Kormoran, 1 na 100 Lite APA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lhunbleidd
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.06
    • 196

A to ciekawe, pewnie trafił ci się felerny egzemplarz bo w moim także cytrusy były. Choć zważywszy parametry to oczywiście nie było pełne piwo. Całkiem fajna ciekawostka.

Comment

• jerzdna
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 240

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lhunbleidd Wyświetlenie odpowiedzi
      A to ciekawe, pewnie trafił ci się felerny egzemplarz bo w moim także cytrusy były. Choć zważywszy parametry to oczywiście nie było pełne piwo. Całkiem fajna ciekawostka.
      Jasne że "pełne" być nie mogło z uwagi na ekstrakt. Ale z przeczytanych w necie recenzji wynikało, że żyto dało zaskakujące wrażenie pełni, co jest do osiągnięcia nawet przy tak niskoballingowych piwach. Ale ten kompletny brak chmielu... Być może dostałem trefną sztukę.
      Last edited by jerzdna; 2016-06-24, 09:07.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23965

Hej, oceniasz aromat niuchem z butelki? Ja tam cytrusy czułem, ale i sporo innych zapaszków gotowanych różności
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

Kolor: Żółto pomarańczowe, fest mętne. ciekawie wygląda
          Piana: Drobna, trwała, biała. Jest całkiem ładnie
          Aromat: jest i cytrus, jest i chleb, lekka kwaskowość. Plus "coś nie halo w kierunku siarek"

Smak: Cytrusy, lekkie zioła, sporo samej cytryny. Niby wodniste, a pełne. Nie zapycha. Można wypić "na hejnał na raz". Smakowało, choć do jakiegoś ideału mu daleko.Pałętała się tam jakaś dziwna nuta smakowała, która psuła mi finisz, ale to piwo nie jest do mlaskania i medytacji nad pokalem.

Wysycenie: średnie, czyli w sam raz
          Opakowanie: jest nieźle, choć mogłoby być lepiej. Pełny skład itp. Butelka firmowa. Kapsel taki jak na reszcie piw z Kormorana. Jest ok, ale bez petardy

Uwagi:
          Cena 4,49zł
          Warka chyba 09.2016
          Ogólnie smakuje jak przeciętna, lekka i mętna APA, czyli w swojej kategorii wagowej jest póki co bez konkurencji i wgniata wszystkie nasze koncernowe bezalko w ziemię.

Muszę wypić je jeszcze raz jako pierwsze, bo to powyżej piłem już jako kolejne po kilku innych wyraźniejszych smakach.

Bardzo dobry pomysł Kormorana na takie piwo, bo jest zapotrzebowanie na kontrę do kwaskowo nijakich korpo bezalko i do beznadziejnych i przesłodzonych radlerów.
          Spróbować trzeba :]

No i fotka, bo chyba jeszcze (o dziwo) nikt nie dodał
          Attached Files
          Last edited by dlugas; 2016-06-26, 12:57.
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9797

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty zmętniony. [4]
            Piana: Białokremowa, drobna, wysoka i trwała. [4]
            Zapach: Słód, sosna, chmiel i owoce tropikalne. Wyważony... Ułożony... Bardzo miły dla nocha . [4.5]
            Smak: A dla mnie jednak wodnisty... Silna, ziołowo-trawiasta goryczka, a tam, gdzie oczekiwałem zrównoważenia słodem i owocami tropikalnymi, ziała pustka... [3]
            Wysycenie: Dość wysokie, podkreśla orzeźwiający charakter piwa (napoju ). [4]
            Opakowanie: Proste i charakterystyczne, choć trochę mało wyraziste - na zasadzie KWTW. Kapsel browaru. [4]
            Uwagi: Nie pijam dla zasady piw non-alko, nie mam więc porównania. Oceniałem piwo... jak piwo.
            Szanuję ciekawe pomysły Kormorana, tutaj lekko się zawiodłem (ale tylko smakowo, zapach mnie urzekł ).
            Ale jeśli będę robił gryla i ktoś przyjedzie wozem, z przyjemnością mu "1 na 100" zaserwuję.

