Jagiełło, Baron Mocne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9866

Jagiełło, Baron Mocne

Piwo jasne pasteryzowane. Podejrzanie wygląda data ważności – grudzień 2003.
    Alk. do 7,5%, Eks. 14,2%, butelka euro 0,5l.
    Blado bursztynowe, mocno gazowanie, mało piany, kwaśnawy zapach w smaku zaś słodkawe. Nie czuć mocy tego piwa. Ogólnie nie dobre. Dwója.
    Warzone metodą tradycyjną - nowy smak.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
  • Cezar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1349

Moim zdaniem nie było takie złe, szczególnie w zestawieniu z innymi produktami tego browaru (szczególnie Jagiełły i Jagiełły Speciala).

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

butelka 0.33, zakupione w Chelmie, pianka szybko opada, kolor ładny, ciemnobursztynowy, dobre nasycenie CO2, zapach słabiutki, ledwo wyczuwalny, smak lekko goryczkowaty, nie wyczuwa się mocy piwa za co jest duzy plus

Moja ocena: [3.2]
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• slavoy
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5056

Co do opisu, zgadzam się w pełni z Becikiem. Mi również bardzo podoba się niewyczuwalna moc. Ja stawiam 4+.
        Attached Files
        Dick Laurent is dead.

Comment

• Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

Kolejne chełmskie piwo, przywiezione z Lublina, w moim kufelku.

Kolor złoty, trochę jasny - podobnie jak w Mocnym. Piana też podobna: początkowo wysoka i gęsta, opada w tempie średnim, pozostają strzępki i obrączka. Nasycenie bardzo poprawne, drobne bąbelki wytrzymałe na upływ czasu. Zapach lekki, trochę słodowy, z jakąś ostrą wonią w tle. Smak lekko goryczkowy, bez wyczuwalnej słodyczy czy mocy, przyjemny posmak trwa długo. Bączek zamknięty czarnym kapslem i udekorowany prostą acz ładną, stonowaną etykietą.

Bardzo udane piwo - po wypiciu zacząłem żałować, żem tylko jedno takie przywiózł...

Moja ocena: [4.175]
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Prześliczny - jasnobrązowy, coś jak w amberowskim koźlaku. Zupełnie się go nie spodziewałem w piwie o tym ekstrakcie. [5]
            Piana: Wysoka, drobnoziarnista. Niestety znika w oczach. [3]
            Zapach: Niezbyt silny, chmielowo-słodowy, całkiem przyjemny. [4]
            Smak: Na początku wydaje się nie odbiegać od innych piw mocnych, ładnie komponuje się w nim element słodowy z chmielowym, nie czuć alkoholu. Potem jednak dochodzą ciekawsze, głębsze nutki, nawet jakby karmelowe. Ale w końcu kolor sugeruje coś więcej niż tylko słód pilzneński, więc moze to stąd się bierze? Bardzo dobre piwo, jakby podbić mu ekstrakt o 4, to smakowałoby zapewne jak podwójny koźlak. [4.5]
            Wysycenie: Ciut za niskie. [4]
            Opakowanie: Prosta, czytelna i sympatyczna kolorystycznie etykieta. Razić mogą co najwyżej czcionkowe eksperymenty projektanta Poza tym brakuje mi kontry i przeszkadza czarny kapsel, ale to detale. [4]
            Uwagi: Piwo otrzymane jeszcze w zeszłym roku od Dreamera - dzięki!

Moja ocena: [4.15]

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

Jeszcze uzupełnienie po obejrzeniu fotki Slavoya - teraz piwo jest zdecydowanie ciemniejsze!

Comment

• MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2737

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny mocny kolor. Może nawet do cięższego piwa bardziej odpowiedni. [4.5]
                Piana: Była mała, bardzo niejednorodna i po chwili pozostały po niej niewielkie resztki. [2.5]
                Zapach: Ładny słodowy. Czasem udaje się wyczuć alkoholową nutkę. [4]
                Smak: Pierwsze łyki były nie zachęcające. Stęchły posmak, bez goryczki, metaliczne akcenty. Po 3, 4 łykach „wietrzeją” te niedobre smaki i pozostaje klasyczny smak słodowy z wyraźną goryczką. Pod koniec piwo jest już bardzo smaczne. Goryczka naprawdę mocna a słodowy smak bardzo dobry. Czasem leciutka zamajaczy gdzieś nutka alkoholowa. Gorzki posmak w ustach jest dość trwały i mocny. [3.5]
                Wysycenie: Przeciętne. Trochę za słabe, ale czuć go do końca. [3]
                Opakowanie: Jeśli jest coś takiego jak styl „małobrowarowy”, to to jest jego przedstawiciel. Prosta etykieta zawierająca dane. Ma to swój urok i moim zdaniem wcale nie jest brzydkie. Gdyby tak jeszcze kapsel nie był tylko czarny. [4]
                Uwagi: Po pierwszych łykach piwo było na 2, po ostatnich na 4. Dałem 3,5, bo tylko pierwsze łyki były paskudne. Generalnie przyzwoite mocne piwo, warto czasem sięgnąć po nie.

