Aromat - początkowo łagodny, kwiatowy chmiel, ale szybko zaczynają dominować tony słodów przypominające dojrzałe owoce i miód
Piana - niska, drobna, nietrwała, niewiele zostaje, zmętnione
Barwa - herbaciano-miedziana
Wysycenie - niewysokie w kierunku niskiego, przydałoby się nieco więcej, troszkę podszczypuje
Smak - solidna słodowa podstawa, ze słodko-kwaskowymi dojrzałymi owocami, ciut rześkiej cierpkości dopełnionej lekkim karmelem i przyjemną goryczką, dość wyraźną, pozostawiającą przyjemny dłuższy posmak
Treściwość - zdecydowanie pełne
Ciekawe, dość i złożone i zbalansowane piwo. Różni się znacznie na plus od większości polskich topornych i nudnych dolniaków z średnich i mniejszych browarów. Pasteryzowane, raczej niefiltrowane. Troszkę jest niedociągnięć (głównie wysycenie i związana z tym piana), ale generalnie wypite z przyjemnością.
Różni się znacznie na plus od większości polskich topornych i nudnych dolniaków z średnich i mniejszych browarów.
Biję się w pierś. Różni się, bo to... Altbier /niestety dolne Opackie już się nie różni.../
Od kilku altów, które piłem też się różni... Ale może dlatego, że użyto drożdży Saflager W-34/70 Zatem od Altów się różni, od dolniaków też. Mam słabość do hybryd
Bardziej serio, wykorzystywanie drożdży do nieprzypisywanych im stylom uważam za ciekawostkę, ale raczej jak robi się to świadomie. Jako piwo jest to produkt ciekawy, fajnie mi się piło, ale jako alt...
Altem ono nie jest na pewno. Tylko przy bardzo dużej dozie tolerancji dla trybu określania stylów dałoby się tak stwierdzić. Brak równowagi nut słodowo-goryczkowych, raczej coś w rodzaju smaku opiekanej skórki, trochę alkohol, jakby trochę nuty dymione. Dziwne.
Kolor: rubinowo-karminowy [4.5] Piana: jasno-beżowa, drobna, dość zwarta, opada powoli [4] Zapach: lekki i miły, głównie słodowo-owocowy [3.5] Smak: w miarę pełne i treściwe, lekki owocowy posmak - tak naprawdę będący tłem - okraszony fajną goryczką i słodowym finiszem [4] Wysycenie: trochę za duże [4.5] Opakowanie: fajna prosta etykieta, firmowy kapsel [4.5] Uwagi: Dobre piwo
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2019-05-10, 21:13.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Černilov to gmina w Czechach, w powiecie Hradec Králové i to tam w kwietniu 2022 roku został otwarty browar Gryf. Właścicielem i sladkiem zarazem jest sympatyczny, były piwowar domowy Robert Čáp.
Browar mieści się w byłym, przebudowanym garażu na prywatnej posesji, gdzie również...
Mały punkt gastronomiczny, kiosk w kształcie rzeczonej baryłeczki, obok ławy i parasole, położony na Górze Parkowej.
Przekąski, grzane wino, chleb ze smalcem, ale co nas najbardziej interesuje są butelkowe piwa ze szczyrzyckiego browaru Gryf oraz z Minibrowaru Marysia- wczoraj widziałem...
Comment