No chłopaki w Natolinie szaleją. Michał tak mi opowiedział o tym piwie:
IBU: 12
Zasyp: jasny, płatki owsiane, pszeniczny jasny
Chmiele:Saaz, Citra
Dodatki: jogurt naturalny, skórka cytryny, sól kamienna
Drożdże: Safbrew WB-06
Efekty pracy wyselekcjonowanego szczepu bakterii Lactobacillus uznaliśmy
za zbyt nudny, rozwiązanie było oczywiste - do zacieru należało dodać
jogurt naturalny. I tak zrobiliśmy. Zacier po zakwaszaniu przez 3 doby
wygrzaliśmy, uzyskaną brzeczkę lekko nachmieliliśmy, posoliliśmy i
przefermentowaliśmy drożdżami używanymi do piw pszenicznych. Powstało
coś wyśmienitego - nowy styl piwa, Warschauer Weisse! Nazwa nie nawiązuje
do niczego.
Kolor: Bladozłoty zamglony. [4] Piana: Biała, drobna, wysoka, trwała. [4] Zapach: Kurczę, to faktycznie są klimaty weisse... Zalatuje lekko kwasem i niedomytym pisuarem... [2.5] Smak: Kwas... To nie jest moja bajka. [3] Wysycenie: Dość wysokie. [4] Opakowanie: Ciekawa, jest mgła, jest pałac, jest podtekst. [4] Uwagi: Sorka, ale na początek weekendu to dla mnie zbyt duże wyzwanie...
Comment