3,33 ... pisze że butelka bez zwrotna ale chętnie ją przyjęli w "budce"... więc wyszło 2,98 zł/
Fortuna, Czarne
Collapse
X
-
Chyba się krawatka zmieniła, bo teraz jest na niej coś o 125 leciu Browaru Fortuna.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, pod światło rubinowy, klarowny [5]
Piana: Umiarkowanie obfita, średniopęcherzykowa, szybko opadająca, a´la coca cola [2]
Zapach: Intensywny, wyraźny zapach koli, słodki, toffi, cytrusowy [4]
Smak: Podobnie jak w zapachu, bardziej przypomina coca colę niż piwo, bardzo słodkie, cytrusowe, goryczka na minimalnym poziomie [2]
Wysycenie: Słabe, za niskie [3]
Opakowanie: Bez szału, Standardowy czarno-brązowy wzór Fortuny, plus za sporo informacji na kontretykiecie, dedykowany kapsel [3.5]
Uwagi: Napój colo podobny, warka do 21.07.2014, pite w temperaturze 14°C
Moja ocena: [2.975]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemne, ale raczej rubinowo-brunatne niż czarne [3.5]
Piana: chociaż lałem z góry to mało obfita, znikła momentalnie, została tylko malutka obrączka, po minucie niema nic [2]
Zapach: trochę ciemnych słodów, trochę koli, bez rewelacji [2.5]
Smak: pepsi z lekką goryczką od ciemnych słodów, nie lubię pepsi, a gorzkiej pepsi okazuje się że nie lubię jeszcze bardziej, alkoholu nie czuć [2.5]
Wysycenie: prawie zerowe, mogłoby być wyższe [3.5]
Opakowanie: wygląda nieźle,brak ekstraktu, brak składu [3]
Uwagi: jednorazowa przygoda, nawet za te 2,50 w żabce więcej nie kupię
Moja ocena: [2.575]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemniejsza Coca-cola. [4.5]
Piana: Jak w Coca-coli. Niezbyt wysoka, poszarpana, ciemna, szybko znika. [2.5]
Zapach: Cherry-coke z kawą. Lekko śliwkowy, trochę kawowy, no i przede wszystkim KOLOWY. [3]
Smak: Kawowa Cola. Serio. Tak właśnie smakowałaby Coca-cola, gdyby dodano do niej aromatu kawy! Szczerze mówiąc być może w ogóle nie zgadłbym, że to jest piwo. Jego słodkość jest dla mnie trochę męcząca, niemniej pijąc nie narzekam jakoś szczególnie. Mało tego: uważam je za nawet smaczne. Ale ja lubię piwo pół na pół z colą, tzw. diesiel, więc mi smakuje. [4]
Wysycenie: Chyba jedyna nie-cocacolowa cecha tego piwa. Przydałoby się zdecydowanie wyższe. [3.5]
Opakowanie: Bardzo uczciwy opis na kontrze. I dopiero lektura tejże wytłumaczyła, że to piwo zawiera ekstrakt orzeszków coli. Nie podano pełnego składu, a etykieta jak etykieta. [3.5]
Uwagi: Na kaca albo upalny dzień dużo OK.
Moja ocena: [3.475]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno-burgundowa barwa z rubinowymi przebłyskami. [3.5]
Piana: Piana brzydka i byle jaka - niska i niezbyt trwała. [2.5]
Zapach: Na początku dochodzi nas aromat słabej jakości coli, następnie ujawnia się spora słodycz oraz lekki alkohol i w zasadzie tyle byłoby z zapachu.. [2.5]
Smak: Ponownie dominuje cola i słodycz, do których dołącza karmel. Smak jest dość specyficzny i podobny do tego z Karmi. Jedyne co mogę znaleźć tu z piwa to wyczuwalne w tle ciemne słody. Brak goryczki i słaba treściwość. [2]
Wysycenie: Niskie nasycenie [2]
Opakowanie: Butelka jak butelka, szału nie robi i chluby nie przynosi. [3]
Uwagi: ... http://piwnyradek.blogspot.com/2014/...e-fortuna.html
Moja ocena: [2.35]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, rubinowy pod światło. [4.5]
Piana: Średnie i duże pęcherzyki, szybko opada i nie zostawia po sobie śladu. [2.5]
Zapach: Jednowymiarowa mocna słodycz, cola. [3]
Smak: Również dominuje tutaj słodkość, jedyne co w jakiś sposób ją kontruje to posmak goryczki bardzo podobny do tej po tonic'u. [3]
Wysycenie: W normie. [4]
Opakowanie: Takie sobie, bez szału. [4]
Uwagi: Piwo strasznie monotonne, niegodne powtórki ani polecenia.
Moja ocena: [3.125]Comment
-
Zaryzykuję stwierdzenie, że było to najsłodsze piwo jakie piłem. Nie odnalazłem tutaj - reklamowanych na etykiecie - "lekko gorzkiego palonego słodu", "zrównoważonej dawki słodyczy", "długiego, gładkiego finiszu z słodko-gorzką nutą" ani orzeźwienia.
W praktyce, w smaku od samego początku czuć jedynie słodycz i nic więcej, dopiero daleko w posmaku pojawia się delikatna słodowość ale też słodkawa. Nie ma mowy o zbalansowaniu, zrównoważeniu czy orzeźwieniu. Nawet piwa miodowe mają ciekawszy smak i oferują coś więcej. Nie wiem jak z colą ale taką pepsi przebija pod względem odczucia słodkości w ustach. Jedyny plus tego piwa to dosyć niska cena (w porównaniu do rynku piw rzemieślniczych) ale i tak nie warto.Comment
-
Kłaniam się, jeśli ktoś wypił ten wyrób piwopodobny na raz. Dla mnie to doświadczenie na ćwierć raza. Pozostałe 3/4 butelki czyściło rury odpływu zlewu. Po co oni to war...eee...produkują? Ktokolwiek to regularnie kupuje?Comment
Comment