Piwo gotowe do oceny
Amber, Po godzinach - Cherry Milk Stout
Collapse
X
-
Amber, Po godzinach - Cherry Milk Stout
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Absolutnie czarny i bez żadnych prześwitów nawet pod świetną białoruską żarówkę. [5]
Piana: Obfita, beżowa, fajnie zdobi szkło. Pęcherzyki drobne, pękają powoli. [4.5]
Zapach: Na szczęście wiśni tu mało. Jest za to aromat zbożowej kawy, ciemnych i palonych słodów. Karmel delikatny. [4.5]
Smak: Jest słodko, ale mało wiśniowo, bardziej mlecznie. Palone, kwaskowate odczucie jest wyraźne, pod koniec przechodzi w cierpkość i to może właśnie wiśniową. Goryczka średnia i trochę żelazista. [4]
Wysycenie: Średnie w kierunku do dużego. [3.5]
Opakowanie: Podoba mi się ta seria. Wszystko czytelne i dużo informacji. Brakuje jednak nazwy chmielu. [4]
Uwagi: Zdecydowanie najlepsze piwo z serii Po Godzinach i ogólnie w tej chwili chyba najlepsze piwo z browaru Amber, co dobrze o nich nie świadczy. Spodziewałem się słodkiego, wiśniowego ulepka przypominającego stout, a dostałem dosyć dobry milk stout.
Warka do 18.05.2016. Kupione w tubylczym Tesco za 4,99 zł.
Moja ocena: [4.25]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny. [5]
Piana: Ładna, drobna, beżowa, dosyć trwała, acz nieprzesadnie wysoka. Zostawia ładne prążki na szkle. [4]
Zapach: Kawa, czekolada deserowa, lekka słodycz, wiśni raczej nie czuję. [4]
Smak: Wiśnia jest wyczuwalna, ale nie dominuje smaku tego piwa i nie przykrywa innych smaków; jest kawowo, czekoladowo, delikatnie słodko. Piwo przeciętnie treściwe, goryczka raczej niska. Całkiem fajnie komponuje się wiśnia z wytrawnym i deserowym charakterem piwa. [4.5]
Wysycenie: Nie za wysokie. [5]
Opakowanie: Jak pozostałe z serii. [4]
Uwagi: Zgadzam się z Dariuszem, w tym momencie najlepsze piwo z Browaru Amber.
Moja ocena: [4.3]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny z wyraźnymi przebłyskami koloru kompotu wiśńiowego właśnie, troszkę za jasny jak na stout, [4]
Piana: Piękna, jak na azocie , obfita, drobniutka, trwałą i pięknie oblepiająca, [5]
Zapach: Z butelki czuć przyjemną charakterystyczną stautową palność, ze szkła już gorzej... dominuje zapach wiśniowy, delikatny aromat chmielowy, delikatnie czuć czekoladę mleczną, kawa śladowa [3.5]
Smak: Zupełnie nie tego się spodziewałem, zdecydowanie za słodkie, przydała by się większa goryczka kontrująca tą słodycz, chmiel praktycznie nie wyczuwalny, lekka kwasowość od soku wiśniowego, słabo wyczuwalna paloność , kawa , ale paradoksalnie zostawia w tej słodyczy przyjemny posmak kawowo-wiśniowy na tyle języka. Zdecydowanie za płaskie w smaku, być może jakby było mniej soku wiśniowego, to bardziej wyczuwalane byłyby nuty stoutowe. Po ogrzaniu piwo zaczyna nabierać ordynarnego wiśniowego smaku... [3]
Wysycenie: Stoutowe, idealne dla stylu, bardzo dobrze pasuje do piwa [4.5]
Opakowanie: Tłoczona butelka, przyjemny papier, prezentuje się abrdzo stylowo, informacje o składzie uzupełniłbym jedynie informacją o gatunku chmielu. [4.5]
Uwagi: Spodziewałem się zdecydowanie więcej, koncepcja, która mogła wycisnąć mega ciekawe piwo, niestety przyniosła rozczarowanie... Wręcz lagerowa płaskość aromatu i smaku, za słodkie, za dużo soku.... Ma ogormny potencjał, ale mam nadzieję, że przy powtarzaniu zrobią bardziej szlachetny stout....
Moja ocena: [3.575]
Comment
-
-
Wizualnie lekko za jasne, bardziej ciemny brąz czy burgund niż nieprzejrzysta czerń, za to świetna piana, drobniutka, trwała, świetnie zdobi szkło o kolorze hm... kremowym z lekkiem przebłyskiem czerwieni.
W smaku dość płasko, mimo tego czuć lekką wiśnię, troszkę czekolady, i niestety mam wrażenie że alkohol.
