Piwo gotowe do oceny
Wąsosz, [Perun] Dziedzictwo Iunga
Collapse
X
-
Wąsosz, [Perun] Dziedzictwo Iunga
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, lekko błyszczący, delikatne zmętnienie. [4]
Piana: Po nalaniu wysoka, bardzo powoli opada i trwale trzyma się ścianki szkła. [4.5]
Zapach: Dosyć złożony. Na początku słodki, nawet miodowy i trochę kwiatowy. Z czasem dochodzi trawa i owoce tropikalne. Sosna delikatna, cytrusów brak, no może trochę czuć aromat słodkiej pomarańczy. [4]
Smak: Słodkawe, lekko karmelowe i odrobinę za ciężkie. Goryczka średnia, przytłoczona słodem, ale odczuwalna w postaci cytrusów, trawy i kwiatowych płatków. Pod koniec pije się lepiej, zaczyna orzeźwiać. [3.5]
Wysycenie: Niskie, pasuje do smaku. [4]
Opakowanie: Niezbyt przemawiają do mnie te liczne miniaturkowe grafiki. Jedna z nich niepokojąco przypomina swastykę, ktoś może się przyczepić. Prawie pełny skład, kapsel perunowy. [3]
Uwagi: Dobre piwo, niezbyt drogie ( lekko ponad 7 zł), z pewnością jeszcze kupię.
Warka 13.06.2016.
Moja ocena: [3.8]
-
-
Dość przyzwoite piwo, typowe w tym sensie, że wyczuwalne są dość agresywne nuty słodowe łagodne tylko w zapachu, w smaku, jako się rzekło, znacznie bardziej intensywne, jak w wielu piwach chmielonych polskimi odmianami i są one równoważone równie agresywną goryczką (nazwałbym to wrażenie" gorzką landrynką").
Dla zwolenników stylu.
Nie ma się specjalnie do czego przyczepić.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pomarańczowy, piwo dość mętne [4]
Piana: Niska, drobno i średniopęcherzykowa, raczej za bardzo nie osiada na ściankach [4]
Zapach: Przyjemne nuty lekko iglaste, delikatnie ziołowo-cytrusowe, lekka landrynka, zapach przyjemny, aczkolwiek mógłby być nieco bardziej intensywny [4]
Smak: Przyjemne w odbiorze Pale Ale, doskonale wpisuje się w ramy stylu, jest dość wytrawne, w smaku przede wszystkim nuty chmielowe, wyraźna, niezalegająca ziołowa goryczka, przyjemne smaki "iglaste" oraz cytrusowe, lekka podbudowa słodowa. Piwo jest orzeźwiające i dobrze pijalne, w bardzo przyjemny sposób pokazuje możliwości Iungi. [4]
Wysycenie: Na średnim poziomie, wzmacnia pijalność. [4.5]
Opakowanie: Odpowiada mi ta koncepcja etykiety, ładna i czytelna, wyróżnia się na półce, od razu wiadomo o co chodzi [4.5]
Uwagi: Wydaje mi się, że serie piw opartych na polskich chmielach wypracowały już pewien charakterystyczny styl, odrębny od chmieli z USA, Nowego Świata, czy Wysp. I jak dotąd, całkiem mi te akcenty odpowiadają
Moja ocena: [4.05]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, mętny. [4.5]
Piana: Średnia, dość długo się utrzymuje. [4]
Zapach: Ładny, susz, cytrusy, kwiaty. [4.5]
Smak: Słodowy, susz kwiatowy, cytrusowo-trawiasta chmielowość, korzenno-cytrusowa goryczka, średnia/niska, lekko ściągająca. [4]
Wysycenie: Niskie. [4.5]
Opakowanie: Ładne, wyróżnia się, kapsel firmowy. [4.5]
Uwagi: Smaczne, lekkie piwo, pachnie jak Plony z Kormorana, smak trochę zbyt zdominowany przez goryczkę, ale nie aż tak jak w Puławskim. W smaku wyraźne cytrusowe i trawiaste, "zielone" nuty. Zmniejszyć chmielenie na goryczkę i będzie super.
Moja ocena: [4.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zamglony bursztyn [4]
Piana: Średnia obfitość i trwałość, biała, średnie pęcherzykie, delikatny lacing. [3.5]
Zapach: Słodowy, ziołowy, delikatny miód, landrynka, średnio intensywny, nawet ciekawy. [4]
Smak: Lekko wodniste, ziołowe, landrynki(trochę przypomina czerwone słody),lekki karmel, niska goryczka. [3]
Wysycenie: Średnie, odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Całkiem ładne opakowanie, czytelne, niepełny skład. [4]
Uwagi: Przeciętne piwo, trochę brakowało ciała i goryczki. Drugie piwo z serii "dziedzictwo" na którym, się trochę zawiodłem.
Moja ocena: [3.575]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pomarańczowy, średnia mętność [4]
Piana: Nie za obfita, po nalaniu taka na 1 cm. Potem powoli się kurczy. Oblepia szkło [3]
Zapach: Czuć owoce tropikalne, troszkę mniej cytrusów. Delikatna nutka pomarańczowa rzeczywiście obecna. Klimatów żywiczno-leśnych nie stwierdziłem. Po otwarciu butelki zapach dość intensywny, ale potem, już po nalaniu i przy konsumowaniu, zdecydowanie za mało się odzywa, co obniża ocenę. [3.5]
Smak: Nawet niezłe. Średnio głęboka goryczka, grejpfrutowo-ziołowa, dość długa. Do tego lekki karmel. Ciało słodowe dość pełne, są owoce, jest też lekki cytrusowy kwasek. Piwo nie zachwyca jakoś spektakularnie, ale pije się całkiem przyjemnie. Solidne pale ale. [4]
Wysycenie: Średnie w kierunku do niskiego [4.5]
Opakowanie: Szału nie ma. Perunowa klasyka. Sporo info, ale graficznie dość ubogo i prosto [3.5]
Uwagi: Data: 13.06.2016
Spróbować warto raczej, ale nie widzę powodów, żeby powtarzać. Znam lepsze i tańsze tego typu piwa
Moja ocena: [3.725]Last edited by chechaouen; 2015-12-24, 23:23.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty. [4]
Piana: Biała, bardzo drobna, wysoka i trwała. [4.5]
Zapach: Dość delikatny. Słód palony i ślad chmielu. [3.5]
Smak: Goryczka, taka orzechowa, lekko palona. Daleki posmak ziół i chyba owoców... [4]
Wysycenie: Dość wysokie. [4]
Opakowanie: Kapsel browaru, elegancka eta w serii. Podoba mi się. [4.5]
Uwagi: Świetny pomysł na serię piwną, choć mój mały rozumek zbyt mało niuansów wyczuwa .
Moja ocena: [3.9]
Comment
-
Comment