Moja ocena: [3.775]

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemno-żółty wpadający w pomarańcz, mętne [3.5]
              Piana: ecru, drobna, dość zwarta, opada powoli i zauważalnie, do końca zostaje na szkle [3.5]
              Zapach: słaby ale dość miły, cytrusowo-leśny, las sosnowy [3.5]
              Smak: w miarę pełne, dominuje iglasto trawiasta tępa goryczka z bardzo wytrawnym leciutkim cytrynowym posmakiem, słodowość słabo wyczuwalna, w miarę picia pełnia zanikała [2.5]
              Wysycenie: trochę za duże [4]
              Opakowanie: średnio podoba mi się etykieta, firmowy kapsel, piwo rzuca się w oczy [3.5]
              Uwagi: Niestety, myślalem, że znalazłem smaczne b/a piwo dla siebie a tu dupa, ledwie wypiłem do końca, męczyłem się tym piwem

Moja ocena: [3.125]
              Attached Files
              Last edited by becik; 2016-07-09, 18:20.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kenny
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.04
                • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, bardzo mętny, jak zupa. [3.5]
                Piana: Niska, szybko opada do niewielkiego kożucha. [3.5]
                Zapach: Cytrusy, niezbyt silny. [3.5]
                Smak: Cytrusowa chmielowość, grejpfrutowo-pestkowa goryczka, niska/średnia, długa. [3.5]
                Wysycenie: Niskie. [4]
                Opakowanie: Dobór kolorów słaby, dodatkowo przy tej maleńkiej czcionce ciężko odczytać etykietę. [3]
                Uwagi: Hmm, no nie da się ukryć, że jest lekkie, smakuje jak nachmielona woda Mimo wszystko spodziewałem się więcej smaku, nie ma tam ani cienia słodowości, nie czuję, że piję piwo, tylko jakąś chmielową oranżadkę. Trochę zbyt goryczkowe, żeby mogło być orzeźwiające. Do poprawy.

Moja ocena: [3.5]

Comment

• Jetwro
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.05
                  • 24

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty, mętny [4.5]
                  Piana: trzyma się [4]
                  Zapach: dość ciężki amerykański chmiel (cytrusy, żywica), jakiś nie do końca przyjemny, ale nie zabijający piwa, aromat mleczny, daleka sugestia słodowości. [3]
                  Smak: podobny do aromatu. Goryczka zbyt mocna.
                  Zaskakująco pełne, co jest godne pogratulowania [3.5]
                  Wysycenie: nie przeszkadzało [4]
                  Opakowanie: wyróżnia się wśród powszechnej dziś pstrokacizny.
                  Zastanawia mnie, czemu zamieszczono tabelkę składników odżywczych [5]
                  Uwagi: 05.10
                  myślę, że trzeba je porządnie schłodzić, by było smaczne.

Moja ocena: [3.525]

Comment

• melor
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2006.04
                    • 364

aromat: bardzo przyjemny zapach owoców egzotycznych
                    kolor: złote, mętne
                    piana: mała
                    smak: Bardzo ciekawe. I dobre! Czuć tu kilka smaków: chmiele aromatyczne, lekką goryczkę, pełnię słodową i gęstość od żyta. Aż chcę się wziąć następny łyk. Gorczyka mała. Nasycenie dość duże. Nie jest nawet tak słodkie jakby można się było spodziewać.
                    Na ratebeer już jest na 3. miejscu piw w swojej kategorii.
                    Dobre. Szkoda, że nie ma tak z 4,5% alko, wtedy byłby hit
                    6,5/10

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kenny Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kolor: Bursztynowy, bardzo mętny, jak zupa. [3.5]
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kolor: ciemno-żółty wpadający w pomarańcz, mętne [3.5]
                    Zwykle nie komentuję innych recenzji, ale jaki kolor musiałoby mieć piwo żytnie żebyś mu dał ocenę 5??

Comment

• Dzoshu
                      • 2013.12
                      • 496

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, mętne. [4]
                      Piana: Obfita, dziurawi się i dość szybko opada ale zdobi szkło. [4]
                      Zapach: Rześki. Intensywne cytrusy, iglaki, lekka szmata ale nie ma tragedii. [4]
                      Smak: Bardzo płaskie, praktycznie brak ciała. Cytrusy, zioła. Goryczka średnia w stronę wysokiej, trawiasta. [4]
                      Wysycenie: Średnie, OK. [4.5]
                      Opakowanie: Zgrabna eta, dokładny skład. [4.5]
                      Uwagi: Warka 5.10.16 Całkiem fajne, porządnie dobrze nachmielone. Jak komuś przeszkadza alkohol to chyba najlepszy wybór.

Moja ocena: [4.05]
                      Attached Files
                      Last edited by Dzoshu; 2016-07-30, 23:13.

Comment

• klucha710
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2016.05
                        • 35

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółte,mocno opalizujące. [5]
                        Piana: Piana w kolorze złamanej bieli. Utrzymuje się i dobrze oblepia szkło. [5]
                        Zapach: Zapachy chmielowe bardzo wyraźne (przyprawowość, owoce tropikalne, żywiczność). Delikatny diacetyl i jakaś nuta przypominająca pszenicę. [5]
                        Smak: W smaku chmiele przede wszystkim (żywicznośś, owoce tropikalne). Nuty miodowe od słodów. Średnia goryczka, znikająca bardzo szybko z języka, delikatnie kłuje w język. Delikatna kwaskowość. [5]
                        Wysycenie: Wysycenie średniowysokie. Piwo arcypijalne, gładkie za sprawą żyta. Doskonałe. [5]
                        Opakowanie: Etykieta nie robi wrażenia, podobnie jak skład. Dobrze, że chociaż wymienili gatunki chmieli. [3]
                        Uwagi: Doskonałe, lekkie piwo, super gasi pragnienie. Ideał na upały letnie. Co ważne, można po nim prowadzić.

