Piwo gotowe do oceny
Gryf, [Brokreacja] The Alchemist
Collapse
X
-
Gryf, [Brokreacja] The Alchemist
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, dość duże zmętnienie powoduje że sprawia wrażenie bursztynu. [4]
Piana: Ciężko się tworzy, średnie pęcherzyki i lekko zdobi szkło. [3]
Zapach: Na początku landrynkowa słodycz, później iglaste akcenty, cytrusy i jakby marakuja. Niestety dopiero pod sam koniec piwa intensywność wkracza na odpowiedni poziom i bardziej na wierzch wychodzą owoce tropikalne i robi się naprawdę przyjemnie. [4]
Smak: Solidna słodowość z śladową ilością słodyczy, goryczka intensywna, na początku iglasta później bardziej grejpfrutowa, lekko zalega lecz nie jest ściągająca i całościowo bardzo pozytywnie. [4]
Wysycenie: Odpowiednie. [5]
Opakowanie: Bardzo mi się podoba, zarówno pomysł na etykiety jak i wykonanie na wysokim poziomie, wszystkie informacje zawarte, jedyny minus to czarny kapsel. [4.5]
Uwagi: Ogólnie piwo smaczne, idzie bardziej lekko w stronę wytrawności, nie sprawia chce się brać łyk za łykiem mimo tego jest jak najbardziej udane.
Moja ocena: [3.975]
W sumie ocena wyszła trochę niższa niż na jaką to piwo zasługuje.Last edited by Pess09; 2015-12-29, 20:49.
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, mętny. [4]
Piana: Raczej niska, zostaje niewielki kożuch. [4]
Zapach: Słodkawy, cytrusowo-owocowy, lekkie nuty żywiczne. [4]
Smak: Lekko słodowy, cytrusowa chmielowość, grejpfrutowa goryczka, średnia/wysoka, długa. Lekko wyczuwalny alkohol. [4]
Wysycenie: Niskie. [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładne, trzymają formę. Szkoda, że kapsel golas. [4.5]
Uwagi: Dość wytrawne piwo, o wyraźnie cytrusowym charakterze. Goryczka wysoka, ale całkiem przyjemna. Szkoda, że czuć dość alkohol, gdyby nie to byłoby bardzo dobre. Zapach nikły. Ogólnie ok.
Moja ocena: [4.05]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, za bardzo zmętnione. [3.5]
Piana: Po nalaniu szybko opadła, pęcherzyki jednak drobne, a na końcu lepią się do siebie tworząc zadziwiająco trwały kożuszek. [3.5]
Zapach: Słodkie owoce tropikalne, zapowiadanych na kontretykiecie cytrusów mało, ale wcale mi to nie przeszkadza. Zapach jest pięknie pobudzający, przypomina lato za którym już tęsknię oraz sierpniowe pole. [5]
Smak: Dosyć treściwe z dużą goryczką w postaci głównie cytrusów, a szczególnie grejpfruta. Później do smaku dochodzą tropiki, iglaków nie ma. Goryczka nie zalega, jest wysoka, ale krótka. Piwo przyjemnie orzeźwia, mimo że słodu nie brakuje. Chętnie spróbuję latem. [4.5]
Wysycenie: Nie przeszkadza w piciu. Raczej niskie. [4]
Opakowanie: Nie wiem kto to malował, ale etykieta bardzo mi się podoba. Na dodatek jest pełny skład. Piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane. [5]
Uwagi: Bardzo smaczne piwo, z czystym sumieniem polecam każdemu kto nie pił.
Termin do 15.03.2016.
