Zamkowy, Żywiec Saison

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2570

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brudny oranż, lekko mętny, wpadający w brąz [3]
    Piana: Słaba, do obrączki na szkle mimo odpowiedniej temperatury [2]
    Zapach: Przyjemny, rześki, lekko stajnia, belgia, wyczuwalna skórka pomarańczowa, pszenica i drożdże. W nucie dolnej więcej skórki. Nie powala, ale jest ok [4]
    Smak: Czysty profil, trochę rozpuszczalnika, ładna goryczka ze skórki pomarańczowej na finiszu. Trochę przeszkadza gęstość, bo piwo jest lepiące i za słodkie [3.5]
    Wysycenie: Norma [3]
    Opakowanie: standard, a dodatkowe minusy za brak pomyślunku kiedy takie piwo wypuszczać na rynek. Saison na zimę? Puk, puk. Kto tam? Nikt. [3]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.45]
    Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• PiVoSH92
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.05
      • 82

Konsumowane dziś na szybko z butelki, temp. zewnętrzna (7-8*C) i dość mocno daje alkoholem jak na 6,5%. Poza tym fajnie pomarańczowe, lekkie cytrusy, w tle banan, zboża, dość słodkie z fajną, kontrującą goryczką. Ogólnie do powtórzenia, bo wbrew pozorom nawet nie najgorzej grzeje.

Comment

• KDWG
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.03
        • 143

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny pomarańcz, mętny. [4]
        Piana: Średnio obfita (a i o to się trzeba było postarać), biała, z raczej drobnych pęcherzyków. Z sykiem znika jednak w mgnieniu oka. Jak rasowy morderca nie pozostawia po sobie żadnych śladów, ale w tym przypadku to żaden komplement. [2.5]
        Zapach: Trochę drożdżowy, trochę owocowy - banany i cytrusy, a i garść przypraw się znajdzie. Przyjemny, bez wad, ale całość jakaś taka przytłumiona. Trzeba się nieźle "wniuchać". [3.5]
        Smak: Piwo w smaku bardziej wyraziste niż w zapachu. Banany, pomarańcze, goździki, ogólnie raczej słodko. Goryczka delikatna, przyjemna. Mała Belgia? Czemu nie. [4]
        Wysycenie: Raczej wysokie. [4]
        Opakowanie: Etykieta jak w innych z serii, kolorystycznie może być. Informacje ok, kapsel dedykowany - jest dobrze. [4]
        Uwagi: 01.07.2016 r. - warto spróbować, choć pewnie lepiej sprawdziłoby się w klimatach wiosenno-letnich. Niemniej można pod marką dużego koncernu uwarzyć niezłe, "inne" piwo, za nieduże pieniądze? Można. Cenowo jak APA - 4,60 z butelką.

Moja ocena: [3.675]
        So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!

Comment

• VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

Całkiem fajne i porządne piwo. Nie oceniam szczegółowo bo pite z butelki.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• slyboots
            Porucznik Browarny Tester
            • 2014.03
            • 292

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny miedziany w stronę pomarańczowego, mętny [4]
            Piana: Bardzo szybko opada i praktycznie nic nie zostaje [1.5]
            Zapach: Drozdze, alkohol, słód, banan, cytrusy [3]
            Smak: Drożdże - podobno francuskie , słód, alkohol, banany, cytrusy, goździk, skórka gorzkiej pomarańczy ? - być

może , kwaskowo - słodkie, goryczka jak dla mnie minimalna na finiszu skórkowa , akcenty rozwodnionego

szampana [3.5]
            Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego [4]
            Opakowanie: Poprawne jak to z żywca - ładne [4]
            Uwagi: Warka:
            24.06.2016r.
            L5267616B1346

Ekstr. 13,8% wag.
            Alc. 6,5% obj.

Może być ale bez rewelacji.
            Polecam do spróbowania może komuś podejdzie. Ja osobiście od czasu do czasu lubie coś takiego zdegustować
            Piwo aLa Belgijskie.

Pozdrawiam

Moja ocena: [3.2]

Comment

• kenny
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.04
              • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnożółty/bursztynowy. [4]
              Piana: Wysoka, szybko opada. [4]
              Zapach: Skórka pomarańczy, lekko przyprawowy. [4]
              Smak: Kwaskowe, zbożowe, cytrusowe, skorka pomarańczy. [4]
              Wysycenie: Średnie. [4]
              Opakowanie: Estetyczne, zgodne z resztą serii. [4]
              Uwagi: Całkiem niezłe piwo, może smak nie jest specjalnie intensywny, ale nie ma żadnych wad, jest całkiem smaczne i nawet dość treściwe. Dobry poziom, szczególnie w porównaniu z Białym.

