Van Pur, Cechowe Brown Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    Van Pur, Cechowe Brown Ale

    Ekstr. 12,7%
    Alk. 5,2%

    Na kontrze napis, że "inspirowane amerykańskim piwem Brown Ale". Użyty chmiel Cascade i Chinook obok Marynki i Lubelskiego nawiązują do tego amerykańskiego kierunku.

    Aromat - początkowo był lekki cytrusowy chmiel, ale dość krótki, zastąpił go umiarkowanie wyraźny aromat słodowy z karmelem, nieco herbatnikowy, minimalnie podpalany
    Piana - niezbyt wysoka, nietrwała, niewiele pozostaje
    Barwa - ciemny brąz
    Wysycenie - średnie, podszczypuje
    Smak - znowu na chwilę na początku pojawiła się chmielowa cytrusowość, potem słodowe akcenty w stylu lekko palonego herbatnika ciut karmelu, lekki kwasek, lekka goryczka pozostaje w ustach.
    Treściwość - dość lekkie piwo

    Mogłoby tu być więcej cech brązowego ejla pochodzących od słodów. Może brakuje brytyjskich słodów typowych dla stylu (użyto pilzneńskiego, karmelowego, monachijskiego i palonego). Trochę mało treści. Myślę, że zamiast próbować amerykańskiej wersji mogli spróbować klasycznej, brytyjskiej i zamiast w drogie amerykańskie chmiele (których tu nie
    czuć specjalnie, ale i styl tego nie wymaga) zainwestować w brytyjski słód.

    No ale jak na sieć Ladybird , to mamy udane piwo i to za ok. 3 zł. Oczywiście niebawem zacznie się glanowanie tego piwa tu. Jednak dla tych, którzy nie mieli okazji próbowania tego stylu i nie chcą wydać trzy razy więcej pieniędzy na inne produkty, to piwo stanowi ciekawe rozwiązanie.

    Po ich dziwacznym stoucie to piwo to dla mnie niespodzianka. Mogłoby być bardziej pełne, wyraźniejsze w smaku, ale jak na cenę, to nabiera cech "session brown ale"
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2566

    #2
    Ja dostanę to aż porównam z moim Cappagh Brown Ale, w stylu północno-brytyjskim. Kto by przypuszczał, że takie coś się urodzi.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • oberzine
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.02
      • 228

      #3
      po podłym stoucie ze stonki który nie miał z nim kompletnie nic wspólnego podchodziłem do tego piwa jak do jeża i o dziwo daje się wypić jest nawet delikatnie chmielowo

      Comment

      • zohan666
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2012.11
        • 259

        #4
        Piwo nazwali Brown Ale, a kolor ma miedziany/rubinowy (na pewno nie ciemno brązowy jak napisał pierwszy kolega). Ale prawdziwy hicior znajduje się na kontrze, gdzie piszą, że piwo jest bursztynowe.

        Co do samego piwa. Smakuje jak bock w którym część chmieli "tradycyjnych" zamieniono na amerykańskie, przy czym całkowita ilość użytego chmielu się nie zmieniła. Ogólnie nawet niezłe.

        Btw. Nowy wypust Cechowego stouta zdecydowanie lepszy. Dalej nie jest to stout, ale pije się w miarę przyjemnie.
        Last edited by zohan666; 2015-06-07, 20:35.

        Comment

        • Kones
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.07
          • 160

          #5
          Ja nie kumam tego piwa. Smakuje i pachnie jak ciemny lager. Chmieli amerykańskich musieli dać na goryczkę, bo nie na aromat, ale nie ma goryczki, więc pewnie dali woźnemu. Jest trochę chleba, jakieś paloności, ale tak mało, jak mało może być w korpo.
          Wysycenie wysokie, kolor miedziany, dobrze że wziąłem jedno. Ciekawe czy na górnych czy dolnych to było robione...
          Last edited by Kones; 2015-06-08, 08:47.

          Comment

          • Bolo88
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.06
            • 40

            #6
            Dwa dni temu pity Ambergris z Bednar. Nawet nie wnikając w aromat to nie wyczułem nic z browna w tym cechowym. W Bednarach jest sporo gorzkiej czekolady czy nawet młodych orzechów włoskich a te Cechowe jest kompletnie płaskie. Podali cztery chmiele na kontrze ale brak info o drożdżach. Może tu tkwi tajemnica tego ale.

            Comment

            • dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4014

              #7
              A Van Pur ma cokolwiek z górnej fermentacji w swoim "portfolio"?
              Cechowe stout i pszeniczne są raczej dolne.
              No chyba, że specjalnie dla Biedronki walczą z górnymi drożdżami :]
              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

              Comment

              • zohan666
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2012.11
                • 259

                #8
                Na kontrze pszenicy chwalą się, że to górna fermentacja, ale czy to się pokrywa z prawdą to nie wiem. Na stoucie jest napisane, że to dolna fermentacja, na brown ale nie ma żadnej informacji.

