Profesja, Rzeźnik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Profesja, Rzeźnik

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • rafael52
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 478

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: bursztynowy, zmętniony. [4.5]
    Piana: średnio obfita, drobnopęcherzykowa, średnio trwała, po jakimś czasie znika. [3.5]
    Zapach: średnio intensywny, złożony, wyraźne nuty słodowe, lekko karmelowe charakterystyczne dla red ale, jest również trochę nut chmielowych, oraz to co najciekawsze, aromaty dzikie, lekko winne, owocowe. [4]
    Smak: tak jak w aromacie są nuty słodowe, lekko karmelowe opiekane, trochę chmielu oraz dzikość, trochę nut winnych, daję się wyczuć delikatna, przyjemna kwaskowość, goryczka średnia. [4]
    Wysycenie: średnie, dobre. [4.5]
    Opakowanie: fajna grafika, w stylu browaru, całość dobrze wykonana, jest komplet informacji oraz skład. [4]
    Uwagi: bardzo fajne piwo, cieszy że nasze browary również idą w tym kierunku.

    Moja ocena: [4]
    Attached Files
    Last edited by rafael52; 2015-08-14, 12:03.

    Comment

    • Shedao
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛🥛
      • 2007.09
      • 915

      #3
      Ucieszyłem się, widząc to piwo w sklepie, kupiłem od razu dwie butelki (a tanie nie były - 9 zł za jedną), i co? I rozczarowanie. Po co tam te chmiele amerykańskie? Kompletnie wypaczyły dla mnie to piwo, nie tego oczekuję po sourach. Jeszcze jakby to było piwo Dr Brew albo Alebrowaru - to rozumiem, po nich można się spodziewać że walną wszędzie chmiel ale po Profesji oczekiwałem jednak czegoś innego. Stop przechmielaniu kwachów!

      Comment

      • Dzoshu
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.12
        • 496

        #4
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Bursztynowy, klarowne. [4.5]
        Piana: Obfita, oblepia szkło, dość długo się utrzymuje. [4]
        Zapach: Słód, kwiaty, kwaśne owoce, hibiskus, nutka dzika, lekki karmel. [4.5]
        Smak: Suszone czerwone owoce. Smak nasuwa skojarzenia z aromatyzowaną herbatą. Na wstępie słodowe, kwaśność odczuwalna dopiero po chwili. Cierpkość wywołuje ściągające odczucie w ustach. Goryczka niska, na samym końcu gdy już przestaje odczuwać się kwasek. [4]
        Wysycenie: Średnie, OK. [4.5]
        Opakowanie: Dokładny skład, fajna etykieta. [4.5]
        Uwagi: Warka 30.10.2015 Fajne, poukładane. Jak za kwaśnymi piwami nie przepadam - to wypiłem ze smakiem.

        Moja ocena: [4.25]
        Attached Files
        Last edited by Dzoshu; 2015-09-10, 20:49.

        Comment

        • Mars276
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.07
          • 134

          #5
          Ocena z ARTomatu

          Kolor: Ciemny bursztyn, piwo jest klarowne. [5]
          Piana: Piana średnio obfita, drobnopęcherzykowa. Mało trwała. Pozostawia śladowy lacing. [3]
          Zapach: Na pierwszym planie mocny aromat grapefruitowy (wniesiony przez chmiel Centennial). Po zabełtaniu wychodzi leciutki aldehyd octowy, ale nie przeszkadza i bez bełtania jest praktycznie niewyczuwalny. Dopiero przy wąchaniu retronosowym pojawia się leciutka nuta winna. W miarę ogrzewania dochodzi słodki aromat owoców tropikalnych. Świetny aromat. [4.5]
          Smak: Piwo jest wytrawne. Kwaśność lekka (określenie sour ale wydaje się przesadne). Goryczka niska. Piwo jest mocno grapefruitowe w smaku. Pełnia niska do średniej. Nieźle. [4]
          Wysycenie: Średnie - idealne. [5]
          Opakowanie: Etykiety Profesji są naprawdę stylowe. Plus za podanie wszystkich potrzebnych informacji. [4.5]
          Uwagi: Bardzo dobre piwo. Dużo bardziej chmielowe i dużo mniej kwaśne niż się spodziewałem. Raczej APA niż Sour Red Ale. Karmelowy słód Red X rzeczywiście wnosi tylko kolor i w smaku i aromacie jest praktycznie niewyczuwalny. Polecam.

          Moja ocena: [4.2]

          Comment

          • melor
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.04
            • 364

            #6
            aromat: (z butelki) przyjemny zapach owocowo-kwaskowo-chmielowy, (ze szkła) wyraźnie wyczuwalny zapach amerykańskich chmieli (w tym przypadku centennial)
            piana: mała
            smak: Hmmm. Ciekawe połączenie kwasu i amerykańskich chmieli. Wyczuwam też sybillę w tle. Wysokie nasycenie daje się we znaki już na początku. Jak dla mnie chmiele zdominowały tutaj smak. Kwaskowość można wyczuć tylko w tle. Goryczka średnia. Spożywane dwa dni po terminie ważności (30.10) - ale mimo niepasteryzowania chyba się nie zepsuło. Moim zdaniem trochę przechmielone. Lepsze by było jakby było mniej nachmielone.
            7/10

            cena: 8,90 zł

            Comment

            • Glingorth
              Porucznik Browarny Tester
              • 2014.04
              • 283

              #7
              Dosyć lekkie przyjemne piwo. Kwaśność nienachalna, może trochę zbyt niska, ale fajnie współgra z owocami, słodowością i lekko ziołową goryczką.

              Comment

              • Derbeth
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.04
                • 337

                #8
                Dzisiejszy Rzeźnik z beczki w krakowskim MultiQlti to była prawdziwa rzeźnia - w zapachu kiszone ogórki i kibel. W smaku poprawnie, ale i tak ciężko było pić. Pół roku temu kupiłem butelkę i była ok, ale ostrzegam, gdyby ktoś teraz zamawiał w knajpie - lepiej sprawdzić.

                Comment

                • Pinio74
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.10
                  • 3881

                  #9
                  Butelka, warka do 14.06.2016 - najgorsze piwo kwaśne jakie piłem. W zapachu stajnia, w smaku nawóz, kwas i gorycz. Rzadko wylewam piwo, ale to poszło w kanał
                  BIRRARE HUMANUM EST

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10782

                    #10
                    Nie moje klimaty
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • GSE
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 424

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Derbeth Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dzisiejszy Rzeźnik z beczki w krakowskim MultiQlti to była prawdziwa rzeźnia - w zapachu kiszone ogórki i kibel.
                      Też radziłbym unikać. Sam niewiele miałem do czynienia z dzikusami, ale gdyby Rzeźnik był reprezentatywnym przedstawicielem, to wiedziałbym co omijać szerokim łukiem. Moje notatki spisane w piątek o wpółdo drugiej (degustowałem jako piąte ): "koń cierpkie kałuża szambo ścieki obrzydliwe zepsute"... Recenzje raczej potwierdzają, że ostatnia warka jest trefna - ludzie piszą o zgniliźnie, padlinie, stęchliźnie, oborze, łajnie, wodzie z kibla z landrynkami, wyschniętej krwi (adekwatnie do nazwy), wzorcowych odchodach (jakby ktoś narobił do fermentora) i nieprzyjemnej spalonej, zalegającej goryczce - także piwo tylko dla hardcore'owców .

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Albo dla bogatych. Ile za nie dałeś? Zwrócili ci?
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • GreenFox
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.12
                          • 273

                          #13
                          Ocena z ARTomatu

                          Kolor: Pomarańczowo-miedziany, piwo lekko zmętnione, kolor dość jasny jak na red ale [4]
                          Piana: Dość wysoka, grube pęcherze, dość szybko opada, ale ładnie osiada na ściankach [3.5]
                          Zapach: W aromacie rządzą nuty dzikie, końska derka, octowość, fenole, dalej akcenty słodowe, caisteczkowe, czerwonych owoców i chmielowe w postaci cytrusów [4.5]
                          Smak: Bardzo wyraźne akcenty czerwonych kwaśnych owoców, fenole, akcenty ziemiste, piwo jest wytrawne, czuć delikatną podbudowę słodową (karmel, biszkopty), jednak całość kontruje wyraźna ziołowa, ziemista i lekko cytrusowa goryczka. W smaku również mocno wyczuwalne akcenty dzikie, wręcz octowe. [4.5]
                          Wysycenie: Jak dla mnie to nieco zbyt niskie, początkowo na bardzo przyjemnym średnio-niskim poziomie, fajnie wpływa na pijalność, jednak pod koniec w zasadzie całkowicie znika (piwo nie było pite jakoś szczególnie długo), co powoduje, że nuty dzikie stają się nieco duszące i męczące [3]
                          Opakowanie: Bardzo podoba mi się estetyka etykiet z browaru Profesja, ładnie wyróżniają się na półce, do tego komplet informacji [5]
                          Uwagi: Warka, którą piłem była bardzo wyraźnie dzika, ewidentnie dla osób lubiących takie klimaty - dla tych, którym one nie odpowiadają, w zasadzie piwo może okazać się niepijalne. Niemniej jednak ocena wysoka, ze względu na to, że właśnie piwa mocno dzikiego oczekiwałem i w tym wypadku się nie zawiodłem - to kolejny plus sceny piwnej w naszym kraju, że tego typu piwa są dostępne w całkiem przyzwoitych cenach (i jakości, choć jak już pisałem - piwo jest jednak mocno jednowymiarowe)

                          Moja ocena: [4.325]

                          Comment

                          • kenny
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2009.04
                            • 712

                            #14
                            Ocena z ARTomatu

                            Kolor: Ciemnobursztynowy/miedziany, mętny. [4]
                            Piana: Bardzo drobna, średnia, ale długo się utrzymuje. [4]
                            Zapach: Kwaśny, octowy, po ogrzaniu kiszonka. [2.5]
                            Smak: Słodowy, lekko opiekany, stęchło-piwniczna nuta, niezbyt silne cytrusy, kwaskowe, ale nie kwaśne. Goryczka niska. Po ogrzaniu kiszonka. [3]
                            Wysycenie: Niskie. [4]
                            Opakowanie: Jak to Profesja, estetyczne, ale szału nie ma. [4]
                            Uwagi: Hmm, dziwne piwo. Zbyt kwaśne nie jest, ale pachnie odrzucająco. Smak najpierw wydaje się ciekawy, ale ta stęchlizna i kiszone ogóry po ogrzaniu są podejrzane. Warka do 14.06.2016.

                            Moja ocena: [3.075]

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X