Kolor: Ciemny bursztyn, zmętnione. [4] Piana: Po nalaniu kilkumilimetrowa piana, szybko znika, po wzbudzeniu jest trochę trwalsza, delikatnie zdobi szkło. [2.5] Zapach: Cytrusy, kwiatowy, odrobina mango, mało intensywny. [3.5] Smak: Słodkie, solidna słodowość, karmel, lekko tostowe nuty, cytrusy, pełne, gładkie, wysoka cytrusowa goryczka z krótkim żywicznym posmakiem. Pod koniec wyczuwalny także lekki alkohol, ale na szczęście nie drażni. [4] Wysycenie: Niskie - pasuje. [4] Opakowanie: Przeciętna etykieta z pełnym składem. [3.5] Uwagi: Przyzwoite IIPA, do powolnego sączenia. Warka do 11.2016.
Leciutko przejechane z datą.
Alkoholu w smaku nie czuć. 100 IBU też nie czuć.
Fajnie słodowe z nutką karmelu i biszkoptów. Są słodkie owoce (suszone i troszkę egzotyki)
Przeraźliwie pijalne.
Po terminie zatem aromat przeciętny, a goryczka wręcz uboga (a podobno goryczka nie ucieka z czasem)
Dobra "sesyjna" Double IPA, lecz nie porywająca czy zapadająca w pamięć.
Kolor: Herbaciany, lekko zamglone. [4] Piana: Biała, gęsta i zbita, trwała choć niezbyt wysoka. [3.5] Zapach: Karmel, kwiaty, cytrusy, mało skomplikowane. [4] Smak: Za słodkie, trochę nawet mdlące po pierwszych łykach. Potem bardzo powoli niczym ślimak wyłazi pestkowa goryczka przechodząca już na końcu w żywiczne doznania. Alkohol ukryty, ogólnie bez wyrazu IIPA. [3.5] Wysycenie: Niskie. [4] Opakowanie: Nowa etykieta, szyszki chmielu i latające nietoperze. [4] Uwagi: 100 IBU tu nie czuć. Warka 30.09.2017.
Średnia, ale całkiem trwała, beżowa piana.
Z koloru miedziane, nieprzejrzyste.
W zapachu tropikalne owoce - wyraźne mango, ziołowo-żywiczny, trochę karmelu trącającego o toffi, wystarczająco intensywny.
W smaku zaś zdecydowanie cytrusowo, do tego żywica i umiarkowanie słodowe z wyraźnym karmelem, nie za słodkie, goryczka krótka, wysoka, ziołowa z akcentem alkoholowym, średnio lepkie/gęste, średnio ciężkie.
Nie jest to piwo wybitne, ma swoje niedoskonałości, ale nawet mi smakowało(choć na drugie raczej nie miałbym ochoty), o co wcale nie tak łatwo w gąszczu marnych IIPA na naszym rynku.
Alkohol urósł do 8,1%.
Comment