Moja ocena: [3.625]
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

Oj za słodkawe dla mnie - nie daję rady. Alkoholowe.

Comment

• ro-ot
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.09
                    • 52

ja wiem co mój znajomy, pracując w tym browarze, robi z tym piwem i do tego piwa, więc ja nigdy nie sięgnę po nie.

Comment

• Pogoniarz
                      † 1971-2015 Piwosz w Raju
                      • 2003.02
                      • 7971

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny jasny bursztyn,klarowne [4.5]
                      Piana: W sumie ,generalnie prawie niewidoczna [2]
                      Zapach: Chmielowy z pewnym słodkawym akcentem,nie mogę zidentyfikować co to jest... [3.5]
                      Smak: Lekko słodkawe,lekko goryczkowe, nawet lekko alkoholowe,ale dość treściwe w smaku.Ta mieszanka jest dość niezła. [3.5]
                      Wysycenie: Malutkie bąbelki atakują cały czas. [4]
                      Opakowanie: Brawo za wszystkie informacje Etykieta ,kontra. [4]
                      Uwagi: Całkiem niezłe piwo.

Moja ocena: [3.45]

Prawie jak Piwo
                      SZCZECIN

Comment

• Samoglow
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2007.07
                        • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowny, złocisty. Wpada nawet trochę w bursztyn [4]
                        Piana: Rośnie nie za wysoko i opada za szybko. Póki jest, to w miarę gęsta. Po 5 min bez śladu. [3]
                        Zapach: Średniointensywny, raczej słodowy. Nic nadzwyczajnego, ale od razu czuć, że to nie koncerniak. [3.5]
                        Smak: Brakuje tu trochę słodkości, ale takiej pochodzącej od słodu. Chmiel także trochę słabo wyczuwalny. Ogólnie smak kojarzy mi się mocno z wyrobami z Grudziądza, ponieważ i tu występuje taki leciutki, charakterystyczny dla nich posmaczek. Piwo zupełnie do wypicia i nie sposób, podobnie jak w zapachu, wziąć go za wielkoprodukcyjny wyrób. [3.5]
                        Wysycenie: Na przyzwoitym poziomie. Dla mocnego do przyjęcia. [4]
                        Opakowanie: Super bączek! Wreszcie jest ekstrakt i skład, a to coraz rzadszy widok [5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [3.575]

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19297

Barwa istotnie jaśniejsza niż mozna by się spodziewać. Nie przeważa ani alkohol, ani za bardzo słodowość, zrównoważone i poprawne. Może oczekiwałem zbyt wiele, niemniej jest po co sięgnąć.

Comment

• leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny miód [3.5]
                            Piana: Średnio wysoka, biała. Szybko opada ale zostawia mały ślad [3.5]
                            Zapach: Niemal bez chmielu, przyjemny słód - w tle nieco przypalonej skórki chleba. Wszystko osnute aromatem piwnicy [3.5]
                            Smak: Dość goryczkowe bez nadmiernego posmaku alkoholu. Dające się wyczuć podłoże słodowe. [4]
                            Wysycenie: Nieco za słabe, daje wrażenie lurowatości [3.5]
                            Opakowanie: Bączek, niestety etykieta w kolorze czerwonym, który moim zdaniem nie gra z piwem [4.0]
                            Uwagi: Nie wybitne ale dobrze zrównoważone smakowo piwo

Moja ocena: [3.7]
                            Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2009-11-16, 23:17.

Comment

• Pancernik
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9802

Ocena z ARTomatu

Kolor: Konkretny. Nasycony bursztynowy, tego się spodziewałem po parametrach. [4]
                              Piana: Niewysoka, drobna, gęsta, brudnobiała. Dość nietrwała. [3.5]
                              Zapach: O dziwo - wybija się skun. A flaszka brązowa... [2.5]
                              Smak: Dominuje słód i lekko chropawy posmak alkoholu. Lubię takie "surowe" piwa mocne. [3.5]
                              Wysycenie: Jak na piwo mocne, wysokie, mnie to odpowiada. [4]
                              Opakowanie: Butelka 0,33 jak dla Lubuskiego NP (nie mam pojęcia, jak się ten model nazywa). Prosta, czytelna etykieta. Pełne info, goły kapsel.
                              Do piwa o takim charakterze niezbyt pasuje dęta nazwa "Baron". [3.5]
                              Uwagi: Jak wyżej, lekko chropawe, słodkawe piwo mocne.
                              Takie piwa budzą moją sympatię, zwłaszcza na zakończenie wieczoru .
                              Nabyte na Pejzażowej.

Moja ocena: [3.2]

Comment