Piwo bardzo przyjemne w odbiorze i pijalne, nawet bez dodatku wiśni mogłoby wejść do stałej oferty Ambera. Jeden szeroko dostępny stout z browaru regionalnego(Czarne z Bojana) w skali kraju to jakaś porażka.
Comment
-
-
To nie jest piwo URYWAJĄCE DUPĘ, ale trzeba przyznać, że pije się z przyjemnością, jest nowofalowe, gładkie, fajniutkie... Za te 5 zł z przyjemnością do niego wrócę i żałuję, że nie będzie na stałe w ofercie Ambera.
Warto, polecam.
Comment
-
-
Aktualnie, najlepsze piwa z Ambera.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Wiśnie nadały nieprzyjemnych kwaśnych posmaków. Być może baza jest dobra ale dodatek spowodował, że piwo jest niezharmonizowane i piłem je z minimalną przyjemnością.
Duże rozczarowanie, choć 4,99 zł za eksperyment nie poraża. A propos eksperymentu - seria "po godzinach" miała, zdaje się oferować typowe, klasyczne style z różnych zakamarków świata. Czy wiśniowy stout dosładzany laktozą jest takowym?
Comment
-
-
aromat: kawa z mlekiem. bardzo przyjemny
kolor: ciemnobrązowy, całkowicie mętny. chociaż od tego soku z wiśni to jest ciemnorubinowy
piana: duża, drobnopęcherzykowa, ciemnorubinowa
smak: świetny Taki jak lubię. Łagodny, lekko palony, słodki, mleczny. Słodka kawa z mlekiem . Goryczka bardzo mała. Z 14,5% ekstraktu 4,7% alk więc musi być słodkie. Wiśni żadnych niestety nie czuć, ale piwo i tak jest bardzo dobre. Bardzo pijalne. Mógłbym je wypić w minutę. Świetne.
8/10
cena: 6,10 zł
PS Czy ktoś wie w jakich sieciach sklepów można je dostać? Chciałbym jeszcze kupić parę, ale w sklepie gdzie kupowałem już nie mają.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziWiśnie nadały nieprzyjemnych kwaśnych posmaków. Być może baza jest dobra ale dodatek spowodował, że piwo jest niezharmonizowane i piłem je z minimalną przyjemnością.
Duże rozczarowanie, choć 4,99 zł za eksperyment nie poraża. A propos eksperymentu - seria "po godzinach" miała, zdaje się oferować typowe, klasyczne style z różnych zakamarków świata. Czy wiśniowy stout dosładzany laktozą jest takowym?
Sok z wiśni dodany do piwa dodaje mu dużo cierpkości i przytłumił stoutowe, przyjemne akcenty akcenty. Jednak nie jestem tak krytyczny wobec tego produktu, który jest całkiem ciekawą propozycją nie tyle stoutową (tu ma trochę problemy z wybronieniem się), co okołopiwną. Jako ciekawostka ok.
Comment
-
-
Trochę się wymęczyłem na tym piwie - co jest dla niego komplementem, bo na piwach z Ambera to zazwyczaj bardzo się męczę żadna rewelacja, nazwa sugerowała coś dużo przyjemniejszego dla kubków smakowych, cena też bez szału (płaciłem koło 6 zł), ale no... źle też nie było. Fajnie, że Amber poszedł w tym kierunku, jakby tak się na nim utrzymał, to może kiedyś coś jeszcze z niego będzie?
Comment
-
-
Ja piłam to piwo z kega i byłam naprawdę pod wrażeniem. W dodatku tak mi smakowało, że wypiłam 3 z rzędu, co raczej mi się nie zdarza przy wynalazkach, a do tej kategorii jednak wiśniowego milk stouta należy zaliczyć
Przyjemna kwaskowatość od wiśni, bez migdała, pełna stoutowość, nienachalna słodycz - gratulacje dla Ambera i tak trzymać.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny. [4.5]
Piana: Beżowa, drobne pęcherzyki, średnio obfita, lekko zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Głównie laktoza, kawa i czekolada co daje trochę efekt tiramisu, śladowe ilości wiśni daleko w tle, nie jest źle. [4]
Smak: W smaku od samego początku daje o sobie znać wiśnia, jednocześnie jest słodko i kwaśnie. Smak wiśni mocno zaciera nuty charakterystyczne dla stouta i sprawia że są mniej wyraziste, dużo laktozy, mleczna czekolada, i trochę palonej kawy. Wiśnia sprawia że piwo jest trochę mdłe, ciężko mi się je pije, kompletnie nie podeszło mi to połączenie. [2.5]
Wysycenie: Średnie. [4.5]
Opakowanie: Nawet ładne. [4.5]
Uwagi: Skusiłem się z powodu ceny 3,99zł. Piwo niestety kompetnie mi nie podeszło, to nie jest połączenie dla mnie.
Moja ocena: [3.425]
Comment
-
Comment