiałem się dodatku lukrecji do tego piwa i na szczęście (chyba) jest ona na minimalnym poziomie. Piwo jest bardzo udane i oby jak najwięcej powstało tak udanych, smacznych i ładnie opakowanych piw.
Moja ocena: [4.175]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny i nieprzejrzysty [5]
Piana: Na początku obfita, drobno- i średniopechęrzykowa, po kilku minutach zostaje z niej firanka. Lacing minimalny [3.5]
Zapach: Dość intensywny zapach kawy i czekolady (na plus) oraz wiśni/truskawki (zgodnie z opisem na piwo.org, estry są pożądaną cechą robustów, ale jak dla mnie były zbyt intensywne i przez to nieprzyjemne) . Wraz z ogrzaniem pojawia się też trochę alkoholu, co zaskakuje, bo nie ma go w piwie aż tak dużo [3]
Smak: Jest fajna kwaśność od kawy i bardzo, bardzo dużo słodyczy, zostawiającej dość nieprzyjemne uczucie w ustach. Goryczka bardzo niska. W smaku czuć kawę, czekoladę, zboża. Lukrecji wyczuć nie potrafiłem. Na końcu pojawia się alkohol. [3]
Wysycenie: Niskie, akuratne [5]
Opakowanie: Rewelacja [5]
Uwagi: Wyposzczony długą przerwą po Deep Love, rzuciłem się na to piwo jak głupi. I raczej się rozczarowłem
Moja ocena: [3.35]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarne, nieprzejrzyste. [5]
Piana: Średnio obfita. Drobnopęcherzykowa, beżowa. Tworzy ładny lacing. Jest trwała. [4.5]
Zapach: Na samym wierzchu nuty palone. Z tyłu trochę czekolady. Kawy i lukrecji nie czuję. Przyjemny aromat, ale niczego nie urywa. [4]
Smak: Piwo jest lekko słodkie. Goryczka niska do średniej, ale wystarczająca aby skontrować tę słodycz. W smaku czuć lukrecję, paloność i czekoladę. W dalszym ciągu kawy brak. Piwo jest przyjemne i dość złożone. W smaku jest ciekawiej niż w aromacie. Średnio pełne. [4.5]
Wysycenie: Niskie. Idealne. [5]
Opakowanie: Genialne. Malowana butelka. Dzieło sztuki. Do tego dodajmy, że podano pełen skład. W tej chwili jest to moim zdaniem najlepsze opakowanie w Polsce, a zapewne i na świecie byłoby w czołówce. [5]
Uwagi: Bardzo dobry robust porter. Dodatek kawy zbędny i nieodczuwalny ani w smaku ani w aromacie.
Moja ocena: [4.4]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nieprzejrzyste, z minimalnymi refleksami przy dnie. [4.5]
Piana: Średnia, pęcherzyki drobne i średnie, szybko opada, ale dość ładnie koronkuje. [4]
Zapach: Z butelki: kawa i trochę czekolady. Po przelaniu: poza kawą wyraźny aromat... no własnie nie wiem - prawdopodobnie lukrecja, ale nie mam pojęcia jak ona pachnie. [4.5]
Smak: Słodkie, kontrowane najwyżej średnią goryczką, która jednak nie do końca przysłania słodycz. Lekko rozgrzewające. Niezbyt pełne, jak na 16-tkę. Jest mocno kawowe i to naprawde dobra, ponadto czekoladowe. Lekka kwaskowatość. [5]
Wysycenie: Średnie wysycenie. [5]
Opakowanie: Naprawdę ładna, malowana butelka, szczegółowy skład. Brakuje info o IBU. Kapsel firmowy AleBrowaru. [5]
Uwagi: Ważne do 31.05.2015.
Moja ocena: [4.7]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny z rubinowymi przebłyskami. [4.5]
Piana: Bardzo drobna, beżowa, obfita, zwarta, z porządnym lacingiem. [4.5]
Zapach: Ciemne słody: kawa zbożowa, kawa, czekolada deserowa, w tle lekka nuta owsiana. [4]
Smak: Kawa i czekolada oraz muśnięcie lukrecji (mam nadzieję, że to nie autosugestia). Brak nut palonych. Pełnia idealna, piwo pije się znakomicie. [4]
Wysycenie: Niskie, takie jak preferuje w porterach/stoutach. [5]
Opakowanie: Mistrzostwo świata. Brakuje skali w ARTomacie, żeby w pełni oddać piękno. [5]
Uwagi: Piwo czekoladowe, kawowe, ekstremalnie pijalne.
Moja ocena: [4.175]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny nieprzejrzysty, pod światło delikatne refleksy na dnie pokalu [5]
Piana: Beżowa drobnopęcherzykowa, wymuszona przez nalanie sama się nie tworzyła. Szybko opadła do cienkiego pierścienia. [4]
Zapach: Nuty palone troszkę kawy. [4.5]
Smak: No i tu jest petarda. Wyraziste nuty palone przechodzące w kawę taką bez cukru ale nie przytłacza tylko podkreśla wszystko co dobre w tym piwie. [5]
Wysycenie: OK delikatne. [4.5]
Opakowanie: Chyba jedna z najlepszych butelek na polskim rynku. [5]
Uwagi: Jako, że nie przepadam za piwami ciemnymi podeszłem z lekki dystansem do tego piwa, ale po nalaniu i spróbowaniu wszystkie obawy prysły. Piwko niezwykle pijalne, chce się cały czas trzymać szkło i popijać, bogaty smak ale nie nachalny. Lukrecji nie wyczułem.
Moja ocena: [4.7]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarne, klarowne. Pod mocne światło delikatne rubinowe refleksy. [5]
Piana: Ładna, niewysoka zbita gęsta, mięsista, z drobnymi pęcherzykami, choć szybko opada. [4]
Zapach: Czekolada i ciemne słody, następnie palone ziarno i kawa. Początkowo zdawało mi się że wyczuwam lekkie nuty wędzone. Lukrecji nie czuję. Bliżej temu do coffie stout niż do robust portera. [3.5]
Smak: W smaku bardzo przyjemne gładkie, kawowe, z nutą czekolady, lukrecja jest tutaj tylko z nazwy. Goryczka średnia do niskiej. Piwo z zaznaczoną słodyczą, dość słodkie goryczka z niskiej robi się lekko średnia. [4]
Wysycenie: Elegancko, nie za mało nie za dużo, choć potrafi się odbić. [4.5]
Opakowanie: Ładna malowana buteleczka. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.95]Comment
Comment