Zarzecze, [Birbant] Saison Curry Wurst

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #1

    Zarzecze, [Birbant] Saison Curry Wurst

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • rafalek21
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2015.04
    • 1407

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Złoty, delikatnie zmętniony. [4.5]
    Piana: Niewielka i nietrwała, pozostawia dziurawy kożuch i pierścień. [2.5]
    Zapach: Dominuje wędzona kiełbasa z przyprawą do grilla, lekko fenolowy i cytrusowy. [4]
    Smak: Jak w aromacie, wędzona kiełbasa, przyprawowe, lekko pieprzne średnio-niska goryczka, nuty saisonowe są lekko przyćmione wędzonką, ale ogólnie to ok. [4]
    Wysycenie: Średnie w kierunku wysokiego, odpowiednie. [4.5]
    Opakowanie: Ładna grafika, pełen skład, czytelna tabelka z parametrami piwa. [5]
    Uwagi: Bardzo smaczne "kiełbasiane" piwo, trochę zdominowane przez wędzonkę, ale mi to nie przeszkadza.

    Moja ocena: [3.95]

    Comment

    • Dzoshu
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.12
      • 496

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Złoty, lekko zamglone. [4]
      Piana: Wymuszona, szybko opada, oblepia szkło. [3]
      Zapach: Kiełbasiana wędzonka z lekko gryzącą nutką przyprawową. Ciekawy. [4]
      Smak: Wędzonka, słodowość, akcenty przyprawowe. Goryczka średnia, chmielenie sprawia wrażenie klasycznego ziołowego. [4]
      Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego, OK. [4.5]
      Opakowanie: Fajna etykieta , dokładny skład. [4.5]
      Uwagi: Warka 15.03.16 Spodziewałem się na siłę udziwnionego wynalazku a dostałem całkiem pijalne, smaczne piwo. Nawet do powtórzenia.

      Moja ocena: [3.95]
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez Dzoshu; 2015-10-20, 20:59.

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #4
        Piwo fajne, ale piana tragiczna. Piłem jakiś czas temu i zdaje mi się, że też był też w nim lekki smrodek.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19291

          #5
          Mocno kiełbasiane i trochę jednowymiarowe. Pijalne, ale to nie mój klimat. Wypite na WFP.

          Comment

          • Lhunbleidd
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.06
            • 196

            #6
            Piłem wczoraj, miałem wrażenie, że wędzonka umiarkowana... Może za zimne było, choć do końca jakoś ten aromat mi się nie narzucał. Znaczy była ale taka ok, bez przesady. Jest tylko jedna warka tego piwa?

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19291

              #7
              Miałem na myśli, że za mało było w nim saisona a za dużo wędzonki.

              Comment

              • Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9800

                #8
                Ocena z ARTomatu

                Kolor: Złoty zamglony. [4]
                Piana: Biała, bardzo drobna, średniowysoka i średniotrwała. [3.5]
                Zapach: Torfowo-kablowa wędzonka z echem karmelu, enerdowskich kiełbasek też nie wyczuwam... [3.5]
                Smak: W smaku też bez wędlin. Wędzonka, ślad kwaskowy, lekka goryczka, apteka i torf. [3.5]
                Wysycenie: Średnie. [4]
                Opakowanie: Nowy trend, ukazujący na etykiecie "target" piwa. Hipsteria w sezonie i poza nim. Się mi nie podoba więc. [3.5]
                Uwagi: Brody i wideł nie posiadam, więc piwo nie dla mnie.
                Piwo dla znawców, z brodą i widłami. Albo dla masochistów...

                Moja ocena: [3.55]

                Comment

                • Nietoperz23
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.09
                  • 44

                  #9
                  Ocena z ARTomatu

                  Kolor: Kolor jasny złoty, mętny [4]
                  Piana: Obfita, biała, drobno pęcherzykowa, szybko opada do delikatnego kożuszka, bardzo ładnie oblepia szkło. [4]
                  Zapach: Zapach zgodnie z nazwą, kiełbasa krakowska przyprawiana, co jest charakterystyczne dla wędzonych słodów, całkowicie przykryty ziołowy zapach chmielu, ale po zamieszaniu piwa w szkle chmiel też pojawia się wyraźnie. przyprawy [4.5]
                  Smak: W smaku jak w zapachu - kiełbasa, perfekcyjna kompozycja chmielenia i przypraw (myślę , że głownie pieprzu) powoduje , że goryczka, chociaż nie wielka, zaczyna się chmielowo ale z wyraźnym pieprznym finiszem. Do tego delikatna słodowość powoduje, że kompozycja jest spójna i naprawdę dobra. Piwo pijalne, alkohol zupełnie nie widoczny [5]
                  Wysycenie: Wysycenie średnie, jak najbardziej odpoweidnie [5]
                  Opakowanie: Wszystkie informacje na miejscu, ciekawa grafika i kolorystyka [5]
                  Uwagi: Ciekawa kompzycja, nie mniej jednak nie każdemu może pasować. Zdecydowanei dla fanów wędzonki i saissonowych przypraw.

                  Moja ocena: [4.675]

                  Comment

                  • yoxik
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2012.10
                    • 427

                    #10
                    Zarzecze: [Birbant] Saison Curry Wurst
                    Ekstrakt: 14.0% wag. | Alkohol: 5.5% obj. / 4.125% wag.

                    Piana skąpa szybko znika. Kolor jasne złoto zmętnione. Aromat wyraźna wędzonka szynkowa oraz lekko kwaskowy. Smak tutaj tez dominuje wędzonka ale wyraźne są też przyprawy pieprz, kolendra oraz spora goryczka. Piwu mimo ze nie jest puste brakuje trochę ciała, im bardziej się ogrzewa coraz ciężej je pic. Do wypicia, jedynie dobre.
                    Attached Files
                    Również tutaj
                    https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Javox
                      Williams Bros (New Alloa), Talking Head
                      Javox
                      APA z alko 4.4%

                      Chmiele: Magnum, Citra, Mosaic, Cascade.

                      Piana - sporo na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - sporo.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - zamglony, blady żółty.
                      Aromat - lekko cytrusy i lekko skórka pomarańczowa.
                      Smak - słodkawe...
                      2024-12-04, 18:57
                    • darekd
                      Browar Stu Mostów, Ur the wurst
                      darekd
                      "Breakfast pale ale" z laktozą

                      Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

                      4% alk. 13,5% ekstr.

                      Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
                      2023-01-19, 01:48
                    • Petitpierre
                      Amber, Po Godzinach - Woodside
                      Petitpierre
                      Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.

                      Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5

                      Warka nr 1, degustowana 06.01.2021,

                      Piana...
                      2023-01-18, 12:24
                    • pebejot
                      Koszęcin, Zamkowa 1, Browar Śląsk / Restauracja Pod Pałacem
                      pebejot
                      Koszęcin to niewielka śląska mieścina, położona niedaleko Lublińca, znana z Pałacu Koszęcińskiego, który jest aktualną siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.
                      Od 2022 roku Koszęcin jest też na piwnej mapie Polski dzięki otwarciu browaru restauracyjnego Śląsk.
                      Do Koszęcina...
                      2022-12-07, 06:28
                    • darekd
                      Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Lichtenhainer Ritterguts Weisse
                      darekd
                      Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
                      Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
                      2022-10-17, 21:01
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...