Piwo gotowe do oceny
Wąsosz, [Setka] Apollo 19
Collapse
X
-
Wąsosz, [Setka] Apollo 19
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzyste. [4.5]
Piana: Beżowa, gęsta, oblepia szkło, długo się utrzymuje. [4.5]
Zapach: Ciemny słód, czekolada. Wędzonka wyczuwalna ale raczej na niskim poziomie. Przyjemny ale mało intensywny i jednowymiarowy. [4]
Smak: Kwaskowe na wstępie. Czekolada, kakao. Wyraźnie palone, popiołowe. Wędzonka niska. Lekkie drapanie podczas przełykania. Goryczka popiołowa, średnio intensywna. Lekka nutka waniliowa na finiszu - zapewne od nietypowego chmielu. [4]
Wysycenie: Niskie, OK. [4.5]
Opakowanie: Zgrabna etykieta, dokładny skład. [4.5]
Uwagi: Warka 07.08.16 Porządne chociaż niczym nie zaskakujące. Wypiłem ze smakiem.
Moja ocena: [4.125]Last edited by Dzoshu; 2016-03-18, 01:58.
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarne z lekkimi refleksami pod światło. [4.5]
Piana: Beżowa, średnio obfita, małe i średnie pęcherzyki, zostaje w postaci cienkiej warstwy. [3.5]
Zapach: Trochę słodkie, czekolada, lekko palone słody, dymienie niezbyt intensywne ale całkiem fajnie się komponuje z resztą. Ogólnie intensywność nie powala, ale nie jest źle. [4]
Smak: Jak na 19 plato to pije się lekko, znowu trochę słodyczy na początek, czekolada, później delikatna kawowa paloność i fajna drewniana wędzonka, mocno kwaskowe , przeważnie mocna kwaskowość mi przeszkadza ale tutaj łączy się bardzo fajnie z resztą. Alkohol minimalnie rozgrzewa, goryczka prawie niewyczuwalna. [4.5]
Wysycenie: Niskie, dobre. [4.5]
Opakowanie: Ciekawa etykieta, solidny papier i przyjemny w dotyku, wszystkie informacje, kapsel czarny. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.225]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatnoczarny nieprzejrzysty. [4]
Piana: Beżowa, drobna z kilkoma większymi bąblami, średniowysoka i średniotrwała. [3.5]
Zapach: Wędzonka serowo-torfowa, słód, karmel, powiew kawy. [4]
Smak: Lekka, kawowa goryczka, posmak wędzonki, tym razem zdecydowanie serowo-oscypkowej (hej!), słód i karmel. [4]
Wysycenie: Niskie, skąd w kosmosie dwutlenek węgla...? [4]
Opakowanie: Czarno-szaro-kosmiczna eta, chyba jednak naciągana literatura i lekki przerost formy nad treścią. Wysoka jakość wykonania. [4]
Uwagi: Piwo ciekawe i smaczne, ale to jednak w kategorii porterów ciągle jest waga lekkopółśrednia...
Moja ocena: [3.95]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowe, bardzo ciemne, w szklance praktycznie czarna, nieprzejrzyste. [4.5]
Piana: Piana ładna, kremowa, gęsta, średnioobfita, trwała. Zostawia śladowy lejsing. [4]
Zapach: Kawa, wymieszana z czekoladą, lekko podwędzana. [4.5]
Smak: Kawa podszyta, gorzką, deserową czekoladą. Kawowość ponadto jest uzupełniana przyjemną, niezbyt nachalną wędzonką. Piwo delikatnie rozgrzewa w przełyku, poza tym alkohol jest niewyczuwalny. Nut charakterystycznych dla chmielu Sorachi Ace nie wyczuwam. Goryczka palona, wyraźna, wręcz wpada w lekko popiołową. Niemniej Apollo 19 jest piwem świetnie zbalansowanym. [4]
Wysycenie: Piwo jest nisko nagazowane i sprawia wrażenie treściwego. [4.5]
Opakowanie: Etykiety Setki trafiają w mój gust, szczególnie że znaleźć można na nich wszystkie potrzebne informacje . [4.5]
Uwagi: Data przydatności do spożycia: 07.08.2016
Moja ocena: [4.25]Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Prawie czarne, raczej klarowne. [4.5]
Piana: Średnioobfita, drobna, średniotrwała. [4]
Zapach: Z początku lekko wędzony, później śmietankowo-waniliowo-kokosowy (chmiel Sorachi Ace), czekoladowy. [4]
Smak: Początkowo wytrawne, lekko kwaskowe. Po chwili wyraźnie czuć chmiel Sorachi Ace, przez co staje się dosyć słodkie, gładkie, mleczno-czekoladowe. Niska wędzonka. Goryczka średnia, ziołowo-palona. [4]
Wysycenie: Średnio-niskie. [4]
Opakowanie: Ładne. [4.5]
Uwagi: Bardzo dobre piwo, chociaż niezbyt zgodne z deklarowanym stylem. Mało wędzone.
Moja ocena: [4.05]
Comment
-
-
Wąsosz: [Setka] Apollo 19
Ekstrakt: 19.0% wag. | Alkohol: 7.8% obj. / 5.85% wag.
Piana kremowa, drobna trwała. Kolor czarny z rubinowymi prześwitami. Aromat delikatna wędzonka, czekolada i nuta amerykańskiego chmielu (jest kokos). Smak kawa czekolada, wędzonka, lekka słodycz, w smaku kokosa już nie ma. Piwo ma strukturę gładką, oleistą, alkohol ukryty, goryczka wyczuwalna nie przesadzona. Bardzo Dobre pijalne piwo.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/
Comment
-
-
IBU: 40
7,8% alk.
Warka: 07/08/2016
Piana: przeciętna i słabo oblepiające szkło.
Aromat: niezbyt intensywny. Głownie wędzonka w stylu sadzy i spalonego drewna. W tle utlenienie w postaci owoców, czyli lekka wiśnia i mocno dojrzała czereśnia.
Smak: To samo co aromat. Wędzonka plus przesłodka czereśnia. Goryczka lekko palona. Alkoholu po 5 łykach praktycznie już nie czuć. Do tego lekko posłodzona kawa i czekolada deserowa.
Uwagi: dobry, średnio wędzony Brown porter. W regularnej cenie do jednorazowego zakupu. Całe szczęście kupiłem na wyprzedaży od razu 10stuk. Polecam. Bardzo zbalansowane. Wędzonka jest tylko dodatkiem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemnego brązu, piwo z osadem, nieprzejrzyste. [4.5]
Piana: Dość wysoka, składała się z drobniutkich oczek... w warstwie wierzchniej były średnie oczka, pozostawiła kilka plamek na szkle, utrzymała się do końca. [3.5]
Zapach: Dość intensywny... czekolada, palona kawa, kakao i delikatna nuta dymna. W zatkanej butelce nuty dymne były wyraźniejsze, nawet po kilkunastu dniach od wypicia. [4]
Smak: Czarnej czekolady, kawy, kakao... wyczuwalna paloność, dało się wyczuć także suszone śliwki z dodatkiem orzechów. Nuty dymne nieco wyraźniejsze niż w zapachu. Piwo kwaskowo-słodkawe z bardzo dobrze ukrytym alkoholem. [4]
Wysycenie: Mogłoby być ciut wyższe, ale okej... [4]
Opakowanie: Podoba mi się etykieta, chyba najfajniejsza jaka wyszła z Browaru Setka... oczywiście z kompletem informacji, tylko kapsel jest bez nadruku. [4]
Uwagi: Warka do 7.08.2016, wypite 8.08'16. Piwo ma 7.8% alkoholu, a wchodzi jakby miało 4.8%. Bardzo przyjemne w odbiorze. **207**
Moja ocena: [3.975]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Końcówka skali EBC, rubinowe refleksy przy tafli. [5]
Piana: Niska, brązowawa, drobnopęcherzykowa, nietrwała. [2.5]
Zapach: Trochę wędzonki, kakao, czekolada, delikatnie owocowe(wiśnia, śliwka), średnio intensywny, bardzo przyjemny. [4]
Smak: Kakao i gorzka czekolada, paloność, orzechy, suszona śliwka, wytrawno-kwaskowe, goryczka średnia, pełne, choć sprawia wrażenia lekkiego, lekka popielniczka na finiszu. Alkohol dobrze ukryty. [4.5]
Wysycenie: Bardzo niskie - dobrze pasuje. [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, do tego czytelna, komplet informacji. [5]
Uwagi: Smaczne i bogate smakowo piwo, mimo swoich parametrów sprawia wrażenie lekkiego, co może być zdradliwe. Warka do 31.12.2016.
