Piwo gotowe do oceny
Zarzecze, [Solipiwko] Double Nygus
Collapse
X
-
Zarzecze, [Solipiwko] Double Nygus
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak -
W zapachu czekolada i laktoza + lekki kwasek.
Długi posmak czekolady, trochę kawy i posmaków palonych. Laktoza zaznaczona wyraźnie, ale piwo na szczęście nie jest zbyt słodkie. Lekka kwaśność od ciemnych słodów.
Piana znika natychmiast z sykiem, wysycenie za wysokie. Ogólnie niezłe 4-/5. (edit: Jednak 4/5, dobra ta czekolada jest, idzie w kierunku gorzkiej czekolady - oceniam jak piję )Last edited by zohan666; 2016-02-17, 17:41. -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzyste. [4.5]
Piana: Beżowa, sycząca, szybko opada do małej obwódki nie znacząc szkła. [3]
Zapach: Zboże, kakao, mleko w proszku. Niezbyt intensywny. [4]
Smak: Kakao, słodycz od laktozy. Goryczka w stylu ciemnej czekolady, niska. [4]
Wysycenie: Ciut za wysokie, szczypie. [3.5]
Opakowanie: Zgrabna etykieta, dokładny skład. [4.5]
Uwagi: Warka 28.07.16 Jest dobre smakuje w sumie jak 'zwykły' Nygus dlatego ocena niższa.
Moja ocena: [3.925]Last edited by Dzoshu; 2016-02-19, 00:39.Comment
-
Początek strasznie słodki ( co kto lubi - ja nie bardzo ) z laktozą i lekkim kwaskiem, na szczęście następuje płynne przejście w bardziej przyjemne nuty : ziaren kawy, gorzkiej czekolady, paloności i towarzyszącej jej niewielkiej goryczki.
Jest dobrze, choć ten ulepkowaty start - brrrr ...Last edited by jacekwerner; 2016-03-20, 11:55.Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny brąz niemal czarny, nieprzejrzyste [3.5]
Piana: niska piana, delikatnie oblepia szkło [3]
Zapach: mleczna czekolada, kwaśność, paloność [3]
Smak: słodkie nie zalepiające, ziemistość, kwaskowate delikatnie od palonych słodów, [4]
Wysycenie: niskie [4.5]
Opakowanie: w stylu solipiwko [4.5]
Uwagi: spodziewałem się zaklejającej lepianki, a tu zaskoczenie dobrze pijalne i lekki w odbiorze
Moja ocena: [3.575]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Niemalże całkowicie czarne. Nieprzejrzyste. [5]
Piana: Bardzo obfita i drobna. Wyraźny lacing. Opada do wyrażnego pierścienia. [4.5]
Zapach: Bardzo wyraźnie mleczne od samego początku. Czuć ziołowość chmielu. Lekko kawowe. [5]
Smak: Dość delikatne, choć pozostawia kwaskowate drażnienie. Kawowo-mleczne. Czuć nuty pralinkowe. Goryczka niska. Słodkie. [4.5]
Wysycenie: Niskie. [4.5]
Opakowanie: Proste, ale b. dobre wykonanie etykiety; dobra jakość papieru. Skład i parametry dość szczegółowe. Kapsel czarny. [4.5]
Uwagi: Warka do 28.07.2016 r.
Moja ocena: [4.7]Comment
-
Zarzecze: [Solipiwko] Double Nygus
Ekstrakt: 19.1% wag. | Alkohol: 7.4% obj. / 5.55% wag.
piana niewielka, drobna. Kolor czarny z prześwitami. Aromat czekolada laktoza średnio intensywnie. Smak mleczna czekolada, kawa. Piwo dość lekkie z laktozową słodyczą. Alkohol ukryty goryczka niska, choć wyczuwalna. Przyjemny średniak.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/Comment
-
Browar [Brewery]: Solipiwko
Nazwa [Name]: Double Nygus
Styl [Style]: Double Milk Stout
7,4 % alc.
30 IBU
19,1 BLG
Warka [Batch]: 28/07/2016
Alkohol nie wyczuwalny. Słodkość obecna, lecz nie jest zalepiająca. Paloność i czarna kawa jest. Gorzka czekolada oraz delikatna śliwka wyczuwalne. Dobre i treściwe piwo. Pomimo przejechania daty nadal jest bardzo dobre. Minusem jest sycząca i szybko znikająca piana.
Koleją sztukę otworzę w sezonie grzewczym zobaczymy co czas pokaże.Comment
-
Warka: 28/07/2016 pite 08/08/2017
Znalazłem w szafie to spożyłem.
Rok po terminie.
Aromat: słodka czarna kawa, wiśnie praz suszone śliwki. W tle jakby wanilia i gorzka czekolada.
W smaku to samo co w zapachu. Wgniata. Toż to porter bałtycki z laktozą !
Goryczka obecna. Laktoza wyczuwalna, lecz nie zamula. Delikatnie kwaskowe jak czarne słodkie espresso. Mnóstwo śliwek, rodzynek i śliwek w czekoladzie deserowej. Wszystko otula wanilia. Skąd? Nie wiem, lecz jest.
Na finiszu zjawia się stoutowa paloność i kwaskowość. No powiem tak. Piękny miks porteru bałtyckiego z lekkim laktoRisem. Mały minus za nietrwałą pianę
Chyba mam gdzieś jeszcze jedną butelkę w piwnicy.
Jeśli tak, to za rok sprawdzę co u niej
fot.
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny, nieprzenikniony [5]
Piana: beżowa, szybko opadła. [3.5]
Zapach: kawowy, czekoladowy, odrobina kakao a także laktozy i nut chmielowych. [3.5]
Smak: znów dominują ciemne słody z kwaskiem na finiszu. Kawa i czekolada rządzi. Ogólnie jest słodkawo. Kontrę stanowi goryczka ziołowa i palona. Brakuje ciała. [3]
Wysycenie: średnie i nieco powyżej [4]
Opakowanie: Poprawne, b. dobre info na kontrze. [4]
Uwagi: Piwo zdominowane przez nuty kawowo-czekoladowe, lekko pustawe.
Moja ocena: [3.425]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Po prostu czarny. [4]
Piana: Beżowa, drobna, dość wysoka, średniotrwała. [3.5]
Zapach: Czekolada mleczna, kawa, jakaś odrobina ostrości, która dodaje pikanterii. [4]
Smak: Czekolada, wiśniowe praliny, delikatny dymny posmaczek, może minimalnie drapiący alko. [4]
Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4]
Opakowanie: Proste, czytelne. Mało wyszukane. Goły czarny kapsel. [4]
Uwagi: Fajne, gęste piwo na koniec wieczoru.
Moja ocena: [3.95]Comment
Comment