Moja ocena: [4.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto, zmętniony [4]
Piana: Średnia, jasnobeżowa, drobnopęcherzykowa, średnio trwała, ładny lacing. [4]
Zapach: Intensywnie cytrusowy, żywica, owoce tropikalne, delikatna słodowość, intensywny i przyjemny aromat [4.5]
Smak: Dobra podbudowa słodowa, intensywnie cytrusowe, wysoka grejpfrutowa goryczka, przy tym całkiem krótka, treściwe, wysoka pełnia, dość wytrawne na finiszu. [4]
Wysycenie: Średnie - odpowiednie [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładna etykieta z pełnym składem. [5]
Uwagi: Smaczne piwo, mocno cytrusowe w aromacie, a tym bardziej w smaku. Warte powtórzenia.
Moja ocena: [4.25]Last edited by rafalek21; 2016-01-10, 21:18.
Comment
-
-
Solidna AIPA, w zapachu jest słodko : marakuja, cytrusy i multiwitamina. W smaku bardziej wytrawnie - cytrusy i zdecydowana grejpfrutowa (albedo) goryczka - IBU 85.
Użyte chmiele to : citra, cascade, mosaic, amarillo i warrior.
Warka z datą : 30.04.2016.
SmakowałoOchotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
-
Browar: Brokreacja z Krakowa (Uwarzone w Gryfie)
Nazwa: The Alchemist
Ekstrakt: 16%
Alkohol: 6,4%
Gatunek: AIPA
Kolor: Ciemno-złoty, zmętniony.
Zapach: Intensywny, żywicznie-cytrusowy, głównie grepfruty.
Piana: Biała, drobna, początkowo średnio-wysoka, po chwili opada do małego kożuszka, który zwarcie okleja szkło.
Smak: Mocna, solidna, karmelowa podstawa słodowa, standardowo aromaty owoców tropikalnych jak na styl przystało. Grejpfruty dominują, ale jest też mango, marakuja i melon. Goryczka silna, krótka, przyjemna. Niestety kilka razy zamajaczył mi siarkowodór. Wysycenie średnio-niskie.
Ogólne wrażenie: Niezła East Coast AIPA, ale trochę mdląca przez tą słodycz. Zdecydowanie wolę zachodnie wybrzeże.
OCENA: 7/10
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemniejszy, przybrudzony pomarańcz... pod światło, też pomarańczowy, ale jaśniejszy. Piwo z osadem, nieprzejrzyste. Nie jest to piwo o bardzo jasnej barwie jak wynika z etykiety. [3]
Piana: Wysoka, gęsta o barwie écru, składała się z drobnych bąbelków, wolno opadała pięknie osiadając na szkle... ładnie krążkowała, bardzo ładna warstwa końcowa. [5]
Zapach: Cytrusowy, mango, słodowy, trochę żywiczny i jakby winogronowy. [4]
Smak: Grejpfrutowy, marakui, owoców mango z przyjemnym żywicznym dodatkiem. Goryczka o nieco ponadprzeciętnej mocy, była średniodługa. [4]
Wysycenie: Idealny! Zachował się do końca, a piłem bardzo długo, właściwie... to degustowałem. :-))) [5]
Opakowanie: Fajne, jaskrawozielone barwy rzucają się w oczy, na pochwałę zasługuje również podany pełny skład. Szkoda, że etykiety są samoprzylepne i kapsel bez nadruku. [4.5]
Uwagi: Warka do 15.03.2016, wypite 14.03'15. Kolejne smaczne piwo z BroKREACJI. Piwo wypite dzień przed końcem terminu, pewnie dlatego część goryczki gdzieś się ulotniła... myślę, że 60-65 IBU, miało. The Butcher pod tym względem wypadł lepiej i sprawiał, że ma więcej niż deklarowano na ecie... Po ustąpieniu goryczki miałem przez dłuższy czas cytrusów i słodu - taki to był The Alchemist. **159**
Moja ocena: [4.125]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowa [4]
Piana: Jasna, drobno pęcherzykowa, stosunkowo szybko opada oblepiając szkło [4]
Zapach: Grejpfrut, iglaki, cytrusy, owoce tropikalne. Przyjemny. [4.5]
Smak: Grejpfruty, trochę żywicy. Goryczka średnia. [4]
Wysycenie: Niskie. [4.5]
Opakowanie: Ładna i estetycznie wykonana etykieta. Zabrakło jedynie firmowego kapsla. [4.5]
Uwagi: Jak nie przepadam za AIPA to ta jakoś mi podeszła. Smaczne, dość lekkie i bardzo pijalne piwo. Nie czuć zarówno 16 plato jak i 85 IBU. Warka do 1.09.16
Moja ocena: [4.225]
Comment
-
-
Warka 01/09/2016 pite wczoraj tj. 24/08/2016
Styl [Style]: AIPA (East Coast IPA)
6.4 % alk.
