Piwofil napisał(a) jest słodsze niż typowy pils, ale to właśnie cecha piw ciemnych
Ciemnych mocnych, uściślijmy.
Aktualizacja: piłem miesiąc temu i smakowało mi bardziej, chociaż nadal uważam, że nie jest odpowiednio zharmonizowane. No i przede wszystkim już nie wydało mi się takim ulepkiem, ale piłem u Zythuma, a jego lodówka to szatan chłodzenia - kto był, ten wie.
Całkiem przyzwoite piwo. Rzeczywiście jest cokolwiek za słodkie, ale nie na tyle, by się go nie dało pić. Gdyby nie ta nadmierna słodysz byłaby piątka jak nic. A tak to tylko 3,8.
Niesamowite - na pewno nie tego sie spodziewałem - ale to dobrze. Totalne zaskoczenie. Jest to najbardziej delikatny smak piwa jaki kiedykolwiek goscil na moim podniebieniu. Wlasnie, przy przelykaniu zostaje na podniebieniu przez momencik wywolujac wrazenie bardzo przyjemnego chlodu i slodkosci - po prstu aksamita na podniebieniu. Zero goryczki - ja nawet nie wiem czy mozna to nazwac piwem, bo odbiega od jakichkolwiek standardow. Spokojnie mogloby ujsc za napoj piwny, ale hehe no 6,5% i 14% ekstraktu robia swoje. Kompletenie nie czuc jego mocy do czasu gdy zaczyna lupac w glowe . Nie wiem ile gazu ma piwo robione domowa robota - ale to wyglada jakby wlasnie cale babelki byly 100% naturalne. Czyli krotko mowiac jest ich bardzo malutko. Dlatego tez pianki nie ma wcale - no, opada momentalnie. Kolor jest przesliczny - taki karmelowy ale strasznie ciemny, choc nie taki jak w porterach. Butelka jak butelka, etykieta taka sobie - ujdzie.
Aha - ni da sie wypic moim zdaniem wiecej niz 2 butelki, bo piwko jest slodziutkie i spija sie je bardzo powolutku.
No i cena - 1,99zl.
Porterek 2,50 - Krajan znow u mnie zaplusowal i to bardzo.
Chcialbym to piwo dodac do mojej database ale jako ze nie ialem szansy sprobowac nie wiem dokladnie jakiego gatunku to piwo jest . Zgaduje ze jest to ciemny lager a nie ale . Wiecz czy to , Dunkel ,Schwarzbier lub Zwickel/Keller/Landbier ja zgadywal bym na Lanbeera czyli ciemnego lagerka z typowym niskim gazowaniem , a moze to Stout , wysokie w alku , ciemne i slodowe ... ?
Admin z Ratebeera
Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
Poromotor piwnej Polski na swiat :)
No mam , pewnie jak bym mial szanse sprobowac to by wyjasnilo kilka pytan ... Wezme ze soba kilka do Kanady i dam sprobowac szanownym kolegom co sie znaja na tym temacie lepiej odemnie .
Admin z Ratebeera
Moi znaojomi sa pod wrazeniem jesli chodzi o wiekszosc polskich piw ... Zywiec Porter (ajwyzej oceniony baltycki poter nas wiecie ) , no i Okocim Mocne za to ze mocny lager moze dobrze smakowac ... o Okocimiu Porterku mowilize troche zaslodki .... Oni bardziej zwracaja na wyglad samego piwa a posmiac troche sie z etykietki tez fajnie .
Admin z Ratebeera
Comment