Moja ocena: [4]

Comment

• becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztyn z domieszka pomarańczy [4.5]
                Piana: biała drobna, dłuższy czas sie utrzymuje opada jednak w zauważalnym tempie, osadza się na szkle małymi kępkami [4]
                Zapach: miły, słaby, słodowo-owocowy [3.5]
                Smak: w miarę pełne i treściwe, fajnie wyczuwalna lekka goryczka, zbożowe smaki, także delikatne owocowo -pomarańczowe, wszystko bardzo dobrze zbalansowane, co tu dużo gadać, smaczne piwo [4]
                Wysycenie: odrobinkę za duże [4.5]
                Opakowanie: Dla mnie nowa szata graficzna to I klasa [5]
                Uwagi: No i co? Koncern, a potrafi zrobić smaczne piwo w dobrej cenie, które pije się z przyjemnością, pomału następuje "Reakcja pogańska" w piwnym świecie, co najmniej dla mnie

Moja ocena: [3.925]
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dekosz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.01
                  • 12

Warka 22.07 moim zdaniem bardzo dobra. Pije 3 warke i ta jest zdecydowanie najlepsza. Wyraźna goryczka, intensywne przyprawy w aromacie, trochę za wysokie nasycenie CO2 ale piwo ogólnie na plus. Jestem zadowolony z zakupu

Comment

• Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, prawie klarowny. [4]
                    Piana: Białokremowa, drobna, dość wysoka, średniotrwała. [3.5]
                    Zapach: Delikatny chmiel, owoce i chlebek. [3.5]
                    Smak: Jakiś absmak, lekka oleistość, tępawa goryczka. Mnie nie przekonuje... [3.5]
                    Wysycenie: Sporo bąbelków, ale w sumie średnie. [4]
                    Opakowanie: W serii Żywca, eleganckie i dopracowane. [4.5]
                    Uwagi: Chyba jednak te "sezony" to nie jest moja bajka...

Moja ocena: [3.6]

Comment

• tyrteusz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.05
                      • 22

Na butelce oraz na stronie nie ma szczegółowych informacji odnośnie słodów i chmieli, ale udało mi się je wyczytać z najnowszej reklamy
                      - Słody: wiedeński, pszeniczny, jasny pilzneński, ciemny prażony
                      - Chmiele: Sybilla, Mosaic , Magnum.

Comment

• Lhunbleidd
                        • 2014.06
                        • 196

Wczoraj zakupiłem sobie Żywca Saison, Porter Okocim i Piotrka z bagien Roggenbier. O dziwo najlepiej podszedł właśnie ten Żywiec a nie jakieś krafty czy inne perły polskiego piwowarstwa... Orzeźwiające, nie za słodkie, goryczka zaznaczona. Smaczne jednym słowem. To jest IMO najlepszy produkt Żywca (bo w porterze ostatnio miałem takie gwoździe, że błeeee).

Comment

• Derbeth
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.04
                          • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztyn, zmętnione [4.5]
                          Piana: średnio obfita, mało trwała, zostaje tylko jako cienka warstwa [3]
                          Zapach: intensywny, "belgijski": sporo moreli, figi, brzoskwini; chmielu brak [4.5]
                          Smak: wyraźne zioła i przyprawy, jest też sporo owoców, delikatnie pomarańcza [4]
                          Wysycenie: wyraźne, czuć musowanie [4]
                          Opakowanie: całkiem ładne, sporo informacji o piwie [4]
                          Uwagi: Całkiem, całkiem. Może nie na tyle, żeby za nim tęsknić, ale jedna z lepszych rzeczy w obecnym portfolio Żywca.

Moja ocena: [4.1]

Comment

• yaro74
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2012.09
                            • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: pomarańczowy, zmętniony. [5]
                            Piana: średniowysoka, biała, gęsta, drobno i średnio pęcherzykowa, dość trwała, zostawia niewielkie ślady na szkle. [3.5]
                            Zapach: owocowy, przyprawowy i ziołowy, średnio intensywny, dość przyjemny. [4]
                            Smak: owocowy (banan i pomarańcza) i przyprawowy. Goryczka jest lekka i krótka. Niezłe piwo. [4]
                            Wysycenie: średnie do wysokiego. [5]
                            Opakowanie: ładna etykieta i kapsel. [4]
                            Uwagi:

Moja ocena: [4.05]

Comment

• corsano
                              • 2013.05
                              • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoty, klarowny [5]
                              Piana: Umiarkowana, średniopęcherzykowa, niezbyt trwała, szybko opadająca [3.5]
                              Zapach: Średnio intensywny, owocowo-przyprawowy, lekko kwiatowy i biszkoptowy, lekko zjełczały [3]
                              Smak: Średnio pełne, głównie owocowe, trochę puste, lekko wyczuwalna gorzka pomarańcza, lekko alkoholowe, goryczka niska [2.5]
                              Wysycenie: Niskie, OK [4]
                              Opakowanie: Estetyczne, marketingowo bardzo fajne, nawet jest podany skład - częściowo, dedykowany kapsel [4]
                              Uwagi: Warka do 24.06.2016

Moja ocena: [3.05]

Comment

• dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4014

Jak na koncerniaka (wiem, wiem lubicie takie stwierdzenia) dotepnego prawie w każdym spożywczym za rogiem jest całkiem strawne.

Finisz troszkę wieje korpo pustką, ale są jakieś tam owocki w zapachu a w smaku coś tam się dzieje.
                                Alkohol dobrze pochowany. Zwykły korpo lager może się schować, ale do "prawdziwych" przedstawicieli stylu i okolic troszkę mu jednak daleko. Ale nie aż tak jakby można się było spodziewać, bo to jednak koncernowa wydmuszka tylko coś na kształt niezłego i czasem niedrogiego piwa.
                                Pewnie kupię jeszcze z raz aby sprawdzić, czy nie popsuli, bo akurat w tym są dobrze przeszkoleni.
                                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

Przetwarzanie...
                                X