Piwo gotowe do oceny
Trzy Korony Puławy, Fade To Black
Collapse
X
-
Trzy Korony Puławy, Fade To Black
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak -
Bardzo ciekawy porter... pozbawiony różnego rodzaju urozmaiceń smakowych spotykanych w porterach, tzn żadnych wiśniowych, owocowych nut, odczucie słodyczy bardzo zredukowane, raczej z pogranicza wyraźnie wytrawnych nut i bardziej w oddali koźlakowych. Moc czuć bardziej w ustach, przy pierwszych łykach, po oswojeniu się z specyfiką tego piwa wrażenie to maleje, tzn akcenty alkoholowe nie są jednak aż tak mocno wyczuwalne.
Nie jest to żadne podium porterowej produkcji w Polsce, ale wypiłem bez skrzywienia, nawet z pewną przyjemnością. -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemny brąz, prawie czerń; [5]
Piana: Piana beżowa, średniobąbelkowa, dość szybko redukuje się do około 3-4 mm kożuszka i tak zostaje do końca kufla; [3.5]
Zapach: Zapach przyjemny, karmel, czekolada, mógłby być mocniejszy; [4]
Smak: Smak początkowo słodki, cukrowy, potem zaczyna pojawiać się lekka paloność, gorzka czekolada, by na końcu mocno uderzyć goryczką chmieli. Ocena byłaby wyższa, ale trochę temu piwu brakuje ciała i gęstośći; [4]
Wysycenie: Nie za wysokie, pasuje do piwa [4.5]
Opakowanie: Etykieta utrzymana w ciemnej porterowej tonacji, zalakowany kapsel, plus za nazwę piwa, która przypomniała stare czasy... [5]
Uwagi:
Fade to black
(...)
Emptiness is filling me
To the point of agony
Growing darkness taking dawn
I was me, but now he's gone
(...)
Moja ocena: [4.075]Last edited by Pinio74; 2016-02-19, 19:47.BIRRARE HUMANUM ESTComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatnoczarny, nieprzejrzysty nawet przy latarce... No, ale z taką nazwą... [4]
Piana: Beżowa, bardzo drobna, wysoka i trwała, ładnie się osadza. [4]
Zapach: Karmel, gorzka czekolada, wino, suszone owoce - bardzo obiecujący . [4.5]
Smak: Mmmmm...mięsisty. Winny, nuta alko, gorzka czekolada, popiół/ziemistość, suszone owoce. [4.5]
Wysycenie: Wiadomo, niskie. [4]
Opakowanie: Szacun za nazwę, fajnie się kojarzy. Poza tym nic specjalnego, no, może oprócz lakowanego kapsla, czego nie lubię. [3.5]
Uwagi: Trochę żałuję, że nie kupiłem drugiej flaszki "na leżak".
Chociaż nie wiem, czy dałoby się z tego piwa wiele więcej wycisnąć...
Moja ocena: [4.35]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzyste. [4.5]
Piana: Obfita, beżowa ale syczy, dziurawi się i dość szybko opada do warstewki na powierzchni. [3.5]
Zapach: Głównie gorzka czekolada. Poza tym zboże, lekkie suszone owoce i nutki ziemiste. Przyjemny. [4]
Smak: Cierpkawe, raczej wytrawne. Gorzka czekolada. Goryczka raczej niska, trawiasta. Retronosowo lekki dym, wędzoność. [4]
Wysycenie: Średnie, trochę za wysokie. [4]
Opakowanie: Znośna etykieta, dokładny skład, lakowany kapsel. [4]
Uwagi: Warka 01.08.16 Piwo dość jednowymiarowe w smaku i aromacie ale przez to sprawia wrażenie czystego profilowo. Pozytywne wrażenia jak na stosunkowo niski ekstrakt.
Moja ocena: [3.975]Last edited by Dzoshu; 2016-03-14, 00:33.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: pomiędzy ciemnym brunatnym a czarnym, nieprzenikniony [4.5]
Piana: beżowa obfita z początku, opadła do minimalnej warstwy, zostawiając obfity ślad na szkle [5]
Zapach: z butelki lekko alkoholowy – likierowo-wiśniowy. Stonowany ale przyjemny. W szkle dochodzą nuty ciemnych słodów – kawa i gorzka czekolada i dalej alkoholowość! Czuć też w tle nuty chmielowe, owocowe nawet! [4]
Smak: jest pół-wytrawne z wyraźnymi akcentami ciemnych i palonych słodów – kawa i gorzka czekolada, miesza się z karmelem. Po drugim łyku wyskakuje goryczka. Po ogrzaniu ponownie ujawnia się nawet coś na kształt nut torfowych! [4.5]
Wysycenie: Całkiem spore jak na porter wysycenie w połączeniu z alkoholem podbija goryczkę i daje efekt lekkiego ściągania na podniebieniu oraz atakuje język podszczypywaniem [4.5]
Opakowanie: Chwali się ładna oprawa graficzna, etykieta, z podstawową informacją, zalakowany kapsel zachęcał do leżakowania napoju [4.5]
Uwagi: Jak na lekki porter – dobry produkt, szkoda tylko, że z wadami.
Moja ocena: [4.375]Comment
Comment