Mały, prywatny browar o zasięgu lokalnym. Do 1995 r. własność Poznańskich Zakładów Piwowarskich, zwrócony spadkobiercom byłych właścicieli w drodze reprywatyzacji.
Fortuna, Czarne
Collapse
X
-
Fortuna Czarne, oryginalne piwo ciemne aromatyzowane.
Ekstr. 13,1%, alk. 6,8%, dosładzane, aromatyzowane, pasteryzowane.
butelka 0,33 l. (tzw. bączek)
zapach: delikatnie ciemniakowaty,
piana: średnioobfita, ciemnobeżowa, dość jednorodna, średniotrwała, opadając pozostawia plamki na ścianach.
gaz: niewiele.
kolor: bardzo ciemny, pod światło ciemnorubinowy.
smak: typowy dla karmelowego ciemniaka, z bardzo delikatną nutą porterową w tle.
wrażenie ogólne: ciekawe piwo, choć zdecydowanie za słodkie jak na trzynastkę. Można stwierdzić, że to krok w dobrym kierunku, ale dopiero początek drogi.
ocena: 4 (trochę na zachętę). -
"Czarne" jest m. innymi aromatyzowane wyciągiem z orzeszków coli!
Inspiracją dla stworzenia oryginalnej receptury, a także nazwy, był telewizyjny serial, niedawno zresztą powtarzany w TVP (tytułu nie pamiętam ale historia zaczynała się wywabianiem przez zmysłową panienkę niedoszłego mnicha z klasztoru warzącego piwo).
Piwo jest smakowite - ma swoich wielbicieli chyba głównie wsród pań i nieźle się sprzedaje.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Krzysiu, czy ktokolwiek, kto bywa we Wrocku:
Błagam, kupcie mi to piwo, jako zagorzała wielbicielka ciemniaków MUSZĘ spróbować!!!!Comment
-
Marusia to przyjedź kiedyś do Poznania
znam knajpkę gdzie to leją.
Moje wrażenie jest takie:
bardzo dobre i ciekawe piwko, pijące je nie odczuwa się tej mocy (dopiero potem), ale nie wypiłbym tego więcej niż dwa, bo za słodkie.
Ale polecamWspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"Comment
-
Maryhh, Ty oszuście
Jakbys mówił, że piłeś, to nie dostałbyś w sobotę!!! A tak to jeszcze po Fruńce dopiłeś!! Skandal!!!
A tak serio: niepotrzebnie dosładzane i czuć nutkę czegoś nie piwnego, może to te bakterie coli
Ale ogólnie - smakowałoComment
-
Gdyby tam były bakterie z grupy b.kałowych - coli, to inaczej by smakowało........Comment
-
A mnie smakowało. Tylko było tego malutko - jedna buteleczka 0,33 na 4 osoby. Teraz prowadzę poszukiwania tego napitku na swoim terenie.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Bardzo dobre piwo, wypiłem 3 przeplatając to jasną Fortuną. Na drugi dzień nic mi nie było, a jeszcze musiałem pisać egzamin .(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Comment
-
cytat:
Mały, prywatny browar o zasięgu lokalnym. Do 1995 r. własność Poznańskich Zakładów Piwowarskich, zwrócony spadkobiercom byłych właścicieli w drodze reprywatyzacji.
I dzięki Bogu bo gdyby wpadł w łapy Kompanii skończyłoby się pewno jak w przypadku Grodziskiego. I rzeczywiście o posmaku Coli (nie Escherihii Coli czy jak tam) ale Coca-coli. A napić sie można w Poznaniu np. na Gwarnej w bramie knajpa SALOONNoLeafCloverComment
-
Jest też w Unreal ul. Klasztorna po 4 zł duże (opis knajpy w dziale Poznań)(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Comment
-
Bardzo chętnie sięgam po różne wynalazki z lokalnych browarów ale tu na Końcu Świata nie ma tego o czym piszecie.
no i nie wiem czy bym się skusił po przeczytaniu , że dosładzane...Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/Comment
Comment