Jak dla mnie to SUPER.Oby więcej takich piw było na naszym rynku.
Fortuna, Czarne
Collapse
X
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
Piwo ciemne ,lekko wchodzi . Ma wyraźny posmak owocowy (ja czułem winogrona).Mnie ta marka bardzo odpowiada.Tę markę piwa oceniałam wraz z Pogoniarzem (jego kobitka ).Specjalne podziękowania dla Albertosa za dowiezienie .
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Wyśmienite piwo. Jedyny w swoim rodzaju smak z wyraźną nutą coli. Jest dosyć słodkie i nie czuć w nim stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu, przez co jest dosyć zdradliwe - już po trzeciej/czwartej szumi w głowie. Z beczki jest nieco słodsze i jakby słabsze niż butelkowe (ale to zapewne dlatego, że jest "chrzczone" ). Opakowanie jest w zasadzie jedynym, niewielkim minusem (oprócz słabej dostępności) - tzw. "bączki" można by zastąpić większymi butelkami.
Moja ocena: [4.875]Comment
-
Bardzo dobre
Moja ocena: [4.125]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------
Kto uprawia pszenicę i jęczmyk miły, ma nie tylko chleb ale i piwo, ponad wszystkie napoje pożywne i odżywcze.
Mikołaj Rej "Żywot człowieka poczciwego"
http://www.browarbelgija.wordpress.com/Comment
-
Kolor: piękny, ciemnobordowo-czarny, pod światło delikatny wiśniowy odcień
Zapach: bardzo specyficzny, wyraźnie słodowy, delikatny
Piana: niewiele od samego początku ale klei się do ścianek i przypomina o sobie do końca degustacji
Gaz: lekko gazowane, w sam raz jak na piwo ciemne
Smak: bardzo bogaty smak, podstawowe aromaty jak słód i goryczka wyraźnie wyczuwalne i dodatkowo nuta wiśniowo-colo-karmelowo-owocowa, wszystko idealnie wyważone
Piwo nie do zastąpienia, charakterystyczne i pomimo aromatyzacji nie zatraciło charakteru prawdziwego piwa. Wersja butelkowa jest jakgdyby bardziej wyrazista w smaku od beczkowej.
Moja ocena: [4.675]
I jeszcze jedno: na butelce widnieje ilość ekstraktu 12,7 ale nie % tylko stopni PLast edited by Petrax; 2003-05-29, 15:33.Comment
-
Swego czasu Fortuna (nawet beczkowa) była dostępna w pizzeri Verona w Toruniu. Niestety wiecej z tym piwem w okolicach miast Bydgoszcz i Toruń się nie spotkałem. Jeżeli ktoś wie o miejcsach w tych miastach bądź ich okolicach, w którym sprzedawane jest to piwo to bardzo proszę o adres knajpki i instrukcję dojścia. Miłych degustacji. Na zdarowyje.Comment
-
Hmm, hmm ... Szczerze powiedziawszy, nie bardzo wiem, jak się do tego piwa ustosunkować. Dobrze, że będąc w Żywcu zakupiłem sobie 4 sztuki, bo po pierwszej butelce mnie odrzuciło od Czarnego, przy drugiej zacząłem je smakować, a przy trzeciej już się nim delektowałem. Czwarta przede mną ... Piwo zasługuje na swoją nazwę - barwa jest tak ciemna, że prawie nie przebija przez nie światło. Zapach kojarzy mi się z wiśniami w czekoladzie i w likierze. Smak bardzo korzenny - wyczułem w nim i cynamon i goździki i imbir ... cały sklep kolonialny w jednym kufelku !!! Może jest trochę za słodkie, ale mogę to wybaczyć. Na pewno jest to piwko jedyne w swoim rodzaju, jak i jedyne - na razie - na polskim rynku.
Moja ocena: [4.5]Comment
-
Pierwszy raz piłem fortunke Czarną jak sieniemylę w Świebodzicach zeszłego raku. Dla mnie bomba. Takiego piwa w zyciu nie piłem ono było takie inne na swój dziwny sposób. Lekko gazowane z wisniowym posmakiem. Poprostu super. O kolorze i pianie nie mogęnapisać, bo niestety piłem tylko z butelkibeermats_mezyk@op.plComment
-
zakupiona na giełdzie żywieckiej buteleczka 0.33l to prawdziwa perełka wśród naprawdę ciemnych piw. po pierwsze jest to lekkie piwko o przepięknym ciemnym, o głęboko wiśniowo-czarnej barwie, bogatym smaku z posmakiem gorzkiej czekolady (gdy jest nieco cieplejsze) i korzennym, gdy bardziej schłodzimy. do tego zapach coli to niezapomniane doznanie.
Moja ocena: [4.3]Comment
-
No cóz bęąc w Poznaniu i siedząc na ogródkach w Starej Rzeźni spróbowalem i stwierdziłem że bardzo dobre choć zapach polococty raczej ciut odstrasza ame ogólnie piwko bardzo dobre z przepiękną gęstą pianą Polecam
Moja ocena: [4.35]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------
Comment
Comment