85 IBU
16 % BLG
Ta. Na kontrze jest napisane East Coast IPA o bardzo jasnej barwie. ???
East Coast bardzo jasne ?
Jest ciemno złote idące w mętny pomarańcze. Na szczęście to detale.Mnie to nie robi różnicy jak wygląda.
Piana: ładnie zdobi szkło, choć trwała nie jest. Aromat to głównie cytrus i lekki iglak.
Smak: albedo z grejpfruta plus lekko żywica. Niezła kontra słodowa. Są owoce tropikalne czyli mango, liczi i marakuja + ciemne słodkie winogrona.
Ogólnie jest smacznie, ale nie pysznie.
Gdzieś w tle pałęta się nuta karmelu.
Poprawna AIPA.
Do szybkiego wypicia co też właśnie uczyniłem.
Dobrze, że mam jeszcze osiem sztuk
Moja interpretacja zdjęcia:
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nasycony złoty, lekko zamglony. [4]
Piana: Białokremowa, drobna, średniowysoka i niezbyt trwała. [3]
Zapach: Słód, owoce, sosnowa żywica, ślad karmelu. [4]
Smak: Oleistość, karmel, dochodzi konkretna goryczka, ślad cytrusów, alko lekko podgryza... [3.5]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Ciekawe, dopracowane wzornictwo w stylu serii. Goły czarny kapsel. [4]
Uwagi: Całkiem fajna, dość konkretna AIPA, choć procenty wyłażą nieco zbyt odważnie.
Moja ocena: [3.7]
Comment
-
-
BARWA: Zamglony. Ciemnopomarańczowy z prześwitami. [3.25]
PIANA: Mizerna, niepełna warstwa. To co jest osiada na szkle tworząc kręgi, nie znika całkowicie. [1.5]
ZAPACH: Mango, cytrusy, żywica i słody. [3.75]
SMAK: Mango, marakuja, grejpfrut, kwaskowe pomarańcze, żywica drzew iglastych ze słodowym dopełnieniem. Goryczka mocna, ale mniej niż napisano na etykiecie. [4]
WYSYCENIE: Słabe, widać pojedyncze bąbelki uchodzące ku górze... w ustach podobnie, prawie nic nie czuć. [2.25]
OPAKOWANIE: Jedna z fajniejszych z BroKREACJI. Prawie bez zmian... tym razem napisali: piwo pasteryzowane. Pewnie poprzednie warki też były pasteryzowane(?). Etykieta ma zamieszczony skład. Kapsel był bez nadruku. [4.25]
UWAGI: Warka do 7.01.2017, wypite 7.12'16. Piwo trzyma poziom z małymi odchyłami w stronę piany i wysycenia.
Comment
-
-
Skuszony dobrymi wrażeniami po "Nurse" spróbowałem kolejnego piwa z rysunkowej serii Brokreacji. Przyznam, że i tu się nie zawiodłem. Smaczne, lekkie piwo, z akcentami cytrusowymi. Ładnie zrównoważyły one typową dla IP mocną goryczkę. Trochę mi się kojarzyło to z "Modern drinking" Pinty.
Polecam z czystym sumieniem
Comment
-
Comment