                Comment

                • WojciechT
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2546

                  #9
                  Ocena z ARTomatu

                  Kolor: Mało brown to ale. Raczej herbaciany. [4]
                  Piana: Niska i niezbyt trwała. [2.5]
                  Zapach: Trochę cytrusowy i ziołowy, przypominający... Radlera. Czy tam shandy. Czuć też karmel. [3.5]
                  Smak: Według mnie nie jest to brown ale. Ale to, co otrzymaliśmy, jest na swój sposób przyjemne. Czuć posmaki biszkoptowe, opiekane, skórki od chleba. Pojawia się wyczuwalna goryczka. Jest i karmel. Za to męczy kwasek przy przełykaniu oraz zbyt duża wodnistość. I fakt, że wszystkie wymienione smaki są mało intensywne. [3.5]
                  Wysycenie: Szczypie. [4.5]
                  Opakowanie: Jak pozostałe z serii. [4]
                  Uwagi: Jak na piwo za 3 zł - jest przyzwoicie. Wypite bez skrzywienia, a nawet z pewną dozą przyjemności.

                  Moja ocena: [3.5]

                  Comment

                  • Mario_Lopez
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.08
                    • 991

                    #10
                    Zauważyłem je przypadkiem dzisiaj, pomyślałem, że za 2,99 warto spróbować i jestem bardzo miło zaskoczony.

                    Piwo troszkę mało treściwe, ale nie można w żadnym wypadku mówić o jakiejś tragedii.

                    Pije się bardzo przyjemnie i cieszy mnie to, że zaczynają eksperymentować ze stylami - i to na dodatek Van Pur.

                    Niezłe piwko i dobrze zainwestowane 3 złote.

                    +3/5
                    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


                    EBE EBE

                    Comment

                    • DariuszSawicki
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2012.08
                      • 2869

                      #11
                      Po anyżowej nalewce zwanej stoutem cechowym i przeciętnej pszenicy miałem opory, ale dziś się skusiłem.
                      Spodziewałem się mdlącego karmelu i dosładzanego chlebka a dostałem coś innego.
                      Wprawdzie po dogłębnej analizie podanych w składzie chmieli można się było spodziewać więcej goryczki, ale i tak jest nieźle. Słodyczy niewiele, kwasku trochę a wad i obcych elementów brak. Piwo jest za wodniste z lekka, ale może dlatego tak dobrze weszło w dzisiejszy duszny dzień.

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12561

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                        A Van Pur ma cokolwiek z górnej fermentacji w swoim "portfolio"?
                        Cechowe stout i pszeniczne są raczej dolne.
                        No chyba, że specjalnie dla Biedronki walczą z górnymi drożdżami :]
                        Cokolwiek ma i to co najmniej od 2008 roku...

                        Nie zastanawiałeś się nad założeniem bloga?

                        Comment

                        • Dukat_WSI
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.03
                          • 781

                          #13
                          To na 100% lager?

                          Comment

                          • dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie zastanawiałeś się nad założeniem bloga?
                            ?a po co mi blog :]
                            Trzeba się znać, mieć chęci, pieniądze, czas itp.
                            Blogów teraz jest wiele i przeważnie są monotematyczne.
                            Wolę robić zamieszanie na b.bizie :]

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                            Cokolwiek ma i to co najmniej od 2008 roku...
                            a co oni tam warzą sobie tak górnolotnie ? bo znowu coś umyka mojej uwadze

                            Wracając do tematu. Kupiłem owe cechowe i ja
                            Faktycznie w aromacie coś czuć, co już jest sukcesem.
                            Jest i chmiel (ziołowo-cytrusowy) karmel i więcej nie pamiętam.
                            W smaku po pierwszym łyku także od razu czuć, że coś się dzieje.
                            Jest i goryczka, taka ziołowo-grejpfrutowa. Nie jakaś bardzo intensywna, ale jest wyraźna.
                            W pierwszej sekundzie po przełknięciu wydaje się pełne i wyraźne, niestety po kolejnej sekundzie pojawia się pustka. Ogólnie i tak nie jest źle.
                            Za te 3zł, może konkurować w tzw. piwami regionalnymi, które są w wyższej cenie a nie zawsze są o większej jakości czy dostępności.
                            Najlepsze piwo z serii Cechowe jak i nie z całej Biedronki.
                            Można powtórzyć w innej kondycji dnia i wtedy zobaczyć czy nadal w miarę smakuje.

                            Warka 24.05.2016 (dają dość potężną datę ważności)
                            KOD 2030LE075414145
                            Plus za pełny skład, wartość BLG.
                            Taki "brown ale dla niewtajemniczonych"
                            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12561

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                              ?a po co mi blog :]
                              Trzeba się znać, mieć chęci, pieniądze, czas itp.
                              Blogów teraz jest wiele i przeważnie są monotematyczne.
                              Wolę robić zamieszanie na b.bizie :]


                              a co oni tam warzą sobie tak górnolotnie ? bo znowu coś umyka mojej uwadze
                              No właśnie jakbyś prowadził bloga, jakiegoś piwnego pudelka z ploteczkami, podejrzeniami i swoimi przypuszczeniami, to oszczędziłbyś niektórym czytania tego typu niusów, których nazywasz "zamieszaniem" i jeszcze masz z tego ubaw. Smutne.

                              A co oni sobie tam warzą tak górnolotnie - jakbyś nie polegał jedynie na swojej nieuwadze, a bardziej np. na wyszukiwarce bbizu, w trzy minuty zagadka byłaby rozwiązana. Naprawdę warto coś sprawdzać zanim się publicznie wyda jakąś opinię...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X