Marysia, [Fabryka Piwa] Deep Space

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6471

Marysia, [Fabryka Piwa] Deep Space

FES /foreign extra stout/ 16% ekstraktu, 6,5% alko i 50 IBU.

Polskie chmiele i sześć słodów. Data: 15.10.15.

Piana: Brązowo-beżowa, drobnoziarnista w końcu redukuje się do warstewki i pełnego lejsingu.
    Barwa - bardzo ciemna, pod mocne światło można zauważyć rubinowe refleksy.
    Gaz - średni.
    Aromat - czekolada, susze owocowe, kawa, orzech włoski, karmel.
    Smak - lekko słodkie, lekko palone, orzechowość, kawowość, owocowość ciemnych suszy owocowych. Finisz leciutko kwaskowy.

Piwo nie ekstremalne, smaczne, łatwo pijalne.
    Attached Files
  • Javox
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6471

Errata: Wyprodukowano dla Fabryka Piwa Sp. z o.o. Częstochowa.

Uwarzono: w Mini browarze "Marysia" w Szczyrzycu.

Comment

• kenny
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.04
      • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrunatny/czarny. [4]
      Piana: Niska, brązowawa. [4]
      Zapach: Kawa z mlekiem, lekko winny. [4]
      Smak: Likier czekoladowy, winny, kawowy, lekko palony, niska palona goryczka. [4.5]
      Wysycenie: Średnie/wysokie. [4]
      Opakowanie: Ładne, estetyczne, fajna metryczka z danymi. [4.5]
      Uwagi: Smaczne piwo, bardzo winne/likierowe, dość gęste, goryczka niska, nie przeszkadza. Zaskakujące nuty mleczne w aromacie i dużo słabsze w smaku. Mimo tego polecam, solidna robota.

Moja ocena: [4.225]

Comment

• Mars276
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.07
        • 134

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrunatny. Piwo jest klarowne. [5]
        Piana: Drobno i średniopęcherzykowa. Nietrwała (syczy i znika prawie jak na coca-coli). Pozostawia śladowy lacing. [3]
        Zapach: Kawa i czekolada wymieszane z nutami alkoholowymi - likierowymi, pod spodem odrobina paloności. Aromat jest intensywny i bardzo przyjemny. Przy wąchaniu retronosowym dochodzi nutka sosu sojowego. Super. [4.5]
        Smak: Piwo jest wytrawne, średnio pełne. Goryczka niska, ale wyczuwalna. Mocno czekoladowe. Pod natłokiem czekolady kawa i paloność schodzą na dalszy plan. Piwo jest bardzo przyjemne w odbiorze. [4]
        Wysycenie: Średnie - idealne. [5]
        Opakowanie: Bardzo ładna etykieta w stylu PRLowskich okładek książek science-fiction. Pełen skład. Wszystko jasne i czytelne, a etykieta naklejona nierówno, co biorąc pod uwagę wzór akurat pasuje :-) [4.5]
        Uwagi: Bardzo dobry foreign extra stout. To pierwsze pite przeze mnie piwo z tego browaru. Będę piwowarom z Fabryki Piwa od tej pory kibicował i liczę na RIS-a w ich wykonaniu, bo stout szesnastka wyszedł im nader obiecująco. Trzymam kciuki i oby tak dalej (mała upierdliwość - piana do poprawy :-) ).

Moja ocena: [4.2]

Comment

• legart
          • 2012.06
          • 914

No ta ja taki entuzjastyczny nie jestem. W smaku przede wszystkim kwasek i jakaś nuta apteczno-chemiczna. Z pod spodu dobija się trochę kawy i czekolady. Coś mnie się zdaje że musiałem kupić jakiś zakażony egzemplarz.

Comment

• Javox
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6471

Albo stary... jak nie było w lodówce przez te upały to trafione na bank.

Comment

• legart
              • 2012.06
              • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox
              Albo stary... jak nie było w lodówce przez te upały to trafione na bank.
              Warka do stycznia 2016, w monopolu stało w lodówce a potem u mnie pare dni lodówce, Szkoda bo lubie stouty.

Comment

• e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19291

Zacny stout. Gęsty jak FES a przy tym nie za bardzo słodki. Przyjemna aksamitność z czekoladowo-kawowym wykończeniem, czyli to co w mocniejszych stoutach lubię.

