Zarzecze, [Birbant] Old Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rgrzech
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.12
    • 230

    #16
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Miedziany, klarowny. [4.5]
    Piana: Ecru, drobna, zwarta, średnio obfita. [4]
    Zapach: Wanilia, drewno, toffi, orzechy, cukier trzcinowy, wiśnie. [4.5]
    Smak: Drewno, drewno, drewno... dalej wanilia, orzechy i toffi. Smak idealnie ułożony, wygładzony, nuta szlachetnego alkoholu wyczuwalna dopiero w przełyku. Finisz długi, z nutami drewna i wanilii, bardzo przyjemny. Piwo znika ze szkła w mgnieniu oka. [4.5]
    Wysycenie: Znikome, idealne. [5]
    Opakowanie: Proste, dość eleganckie, ale trochę nudne. [4]
    Uwagi: Mega ciekawe piwo. Próbowane pierwszy raz na WFDP powalało intensywnymi nutami drewna. Teraz bukiet smakowy się wyrównał i pojawiły się kolejne interesujące nuty. Złożone, smaczne, pijalne. Brawo Birbant!

    Moja ocena: [4.45]

    Comment

    • Pinio74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.10
      • 3881

      #17
      Butelka, warka 22/10/2016 - aromat drewna, nie świeżego, ale takiego starego, lekko spróchniałego, brązowy cukier. W smaku też na pierwszym miejscu drewno, garbniki, potem wanilia, trochę za bardzo przebijający się alkohol, goryczka raczej niska, palona.
      Piwo dobre, ale za 2-3 miesiące, gdy alkohol bardziej się ułoży, powinno być lepsze. Nie wiem tylko, czy te smaczki z dębowych płatków nie zaczną słabnąć. Teraz stanowią o charakterze tego piwa.
      BIRRARE HUMANUM EST

      Comment

      • yoxik
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.10
        • 427

        #18
        Zarzecze: [Birbant] Old Ale
        Ekstrakt: 19.1% wag. | Alkohol: 7.4% obj. / 5.55% wag.

        warka 22.10.2016

        Piana szybko znika do krążka. kolor herbaciany wpadający w czerwień mętny. Aromat słodowy, karmelowy estry i dębina, przyjemny. Smak karmel, suszone owoce i przegięta deska i dębina. to piwo kojarzy mi się jednoznacznie z niedobitym pinty ten sam smak sklejki, plasteliny, lakieru tylko w nieco mniejszej intensywności. Ale i to wystarczyło by zdominować piwo. trochę mniej dębiny dało by wyśmienite piwo, tak jest słabo.
        Również tutaj
        https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

        Comment

        • DariuszSawicki
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2012.08
          • 2869

          #19
          Ocena z ARTomatu

          Kolor: Miedziano brązowy. Zmętnienie jest. [4]
          Piana: Beżowa, średnio pęcherzykowa, krótka raczej po nalaniu, ale zadziwiająco trwała. Słabo lepi się do szkła. [3.5]
          Zapach: Drewno, delikatniuśka smoła oraz wanilia. Przypomina mi się piwo Niedobity z Pinty. [4]
          Smak: Pełny, gęsty i słodki, ale nie mdli. Goryczka niska i drewniana, no... może ziołowa. Karmelu na szczęście mało. W połowie piwa czuję jakiś spalony kabel. Alkohol jest doskonale i zwodniczo ukryty. [4.5]
          Wysycenie: Bardzo niskie. [4.5]
          Opakowanie: Kolor niebieski nie pasuje tu. Dobrze, że jest jakiś gość z melonikiem. Skład jest dokładnie podany. [3.5]
          Uwagi: Bardzo smaczne piwo z Birbanta, szczerze polecam. Ostatnie dwa łyki były mocno palone.
          Warka 22.10.2016.

          Moja ocena: [4.15]

          Comment

          • Derbeth
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.04
            • 337

            #20
            Warka do 22.10.2016 - zupełnie inne wrażenia niż to, co zapamiętałem. Piwo nie jest gładkie, karmelu nie czuć, w smaku raczej ostre, sporo alkoholu, aromaty belgijsko-winne, ale wszystko nieułożone. Według mnie coś poszło nie tak.

            Comment

            • Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9787

              #21
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: Ciemnorubinowy zamglony. [4]
              Piana: Beżowa, bardzo drobna, średniowysoka i dość trwała. [4]
              Zapach: Intensywny karmel, minimalny powiew winny. Kojarzy mi się z moją porterówką . [4]
              Smak: Karmel, a nawet toffi, suszone wędzone śliwki, posmak winny. Whisky nie wyczuwam (a wyczuwam! ). [4]
              Wysycenie: Niewysokie. [4]
              Opakowanie: Mała flaszka, cień jakiegoś domniemanego gentlemana i demonicznie powykręcane drzewa. Kapsel browaru. [4]
              Uwagi: Konkretne piwo w tonacji toffi i karmelu .

              Moja ocena: [4]

              Comment

              • grodek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2015.06
                • 527

                #22
                Piwo kilka miesięcy po terminie, więc bez oceniania ARTomatem.
                KOLOR: ciemny brąz, pod światło rubinowe refleksy, klarowne.
                PIANA: jasnobeżowa, drobnopęcherzykowa, mało obfita.
                ZAPACH: mocno słodowy, delikatnie przypalony karmel, suszone owoce (śliwka, wiśnia), odrobina taninowych, "drewnianych" aromatów.
                SMAK: bogaty słodowo, treściwe z pierwszoplanową nutą toffi, delikatnie przypalonego karmelu, odrobiną śliwki i drewna. Goryczka niewielka, delikatnie ziołowa, częściowo alkoholowa.
                WYSYCENIE: niskie.
                OPAKOWANIE: prawie pełen skład, firmowy kapsel i stylowa, elegancka etykieta.
                OGÓLNIE: Bogate w smaku i aromacie, złożone i treściwe. Dobre, warte spróbowania. Butelka o pojemności 0,5L, termin do 25.01.2018.
                604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                Comment

                • rafalek21
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2015.04
                  • 1407

                  #23
                  Warka do 08.03.2019.

                  W zapachu trochę trudne do określenia, toffi, drewno(zgapiłem z wcześniejszego postu, ale to chyba to), nuta jakby ususzonej śliwki, wanilia. Przyjemny.
                  Smakuje nietypowo: Trzcinowy cukier(coś jak muscovado), suszone owoce, trochę orzecha włoskiego, mało słodyczy - wręcz wytrawne, goryczka co najmniej średnia, po części chmielowa, częściowo trochę jakby palona(może przypalony cukier/karmel). Pełne, leciutko alkohol(ale ogółem nieźle ukryty), wysycenie niskie.

                  Smaczne piwo piwo tak na 4+, niezła odmiana dla pitych przeze mnie na zmianę IPA/porterów/pilsów.
                  W składzie właśnie wyczytałem cukier muscovado(tafiłem) - w tym przypadku daje on podobny, ale smaczniejszy efekt niż leżakowanie w beczkach po rumie, które nadaje też ostrych alkoholowych nut.

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12483

                    #24
                    Nadal sympatyczne, nieco zmieniona etykieta:
                    Attached Files

                    Comment

                    Przetwarzanie...