Piwo gotowe do oceny
Gościszewo, [AleBrowar] Ortodox English IPA
Collapse
X
-
Gościszewo, [AleBrowar] Ortodox English IPA
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn, delikatne zamglenie [4.5]
Piana: średnia, beżowa, drobnopęcherzykowa, średnio trwała, redukuje się do kożucha, delikatny lacing [4]
Zapach: Zdecydowanie słodowo, karmel, herbatniki, owocowo-kwiatowe [4]
Smak: Dużo karmelu, chlebowe akcenty, delikatny słodowo-chebowy kwasek, lekka słodycz, średnia ziołowo-trawiasto-popiołowa goryczka - lekko ściągająca, pełne, treściwie. [4]
Wysycenie: średnie - odpowiednie [4.5]
Opakowanie: Lakoniczne podejście do składu(w stylu brytyjskim), brak informacji o ekstrakcie. Podoba mi się grafika(słoń) nawiązująca do gatunku. [3.5]
Uwagi: Smaczne piwo, dobra odskocznia od wszędobylskich cytrusów/amerykańskości. Jak będę miał okazję to powtórzę
Moja ocena: [4.025]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowe, przejrzyste [4.5]
Piana: Drobnopęcherzykowa, ładnie osiada na ściankach, raczej niska i dość szybko opada [4]
Zapach: Mało intensywne nuty karmelowe, lekko kwiatowe i owocowe - ja rozumiem, że to nie Ameryka, ale intensywność aromatu mogłaby być kapkę wyższa - później jeden z drugim bierze takie piwo i stwierdza, że jak nie ma w piwie amryki, to musi być przeciętne i słabe w aromacie. Na minus niestety - po zamieszaniu wychodzi lekko kiblowa siarka, trochę odpychająca [3]
Smak: Tutaj jest lepiej, chmiel objawia się w warstwie smakowej w postaci akcentów ziołowych, czarnej porzeczki, ziemistych, są delikatne akcenty ciemnych owoców, jest też karmel, chociaż piwo jest raczej wytrawne, goryczka jest spora, na początku sprawia wrażenie zbyt ściągającej o charakterze hininy (coś jak w toniku), później można się do niej przyzwyczaić i jest ok - dla niektórych piwo może się wydać zbyt gorzkie. [4]
Wysycenie: Raczej niskie, bardzo pasuje do brytyjskiego charakteru piwa [5]
Opakowanie: Ładne, aczkolwiek brak informacji dot. IBU, składników, nawet ekstraktu - rozumiem, że to charakter tej serii, ale nie obraziłbym się [4]
Uwagi: Niezłe angielskie IPA, chociaż jak dla mnie to nieco za mało aromatyczne (znam kilka "tradycyjnych" wersji z o wiele mocniejszym aromatem chmielowym) o sporej, ściągającej goryczce (może to takie odwołanie do historii?) i niepotrzbnej, trochę przeszkadzającej wadzie w aromacie (siarka). Mimo wszystko jeśli ktoś ma ochotę na tradycyjne IPA, jest całkiem ok.
Moja ocena: [3.725]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciano bursztynowy, zmętnione. [4]
Piana: Niewielka, ale pozostawia ślady na szkle. [4]
Zapach: Średnio intensywny. Zioła, słody, trochę karmelu. [3.5]
Smak: Z początku dominuje wyraźna ziołowa goryczka, potem czuć karmelowo biszkoptowe posmaki. Finisz dość wytrawny. [4]
Wysycenie: Ok. [4.5]
Opakowanie: Brak składu, bez rewelacji, ale fajnie wygląda przy całej serii. [4]
Uwagi: Całkiem niezłe piwo, dobrze że karmel nie dominuje, zamiast tego mamy całkiem przyjemną goryczkę.
Moja ocena: [3.85]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziany, klarowne. [4.5]
Piana: Średnio obfita, oblepia szkło, utrzymuje się warstwą na powierzchni. [4]
Zapach: Słód, skórka chleba, suszone owoce. [4.5]
Smak: Słodkie, karmelowe, herbatnikowe. Goryczka wysoka, tytoniowa, zalegająca. [4]
Wysycenie: Niskie, OK. [4.5]
Opakowanie: Ładna etykieta, brak dokładnych informacji o składzie. [3.5]
Uwagi: Warka 20.10.15 Poprawne, smaczne, lekko za słodkie jak na moje podniebienie. Może i nudnawe ale od czasu do czasu wypicie takiego piwa sprawia przyjemność.
Moja ocena: [4.2]Last edited by Dzoshu; 2015-09-29, 23:26.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, klarowny. [4.5]
Piana: Biała, drobna, skąpa i szybko znika. [3.5]
Zapach: Nuty chlebowe i DMS. [2.5]
Smak: Nuty karmelowe, tostowe, opiekane. Goryczka intensywna, ziołowa, męcząca i zalegająca. Finisz długi, karmelowy, gorzki. [3.5]
Wysycenie: Średnie, odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Grafika oszczędna, ale sympatyczna. [4]
Uwagi: W smaku męczy karmelem oraz ziołową, tępą goryczką. W aromacie dramat.
