Piwo gotowe do oceny
Nepomucen, Amber Ale
Collapse
X
-
Nepomucen, Amber Ale
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Opalizujący rubin. [5]
Piana: Po nalaniu drobna, niska. Szybka redukuje się do obrączki. [3]
Zapach: Początkowo przyjemny - lekki karmel i wyraźny biszkopt. Od połowy daje się jednak we znaki lekka autoliza czyli por, czosnek i cebula. [3]
Smak: Najpierw całkiem wyraźna goryczka, zaraz za tym idzie melanoidynowy, słodowy motyw. Średnio treściwe, całkiem dobrze zbalansowane. Lekka goryczka pozostaje na języku co akurat w tym wypadku jest rzeczą przyjemną. [4]
Wysycenie: Średnie. [5]
Opakowanie: Ładna lakierowana etykieta. Stylistyka elegancka. Pełne info. [4.5]
Uwagi: Mankamentem tego piwa są autolizowe motywy w zapachu, amerykańskich odmian chmielu też nie czuć za bardzo. No ale to przecież pierwsze butelkowe piwo z Nepomucena, także powinno być lepiej
Moja ocena: [3.675]Last edited by docent; 2015-06-10, 07:37.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztyn, bardzo klarowny [5]
Piana: Szara, drobna, niska i porozrywana. [3.5]
Zapach: Z butelki czuć było przyjemny amerykański chmiel. Po przelaniu do szklanki i w trakcie picie pojawiła się przyjemna słodowość, karmel i trochę chmielu. Z czasem do głosu doszły pieczone kartofle (wyraźnie) i kiszonka (umiarkowanie) [2.5]
Smak: Słodowa, lekko karmelowa baza skontrowana wyraźną ale nie mocną goryczką. Średnia treściwość. [4.5]
Wysycenie: Średnie, odpowiednie [4.5]
Opakowanie: Elegancka kolorystyka, lakier i regionalny motyw. Pełna informacja włącznie z tą - zaznaczoną wykrzyknikiem - aby tego piwa nie pić z kieliszków degustacyjnych [3.5]
Uwagi: Mam nadzieję, że trafiła mi się wadliwa butelka bo aromat woła raczej o pomstę do nieba. Smak natomiast to jest po prostu to czego oczekuję po takim piwie, żadnych sztucznych ogni tylko dobry balans słodu i chmielu.
6,8 zł za zepsutą butelkę to za dużo.
Moja ocena: [3.675]Last edited by leona; 2015-06-12, 21:00.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, opalizujący. [4.5]
Piana: Biała, średnio i drobno pęcherzykowa, średnio obfita. Delikatnie zdobi szkło. [4]
Zapach: Nuty chlebowe, karmelowe, liczi, lekki cytrus oraz siarka. Piwo nie bucha aromatem, jest mocno stonowane. [3]
Smak: Nuty tostowe i karmelowe połączone ze średnio intensywną, ziołową goryczką. Gładkie i dość pijalne. Na finiszu nuty tostowe i ziołowy posmak goryczki. [3.5]
Wysycenie: Typowo angielskie, jest ok. [4.5]
Opakowanie: Proste i czytelne. [4]
Uwagi: Szaleństwa nie ma. Piwo o zdecydowanie bardziej brytyjskim niż amerykańskim charakterze, pomimo użytych chmieli.
Moja ocena: [3.5]
Comment
-
Comment