Kolor: Bursztynowy, zamglony. [4.5] Piana: Niska, drobnopęcherzykowa, szybko opada do poziomu dziurawego kożucha i taka zostaje. [2.5] Zapach: Zielone jabłka albo delikatny ocet jabłkowy - domyślam się, że to aldehyd octowy, troszkę słodu karmelowego, mokry karton. Średnio intensywny. [2] Smak: Wyraźnie słodowe, karmel, średnia ziołowa goryczka, trochę słodyczy, zostawia nieprzyjemny posmak(ale nie potrafię go opisać), nie jest to zbyt smaczne piwo, ale od biedy da się wypić(a raczej dopić). [2.5] Wysycenie: Niewysokie, szybko ucieka. [2.5] Opakowanie: Prosta, czytelna i ładna etykieta, pełny skład. [4.5] Uwagi: Ekstrakt: 15%; alk. 6% obj.. Warka do 08.08.2016. Nie polecam.
Karmelowo-cytrusowe IPA ( użyte chmiele to : Iunga, Marynka, Oktawia, Sybilla oraz Cascade PL ), jest herbatnik, muśnięcie masełka w aromacie i smaku oraz solidna ziołowa goryczka. Ja lubię piwa z polskim chmielem, wypiłem i pozytywnie oceniam całokształt
Kolor: Ciemny bursztyn, jak dla mnie ciut za ciemny [4] Piana: Niska, krótka,średnio i gruba pęcherzykowa. Nieładna ale obrączka i wysepka ejlowo trwa do końca [3.5] Zapach: W nosie bardzo słodko, wręcz likierowo. Po otrząśnięciu się ze słodowości dochodzą aromaty ziołowo-żywiczne ale absolutnie nie porównywalne z Ameryką a raczej mieszanka żywicy z wiśni czy czereśni *) zmieszana z miodem i gramem tymianku.
*) wiem, że to niczego nie mówi ale w młodości byłem fanem zjadania zasychających kropli tychże żywic, znajdowanym w naszym starym ogrodzie [3.5] Smak: Ziołowa goryczka, trochę jak z syropu na kaszel sąsiadująca ze słodem, wyraźnym i niemal gęstym. Z czasem treściwość maleje przechodząc ku przewadze wytrawności [3.5] Wysycenie: Niskie, bardzo dobre [4.5] Opakowanie: Wyróżnia się wybitnie ale co ma Szopen do piwa? Pewnie za mało czytam.... fejsbóka [3.5] Uwagi: Nie powalające ipa na polskich chmielach ale wypiłem nawet z pewną przyjemnością choć miałem w szklance lepsze przykłady tego nurtu. Cena 5,8 zł jak na rewolucję bardzo przystępna
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Kolor: Złoty nasycony, klarowny. [4] Piana: Beżowa, bardzo drobna, dość wysoka i trwała. [4] Zapach: Słód, karmel i delikatne muśnięcie chmielowe. [4] Smak: Karmel, nawet wpadający w toffi, zaraz za nim subtelna goryczka ze śladem orzechów, która cichaczem się rozlewa... [4] Wysycenie: Średnie, OK. [4] Opakowanie: Genialna nazwa, adekwatna eta. To powinno być oficjalne piwo festiwalu chopinowskiego . [4.5] Uwagi: Smaczne, nieprzegięte piwo nowofalowe.
Comment