Kolor: ciemnozłoty, bursztynowy, zmętniony. [4.5] Piana: obfita, drobnopęcherzykowa, dziurawi się, dość szybko opada. [3] Zapach: średnio intensywny, dominują goździki, banany są na dalszym planie, jest również wyczuwalny aromat chmielu, melon, owoce tropikalne, w tle lekka słodowość. [4] Smak: lekkie, orzeźwiające, tutaj nuty chmielowe zdecydowanie intensywniejsze, wyczuwalne sporo owoców, jest też wyraźna, przyjemna goryczka, może trochę za wysoka jak na styl, ale nie przeszkadza, w tle również nuta słodowa. [4] Wysycenie: średnie, mogło by być wyższe. [4] Opakowanie: grafika ładna, sam kształt ety do mnie jakoś do mnie trafia, ale jak zawsze w Redenie jest pełen skład na miejscu. [4] Uwagi: warka do 30.10.2015.
Piwo jest bardzo "bananowe" (posmak banana dojrzałego) i mętne, orzeźwiające. Nuta chmielowa niestety nieco przykrywa resztę, ale jest dobrze. Zaznaczam jednak, że ostatnio nie jestem na bieżąco z polskim kraftem, więc być może mój zmysł poznawczy się przytępił.
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka ...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment