Gryf, Przeora

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    Gryf, Przeora

    Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12679

    #2
    Aromat - początkowo łagodny, kwiatowy chmiel, ale szybko zaczynają dominować tony słodów przypominające dojrzałe owoce i miód
    Piana - niska, drobna, nietrwała, niewiele zostaje, zmętnione
    Barwa - herbaciano-miedziana
    Wysycenie - niewysokie w kierunku niskiego, przydałoby się nieco więcej, troszkę podszczypuje
    Smak - solidna słodowa podstawa, ze słodko-kwaskowymi dojrzałymi owocami, ciut rześkiej cierpkości dopełnionej lekkim karmelem i przyjemną goryczką, dość wyraźną, pozostawiającą przyjemny dłuższy posmak
    Treściwość - zdecydowanie pełne

    Ciekawe, dość i złożone i zbalansowane piwo. Różni się znacznie na plus od większości polskich topornych i nudnych dolniaków z średnich i mniejszych browarów. Pasteryzowane, raczej niefiltrowane. Troszkę jest niedociągnięć (głównie wysycenie i związana z tym piana), ale generalnie wypite z przyjemnością.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12679

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      Różni się znacznie na plus od większości polskich topornych i nudnych dolniaków z średnich i mniejszych browarów.
      Biję się w pierś. Różni się, bo to... Altbier /niestety dolne Opackie już się nie różni.../

      Od kilku altów, które piłem też się różni... Ale może dlatego, że użyto drożdży Saflager W-34/70 Zatem od Altów się różni, od dolniaków też. Mam słabość do hybryd

      Bardziej serio, wykorzystywanie drożdży do nieprzypisywanych im stylom uważam za ciekawostkę, ale raczej jak robi się to świadomie. Jako piwo jest to produkt ciekawy, fajnie mi się piło, ale jako alt...

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4485

        #4
        Altem ono nie jest na pewno. Tylko przy bardzo dużej dozie tolerancji dla trybu określania stylów dałoby się tak stwierdzić. Brak równowagi nut słodowo-goryczkowych, raczej coś w rodzaju smaku opiekanej skórki, trochę alkohol, jakby trochę nuty dymione. Dziwne.

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Ocena z ARTomatu

          Kolor: rubinowo-karminowy [4.5]
          Piana: jasno-beżowa, drobna, dość zwarta, opada powoli [4]
          Zapach: lekki i miły, głównie słodowo-owocowy [3.5]
          Smak: w miarę pełne i treściwe, lekki owocowy posmak - tak naprawdę będący tłem - okraszony fajną goryczką i słodowym finiszem [4]
          Wysycenie: trochę za duże [4.5]
          Opakowanie: fajna prosta etykieta, firmowy kapsel [4.5]
          Uwagi: Dobre piwo

          Moja ocena: [3.9]
          Attached Files
          Last edited by becik; 2019-05-10, 21:13.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6460

            #6
            Ekstrakt 13*, alko 5.3% (graficznie bez zmian).

            Piana - na dłużej pełna warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - lekko zamglony, opalizujący ciemniejszy bursztyn.
            Aromat - konkretna słodowość, karmel, owoce lagerowe.
            Smak - więcej niż słodkawe, owocowa słodowość. Lekka piwniczność. Lekka goryczka (w typie angielskim czyli tytoń, siano itp).

            Piwo jest ok. Myślałem że będzie dużo gorzej



            Comment

            Przetwarzanie...
            X