Van Pur, Cechowe IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • legart
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.06
    • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    W ślepym teście w życiu bym nie powiedział że to IPA. Dobre piwo do popicia jedzenia. Chmielu tam za bardzo nie czuć. Głównie jednak dość słodowe, choć zdaje się być pod koniec za bardzo wodniste.
    Generalnie do IPA to ma lata świetlne, ale jako zwykłe ale to daje rady. Wpisuje się w homeopatyczny trend chmielowy całego segmentu, czyli co wy k...wa wiecie o IPA
    W ślepym teście powiedziałbym że to mocno goryczkowy strong lager.

Comment

• KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

Nooo i mamy piwo poniżej 3zł z wyraźnym smakiem chmielu! Czy ten smak jest szlachetny? nie; czy to leżało obok IPA? może gdzieś w magazynie, ale wątpię. A tak na serio to jest ekonomicznie, aczkolwiek mocno nachmielony lager - porównywalny z gorszymi wersjami piwa "Plon". Daleko temu do piw z wyższej półki, ale pamiętajmy, że kosztuje 2,49zł, a nie 7zł. Wg mnie bardzo udane piwko niskie półki - na pewno skorzystam z niego podczas najbliższej "popijawy". Błyszczy na tle cechowego stouta i przenicznego (które skończyły w muszli klozetowej).

Comment

• Martainn
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.07
        • 37

Jeśli miałby to piwo oceniać jako IPA to ocena musiałaby być niska. Jeśli oceniać jako tanie piwo poniżej 3 zł to jest naprawdę fajne. Czuć goryczkę chmielową i to dość wyraźnie. Nie jest to jak kolega napisał goryczka szlachetna, ale mi pasuje. Dobrze nachmielony lager, któremu w tej kategorii wiele nie brakuje. W kategorii piw do 3 zł Cechowe IPA i Brown Ale z Van Pura u mnie rządzą.
        PS. Jak ktoś tu chmielowej goryczki nie czuje to kubki smakowe do wymiany

Comment

• Mario_Lopez
          • 2009.08
          • 991

Doczekałem się prawie IPY od Van Pura mogę już spokojnie umierać.

Piwo zostało objechane od góry do dołu, moim zdaniem niesłusznie.

Nie jest to pełnoprawna IPA, wiadomo ani piwo najwyższych lotów, ale trzeba przyznać, że jest dobrze chmielone na aromat, goryczka - fakt, niewielka, ale jakaś jest i to dość wyraźnie zaznaczona.

Za taką cenę na pewno kupię jeszcze wiele razy, a Ci co najgłośniej psioczą, niech sobie kupią Harnasia lub Taterkę, skoro nie pasuje im takie piwo i to za grosze, bo osobiście trafiałem na gorsze kraftowe "IPY" za 8 złotych
          Last edited by Mario_Lopez; 2015-07-16, 20:06.
          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• domaluj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.04
            • 303

Podpisuję się pod tym co napisał przedpiszca.
            Stosunek ceny do jakości powoduje, że piwo często będzie gościć w moim brzuchu.
            Jest to na pewno najlepsze IPA jakie piłem, w tej cenie.
            Innego nie było.

Comment

• EzEt
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.03
              • 156

To piwo oczywiście nie jest IPA jeśli już to APA i jako reprezentant tego stylu prezentuje się całkiem, całkiem. Aromat mógłby być lepszy ale wtedy pewnie cena przekroczyłaby magiczną granicę 3 złotych
              Z pewnością wrócę do tego piwa jeszcze nie raz, bo na różnego rodzaju garden party jest ono najlepszą obecnie opcją.
              https://www.facebook.com/browarbaluty/

Comment

• satek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.03
                • 66

Dla mnie to piwo nie jest nawet APA, wolę APA z Żywca. Spróbowalem raz, więcej nie powtórze.

Comment

• nothnoth
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.03
                  • 74

Paskudnie Nidobre , poczatek gorzki ale jakos tak ordynarnie gorzki, potem nic po tej goryczce ...zero null woda ....na tyle chmieli jakie sa w opisie powinno pachniec, a aromat zadny .....wiec jak widac znowu zwyciężyła oszczednosc na surowcach .....jedno z gorszych piw na rynku

Comment

• Winterstorm
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.06
                    • 60

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoty, klarowny. [4]
                    Piana: Średniej wysokości, sporo większych pęcherzy, szybko się ulatnia i niewiele po niej zostaje. [2.5]
                    Zapach: Aż się zdziwiłem, jak poczułem owocowość amerykańskich chmieli, myślałem, że ich w ogóle nie będzie. Co prawda nie są jakieś wyraźne, a z czasem coraz słabsze, ale jednak są! Poza tym trochę słodowości i lekki rosołowy dmsik. [3]
                    Smak: Goryczka poniżej średniej, ale jednak wyraźna, przy czym nie jest zbyt przyjemna, ściągająca i taka... lagerowa. Poza tym niewiele więcej czuć, puste i wodniste piwo. [2.5]
                    Wysycenie: Średnie, ale szczypie po gardle. [2.5]
                    Opakowanie: W stylu innych piw z tej "serii", czyli nic specjalnego, ale o skład się postarali. [3]
                    Uwagi: Myślałem, że będzie gorzej, zwłaszcza jak widziałem reakcje niektórych znajomych, ale nawet da się to wypić, czuć jakieś chmiele. Jakby było po 2 złote, to do "piwnej najebki" w sam raz.

Moja ocena: [2.775]

Comment

• DariuszSawicki
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2012.08
                      • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nothnoth Wyświetlenie odpowiedzi
                      .....jedno z gorszych piw na rynku
                      Szanowny kolega chyba się trochę zagalopował...
                      Na stosunek: cena ( 2,49 zł), jakość i przede wszystkim styl to jest to piwo dobre, a nawet bardzo dobre.
                      Znam parę angielskich IPA gorszych od Cechowego, karmelowych i nijakich, a w przedziale cenowym 8- 10 zł.

Comment

• Mario_Lopez
                        • 2009.08
                        • 991

Nazywanie tego piwa jednym z najgorszych na rynku, jest dla mnie szczytem laictwa oraz braku jakiegokolwiek gustu.

Zresztą niech sobie walnie tatrę albo innego żubra, bo pewnie lepiej smakują.
                        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• domaluj
                          • 2012.04
                          • 303

Dokładnie.
                          Ja rozumiem, że to VanPur, ja rozumiem, że z Biedronki, ja rozumiem, że za tanie, że niemodne, że nie ma się waflować, pochwalić przed gawiedzią...
                          Moim skromnym zdaniem za tę cenę, podkreślam ZA TĘ CENĘ, to jedno ze smaczniejszych piw. I dostrzegam jego wady, ale CCC - cena czyni cuda.

Comment

• dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

Piana: Średnio obfita. Średnie i duże pęcherzyki. Szybko opada, praktycznie do zera. Słaba
                            Zapach: średnio intensywny ku niskiemu. Są lekkie amerykańce postaci białych owoców i iglaków. Da się wyczuć cytrusy. Coś tam lekko zaciąga jakby siareczką lub DMSem, ale nie jest to zbyt intensywne

Smak: goryczka średnia ku niskiej, bardziej jaka APA, bo taka "rozwodniona". ma charakter ziołowo cytrusowy. Lekko ściągająca, ale przez to jest bardziej wyraźniejsza i piwo nie jest aż tak puste. na finiszu białe owoce typu liczi czy melopn, ale bardziej w postaci lekkiego posmaku niż wyraźnej nuty. W smaku przypomina APA lub lagera na amerykańcach. Albo to autosugestia, ale pomimo lekkiej wodnistości wydaje się lekko kisielowate, możliwe, że od użycia słodów żytnich

Wysycenie: Średnie znacznie ku niskiemu, choć może było to spowodowane niezbyt delikatnym nalewaniem. Bardzo pomaga w "pijalności"
                            Opakowanie: plusem jest pełniutki skład. Minusem brak określenia typu fermentacji "bo na wzór IPA" nie za wiele to mówi. Etykieta przaśna, prosta, niezbyt zachęca do kupna. Butelka bezzwrotna. Fajny zielony kapsel :]

Uwagi: warka 19.05.2016 czyli sporo i tak jak mają to w zwyczaju dawać na Łomżach, W przyszłym roku t oz amerykańców zostanie tylko napis na kontrze.
                            kod 1639LE085815163
                            Cena 2,49zł
                            Za taką kasę nie znajdziesz na rynku niczego ciekawszego w okolicach tego stylu. No może jakiś niewadliwy i lepszy Miłosław Pilzner, który pilsem nie jest a który akurat jest w promocji po te dwapińdziesiąt.

Jeśli ktoś nie czuje tutaj żadnego aromatu to należy pójść do otolaryngologa, lub wcześniej wypił jakąś IIPA.
                            Strażackie czy nawet toporek które są znacznie droższe nie są lepsze a często bywają gorsze niż to cechowe IPA z Biedronki.

Pierwsza sztuka mi smakowała i wypiłem ją w 5 minut, drugie i trzecie podejrzewam też by weszło co jest już mega sukcesem dla piwa z segmentu za 2,5zł. kupię jeszcze ze 2 butelki i sprawdzę czy nadal jest niezłe

Szkoda, że raczej nie będzie powtarzane (obym się mylił) bo byłby to całkiem ciekawy zamiennik dla koncernówek, które czasami wypijamy tzw. na szybko dla ugaszenia pragnienia, do tv, grilla, po koszeniu trawy czy po rowerze/bieganiu

Podsumowując: jako APA za 2,49zł jest naprawdę całkiem ok.
                            Minusem jest 6%
                            Last edited by dlugas; 2015-07-18, 10:00.
                            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• zebediach
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.03
                              • 96

Za dwa pińdziesiąt nie ma na co narzekać. Aromat słaby i troszkę krótkotrwały, ale jest! Smak Vampirowy.
                              Ogólnie jest dobrze, gospodarka idzie do przodu,mamy dobrych specjalistów,... eeee
                              Jak na dyskontowe to piwo jest dardzo dobre, choć jak dla mnie troszkę za mało bąbelków.
                              Last edited by zebediach; 2015-07-18, 10:04.

Comment

• GreenFox
                                • 2013.12
                                • 273

Paradoks polskiego kraftu - czyżbyśmy się nie mogli doczekać mitycznego "pilsa za 3zł" a w zamian za to dostali przyzwoite (poprawne, przeciętne, ujdzie - niech każdy sam znajdzie pasujące mu określenie) "IPA za 3zł"?? Szczerze mówiąc - IPA w brandzie Biedronki jeszcze rok temu to się chyba nikomu nie śniła

Comment

Przetwarzanie...
                                X