Kolor: ciemno złoty, bursztynowy, zmętniony. [4] Piana: obfita, drobnopęcherzykowa, dość szybko opada. [3.5] Zapach: sporo nut tradycyjnego chmielu, na drugim planie są aromaty estrowe, owocowe oraz karmel [3] Smak: spora słodycz, karmel, trochę landrynek owocowych, również wyraźne nuty chmielowe, goryczka w kierunku niskiej. [3] Wysycenie: średnie, lekko w kierunku wysokiego. [4.5] Opakowanie: super grafika, zmienił bym tylko czcionkę nazwy piwa, ale to detal, skład jest szkoda tylko, że nie ma infomacji o drożdżarzach. [4] Uwagi: warka do 15.12.2015.
Na początek zachęcająca do kupna, ładna oprawa graficzna. Po otwarciu po nosie daje zapach bandaża, który na szczęście szybko się ulatnia. Po chwili zaczyna przeważać aromat z jednej strony przyprawowo-drożdżowy, a z drugiej cukrowo-miodowy. Ogólnie aromat na plus (poza nieszczególnym początkiem). Smak to niestety nie moja bajka. Przypomina bardzo mocne, dyskontowe piwo w puszce. Dominuje tępa goryczka i silnie wyczuwalny alkohol.
Ogólnie takie piwa można kupić za cenę poniżej 2 zł, a nie za 8.
Ostatnia zmiana dokonana przez Pinio74; 2015-07-30, 16:35.
NPo otwarciu po nosie daje zapach bandaża, który na szczęście szybko się ulatnia.
Miałem to samo : bandaż i apteka, z tym że u mnie niestety się nie ulotnił i był nieprzyjemnie wyczuwalny również w smaku. Nie ryzykowałem i większość wylałem do zlewu. Szkoda, bo cenię sobie wyroby z Redenu ale ponoć "zawsze musi być ten pierwszy raz". Wierzę, że pierwszy i ostatni.
Kolor: Ciemnopomarańczowy, mętny. [5] Piana: Nieszczególnie wysoka, ale ładna, w miarę trwała, biała. [3.5] Zapach: Przyjemny aromat cytrusowo-przyprawowy, tak typowy dla piw belgijskich. Wyraźnie owocowy. [4] Smak: Trochę taki... Mózgotrzepowy. Słodki, lakierniczy, rozpuszczalnikowy. Ale poza tym - bardzo owocowy, gumobalonowy. Słodki. Z kazdym kolejnym łykiem smakuje mi coraz bardziej; jest złożone, alkohol zanika, za to pojawiają się kolejne owoce. Morele, brzoskwinie, jakiś banan. [4] Wysycenie: Nieco za niskie. [4.5] Opakowanie: Reden robi się coraz ciekawszy, [4.5] Uwagi: Mi smakowało, nie było tak źle, jak u kolegów wyżej.
U mnie też bandaże i apteka. Najsłabszy do tej pory wyrób Redenu. Z czasem bandaż się ulotnił i dopiłem do końca, lecz nie wart swojej ceny.
To piwo to rysa na diamencie, jakim jest ten browar.
Piana obfita zdobi szkło, trwała. Kolor jak sok z pomarańczy mętny. Aromat estry, przyprawy, drożdże, lekko mydlany. Smak pełnia słodowa, owoce, drożdżowa przyprawowość i stąd te lekkie bandaże. Alkohol ułożony niewyczuwalny Piwo dobre, mało belgijskie do wypicia. Przy kolejnych degustacjach nie dolewać z dna butelki sam klar będzie lepszy.
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka ...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Comment