Aceton, do tego bardzo mocna żywiczność, ewidentnie hameryka, ociera się o AIPA, zwłaszcza że żywice ku cytrusom lgną. Jest typowo, ale są też niepokojące nuty. W smaku jest amerykańsko i lekko chemicznie, w ogóle ten profil kosmetyczno-chemiczny przewija się w każdym z piw Pucka; kierunek Wispol.
Kolor: Złoty zamglony. [4] Piana: Biała, sztywna, bardzo drobna, wysoka i trwała. Bardzo ładna . [5] Zapach: Lekka sosna, chmiel i owoce tropikalne. [4] Smak: Dość konkretna, "iglasta" goryczka i daleki posmak owoców. [3.5] Wysycenie: Generalnie średnie, choć widać mnóstwo bąbelków. [4] Opakowanie: Eta w kolorze (chyba...) ultramaryny (dawniej ZOMO ), ascetyczna, w stylu browaru. Goły czarny kapsel. [4] Uwagi: Smaczne piwo, choć w nowofalowej powodzi niezbyt się wyróżnia.
Kolor: Pomarańczowy, piwo nieprzejrzyste od osadu. [5] Piana: Jak ta lala! Biała, średnio- i drobnoziarnista, bardzo wysoka i długotrwała, pięknie obklejała szkło, do końca widoczna centymetrowa warstwa. [5] Zapach: Przede wszystkim owocowy, można wyczuć mango, morele, cytrusy, marakuję oraz nuty słodowe. [3] Smak: Owoców cytrusowych: grejpfrutów,cytryn,pomarańczy, dalej mamy żywice drzew iglastych, akcenty łodygowe i pestkowe... słody wycofane i co za tym idzie mało wyczuwalne. Goryczka długa i wyraźna z pałętającą się delikatną metalicznością. [4] Wysycenie: Początkowo spore, składające się z mnóstwa drobniuteńkich bąbelków, obecne do samego końca. [5] Opakowanie: Bezzwrotna z samoprzylepną etykietą z węzłem żeglarskim, skład mógłby być dokładniejszy... czarny kapsel bez nadruku. [3.5] Uwagi: Trwałość do 5.02.2016, wypiłem 2.02'16. Drugie wypite piwo z tego browaru. Bardzo mi smakowało, odniosłem wrażenie, że mialo więcej niż deklarowane 35 IBU... poza tym świetna piana i nasycenie. **142**
lekko chemicznie, w ogóle ten profil kosmetyczno-chemiczny przewija się w każdym z piw Pucka
myślę, że czujemy to samo, ale inaczej to nazywamy. dla mnie każde piwo z Browaru Spółdzielczego (poza Ósemkowym, gdzie na wierzch wychodził rozpuszczalnik i bimber) jest kwaskowato-octowe. Szotowe również - w dodatku warka 15.01 taka paskudnie winna i cytrynowa może są tam jakieś aromaty chmielowe, ale ocet wszystko neutralizuje
Comment