Moja ocena: [4.175]
Comment
-
-
BARWA: Nieprzenikliwego, bardzo ciemnego brązu. [4.75]
PIANA: Niska i nietrwała, ładnie obkleja szkło - ale nietrwale, w rezultacie po wypiciu na ściankach pianki jest niewiele. Na powierzchni obrączka z niepełnym środkiem. [1.75]
ZAPACH: Nuty dymne wyraźniejsze niż w warce do 7.08'16... dalej jest jak wyżej: czekolada, kawa, kakao, paloność... Zapach dymno-palono-czekoladowo-kwaskowy. :-)) [4.25]
SMAK: Również w smaku akcenty wędzone nieco bardziej zaznaczone, natomiast śliwki jest mniej... poza tym sporo czekolady, kawy, słodów palonych... trochę orzechów. [4.25]
WYSYCENIE: Nie za wysokie, choć mogłoby być ciut wyższe... najważniejsze, że utrzymało się do końca. [4]
OPAKOWANIE: Jak wcześniej, czyli bardzo mi się podoba, mimo że nie jestem jakimś fanem tematyki związanej z kosmosem... Kapsel był goły. [4.25]
UWAGI: Warka do 31.12.2016, wypite 1.11'16. Bardzo gładki porter górnej fermentacji. Piwo naprawdę bardzo udane. Fajnie, że mam jeszcze jedną butelkę na stanie...
Comment
-
-
Ponownie warka z datą do 31.12.2016, tym razem wypite prawie trzy miesiące po terminie(27.03'17). Tym razem piana była imponująca w porównaniu z tą samą warką wypitą wcześniej... Wysoka, bardzo trwała i drobnoziarnista. Ładnie osiadała na szkle i pozostała do końca. W zapachu nuty dymne stały się słabo wyczuwalne. Dominowała kawa, czekolada, trochę karmelu, nut palonych, śliwek i czerwonych porzeczek. Podobnie było w smaku... Czekolada, kawa, kakao, nuty dymne wyraźnie słabsze, suszone owoce i karmel z przypalanką. Wysycenie było nie za wysokie, czyli okej.
Apolla 19-go najlepiej pić do daty podanej na etykiecie, później traci swoje dymne walory, choć pozostaje nadal dobrym porterem.
B: [4.75] ; P: [4.25] ; Z: [3.75] ; S: [4] ; W: [4] ; O: [4.25]
PS Auchan ma w sprzedaży nowe warki tego piwa.
Comment
-
-
No widzę, że nie jestem sam w chomikowaniu piwa.
Warka: 07/08/2016 pite 13/04/2017
Czyli lekko po terminie (tj. 8 miesięcy)
Leciutko schłodzone. Alkoholu w zapachu i smaku absolutnie nie czuć.
Wędzonki w aromacie nadal sporo.
W smaku wyraźna dymność oraz ciemne suszone owoce. Czarna kawa, śliwka i wiśnia oraz muśnięcie Lukrecji.
Wysycenie idealne. Gładziutkie jak na płatkach owsianych.
Goryczka obecna lecz wyważona.
Świetna robota browarsetka, Wasze piwo starzeje bardzo dobrze.
Idzie w dobry podwędzany porter bałtycki. Śliwka spada, na rzecz wiśni.
Następna sztuka pójdzie na późną jesień 2017
fotka
Last edited by dlugas; 2017-05-20, 12:40.
Comment
-
-
Na początek informacja porządkowa. Warka 12/01/2019 ma wg etykiety 7,4% obj. alko.
W zapachu lekka wędzonka i gorzka czekolada. W smaku jest wytrawnie, dymnie i lekko kwaskowo. Dopiero na końcu pojawia się czarna kawa delikatnie muśnięta cukrem. Piwo jest smaczne, chociaż mogłoby być bardziej treściwe. Kupione w płockim "oszą" cena około 7,50 zł.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
Comment