Moja ocena: [4.9]
                        Attached Files
                        Last edited by klucha710; 2016-08-12, 19:51. Powód: Dodanie zdjęcia.

Comment

• Brodzislaw
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2013.09
                          • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor miodowy/żółty, zmętniony. Widać zawiesinę drożdżowo chmielową [4]
                          Piana: jasna obfita z drobnych i średnich pęcherzyków opadła z czasem tworząc lacing. [4.5]
                          Zapach: Zbożowe nuty od słodów mieszają się z goryczką Citry – w nucie mango, brzoskwini i odrobiną żywicznych nut od pozostałych (chmieli). [4.5]
                          Smak: lekkie i orzeźwiające. Tu wyraźniejsze są słody zbożowe, chlebowe nawet i kwaskowe nieznacznie na finiszu. Do tego średnio-niska goryczka ziołowa i żywiczna. [4.5]
                          Wysycenie: Wysycenie wysokie do średniego jeszcze poprawia bardziej pijalność. [5]
                          Opakowanie: Nawalone małą czcionką i tylko tytuł piwa ładnie się prezentuje. [3]
                          Uwagi: Bardzo fajna propozycja na upalne dni.

Moja ocena: [4.425]

Comment

• von_scheisse
                            • 2012.02
                            • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złote, lekko zmętnione, przy dnie, mimo dłuższego stania butelki w pionie, unosi się sporo farfocli. [3.5]
                            Piana: Bardzo ładna, obfita, drobna i trwała. Zostawia ładny lejsing. [4.5]
                            Zapach: Chmielowy, cytrusowy, niestety chyba z nutką DMS-u. [4]
                            Smak: Piwo jest lekkie, ale o dziwo nie puste. Chmielowość w wydaniu amerykańskim intensywna - sporo tu nut cytrusowych. Choć słodowości praktycznie tu nie ma to jest też wyczuwalna charakterystyczna cierpka ziemistość od żyta. Goryczka wyraźnie zaznaczona, w typie ziołowym. [4.5]
                            Wysycenie: Wysycenie odpowiednie, średnie. [4.5]
                            Opakowanie: Etykieta ładna, dość czytelna - jak zwykle u Kormorana nie podoba mi się zapaćkana tekstem kontra. [3.5]
                            Uwagi: Data przy­dat­no­ści: 11.10.2016 r.

Moja ocena: [4.225]
                            Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
                            http://www.chmielnik-jakubowy.pl
                            https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• Admirador
                              • 2015.03
                              • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Trudny do jednoznacznej oceny. Ni to pomarańczowy, na pewno nie żółty, może miodowy. Zmętnione. [4.5]
                              Piana: Ładna, względnie trwała, oblepia ścianki pokala. [4.5]
                              Zapach: Bardzo przyjemny. Na pierwszym planie cytrusy, dalej zioła, może żywica, gdzieś w tle coś od słodu (żytniego?) [4.5]
                              Smak: Gładkie, wytrawne, powiedziałbym, że cokolwiek wodniste, ale tu przecież ledwie 6.5 plato. Przy tych parametrach zadziwiająco treściwe. Goryczka wyraźna, ale wcale nie przegięta, grapefruitowa. Smakuje dobrze choć może zapach obiecywał więcej. [4]
                              Wysycenie: Średnie, chyba optymalne. [4.5]
                              Opakowanie: Może trochę to wszystko mało czytelne. Ale strona informacyjna bez większych zarzutów. [4.5]
                              Uwagi: 29/03/2017/ A28
                              Piwo zdecydowanie nie na tę porę roku, bo bardzo lekkie. Ale i tak zrobiło na mnie duże wrażenie. W swojej kategorii "wagowej" unikalne, w zestawieniu z wszelkimi non-alko poza jakąkolwiek konkurencją. Brawo Kormoran.

Moja ocena: [4.3]

Comment

• kosher
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.04
                                • 2318

Najsensowniejszy wybór w kategorii piwo bezalkoholowe, bo najlepiej maskuje śladową ilość alkoholu przy zachowaniu głębi smaku.
                                W Carrefour Express ostatnio w stałej cenie 4.19 zł. Warka 24.07.17.
                                Pozostaje tylko zrobić zapasy do lodówki nadchodzące lato.

Comment

Przetwarzanie...
                                X