Comment

• Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4507

Bezpretensjonalne piwo, w granicach stylu, aromaty kawowo-winno-owocowe, w smaku: palony słód, kawa, czekolada (mniej), lekko kwaskowo-owocowe nuty, dobrze - moim zdaniem - ukryty alkohol. Wytrawność plus wysoki poziom nienachalnej jednak goryczki.
                  Udany produkt, do powtórzenia.

Comment

• Derbeth
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.04
                    • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarny, nieprzejrzysty [4.5]
                    Piana: brązowa, niezbyt obfita, mało trwała [3.5]
                    Zapach: niezbyt intensywny, kawa, ciemna czekolada, trochę "zielonego" chmielu [4]
                    Smak: całkiem spora goryczka, kawa, czekolada, na finiszu trochę popiołu, piwo przyjemnie gładkie, ale nie powiem, żeby łatwo się je piło [4.5]
                    Wysycenie: niskie, dobrze pasuje [5]
                    Opakowanie: dużo informacji o piwie, jest własny kapsel, ale etykieta niespecjalnie mi się spodobała [4.5]
                    Uwagi: Na pewno jest to zdecydowany w smaku stout. Dobra robota, chociaż nie wiem, czy będę wracał.

Moja ocena: [4.25]

Comment

• DariuszSawicki
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2012.08
                      • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Stouty ostatnio sprawdzam pod dwie żarówki: unijną i białoruską. Pod żadną z nich nie było przebłysków. Kolor czarny. [5]
                      Piana: Brązowa, wysoka z początku niczym z azotem, później ciut za szybko opada, ale zostawia ślad na szkle i lekką czapę. [4]
                      Zapach: Czekolada i delikatna kawa jakby z cukrem, a nawet mlekiem. Bardziej pasuje do milk stout niż foreign extra stout. W tle coś przyjemnie spalonego... [3.5]
                      Smak: Świetny stout, treściwy, ale nie słodki. Nawet trochę oleisty. W smaku pełna feria doznań. Gorzka czekolada popijana kawą, a po jakimś czasie również porto. Słody wyraźnie palone, nawet prażone jak piszą na etykiecie. Goryczka od Marynki niska i słusznie, jest tylko lekko zaznaczona. Nie mam żadnych zastrzeżeń, pije mi się świetnie. [5]
                      Wysycenie: Za duże jak na stout. [3]
                      Opakowanie: Etykieta kosmiczna, narysowana jednak chyba przez przedszkolaka. Skład kompletny. [4]
                      Uwagi: Nooo... wreszcie bardzo dobre piwo z Fabryki Piwa. Brawo !
                      30.05.2016.

Moja ocena: [4.225]
                      Ostatnia zmiana dokonana przez DariuszSawicki; 2016-01-21, 21:33.

Comment

• yaro74
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarny, nieprzejrzysty. [5]
                        Piana: niska, pęcherzyki o różnej wielkości, dość trwała, nie zostawia śladów na szkle. [3]
                        Zapach: intensywny, słodowy, palony, zbożowy, suszone owoce, czekolada, bardzo przyjemny. [5]
                        Smak: palony słód, dobrze wyczuwalna kawa, owoce. Początkowo jest kwaskowy, po chwili pojawia się lekka goryczka. Piwo jest średnio pełne, nie słodkie i smaczne. [4.5]
                        Wysycenie: niskie. [4.5]
                        Opakowanie: ładny kapsel, etykieta może być, podany skład, brak miejsca produkcji. [3.5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.5]

Comment

• Brodzislaw
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2013.09
                          • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowy wpadający w czerń, niemal nieprzenikniony. [4.5]
                          Piana: Bezowa, z drobnych i średnich pęcherzy, szybko opadła do minimalnej warstwy na obrzeżach szkła. [3]
                          Zapach: Ciemnych, palonych słodów w nucie kawowo-czekoladowej, orzechowej plus goryczka chmielowa i likier kawowy. [4]
                          Smak: Ciemne, palone słody kawowo-czekoladowe, średnia goryczka, mało jednak szlachetna. Na finiszu lekki kwasek, suszone owoce. Płatki owsiane wypełniają płyn i nadają mu ciała oraz kontrują paloność. [4]
                          Wysycenie: Średnie do niskiego - optymalne. [4.5]
                          Opakowanie: Całkiem ciekawa grafika. razi mała czcionka, trudna do odczytania. [4]
                          Uwagi: Do poprawy piana i czcionka na kontrze w części danych techn.

Moja ocena: [3.95]

Comment