Moja ocena: [3.275]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Klasyczny - bursztynowy i klarowny [5]
Piana: Ekri - obfita początkowo opadła pozostawiając ślad na szkle. Opadła do małej warstwy. [4.5]
Zapach: Początkowo masełko, które szybko się ulotniło. Słody karmelowe i ziołowa nuta chmielowa - całkiem przyjemny zapach [3.5]
Smak: Miałem wrażenie, że piję herbatę z chmielem :-) Konkretna goryczka ziołowa, kontrowana przez karmele. Lekko czuć alkohol. [4]
Wysycenie: Średnie [4]
Opakowanie: Bardzo oszczędne z minimalną ilością informacji. [3]
Uwagi: Dobre piwo w swoim (nudnym - pisząc za klasykiem) stylu.
Moja ocena: [3.875]
Comment
-
-
Piję to piwo "przy dacie" więc nie ruszam artomatu.
Piana - większa podczas nalewania potem mamy cienka warstewkę i sporo koronek.
Barwa - pod światło czerwony grapefruit.
Gaz - średni.
Aromat - karmel z DMS-em.
Smak - dość słodkie, karmelowe, susze owocowe, cięższa egzotyka melonowa.
Przyzwyczaili nas do "Ameryki" więc "English" już tak łatwo się nie przyswaja
Comment
-
-
Także piłem po dacie
Wychylone wczoraj, a warka do 20.10.2015.
Piana w miarę ładna
Aromat niezbyt bogaty. Głównie karmel, lekka herbata i odrobinę ziół/siana
SMAK: lekko kwaskowo karmelowe, a zarazem karmelowo słodkie. Goryczka obecna, ale niezbyt wysoka. Herbaciana, łodygowa. Taka angielska IPA z Lidla na lekkich sterydach/
Za 2.99zł (bo za tyle je kupiłem) jak najbardziej do kupowania i wypijania. W cenie regularnej zbyt oklepane i zwyczajne.
Comment
-
-
Gościszewo: [AleBrowar] Ortodox English IPA
Ekstrakt: ?% wag. | Alkohol: 5.0% obj. / 3.75% wag.
do 20.10.2015 pite po terminie 29.01.2016
Piana mała, pozostaje krążek do końca. Kolor bursztyn lekko zmętniony. Aromat słodki, lekkie masełko, karmel. chmieli brak. Smak fajny karmel i przypalona słodowość, troche estrów, chmiele wyczuwalne w ziołowy klasyczny sposób, tak samo goryczka. Minimalne masełko ale tu ono pasuje daje treści piwu. Bardzo dobry english bitter z tą IPA to nie przesadzajmy.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobursztynowy/miedziany, mętny. [4]
Piana: Średnia, zostaje spory kożuch. [4]
Zapach: Ciasto drożdżowe, lekki plastik. [2.5]
Smak: Słodkawy, słodowy, posmaki owocowo-plastikowe, ziołowa goryczka, średnia, długa. [3]
Wysycenie: Średnie/niskie. [4]
Opakowanie: Standard dla serii, słoń na grafice. Ok. [4]
Uwagi: Niezbyt mi smakowało, czuć w nim jakieś dziwne nuty. Chmielowość w smaku umiarkowana, goryczka za to całkiem spora, zalegająca. Nie polecam. Warka do 15.11.2016.
Moja ocena: [3.075]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zamglony, ciemny bursztyn. [5]
Piana: Drobna, niewysoka, mile dla oka oblepia szklankę. Niezbyt trwała, redukuje się do pierścienia i paru wysepek. [3]
Zapach: Jęczmień, karmel, zioła i kwiaty, kiszonka, mokry karton przechodzący w klej do tapet :O To ostatnie mocno wychodziło, kiedy mieszałem zawartość szkła, po prostu zapach tapetowanego pokoju... Delikatny, drożdżowy akcent. [2.5]
Smak: Herbaciano-ziołowa goryczka, karmelowa słodycz, znów jęczmień, lekkie, owocowe nuty. Nie mam pojęcia jak smakuje klej do tapet, ale na języku zostają jakieś podejrzane, syntetyczne posmaki. [3.5]
Wysycenie: Zbyt wysokie, piwo mocno musuje w ustach. [3.5]
Opakowanie: Proste, nowoczesność w stylu retro
Niepełny skład i brzydka grafika na kapslu ( odcięta ręka z kciukiem skierowanym ku górze ) [3.5]
Uwagi: 15.11.16
Przedziwna warka.
Moja ocena: [3.175]Last edited by TomN; 2016-11-18, 21:15.
Comment
-
Comment