Witam! szczerze mówiąc nie piłem irlandzkiego z butelek 0,25 tylko z 0,5!!! nawet nie wiedziałem że takie robią!gdzie je kupujesz?ja już od dłuższego czasu nie mogę dostać a nawet słyszałem że zaprzestali produkcję! pamiętam że płaciłem za butelkę 0,5 2.20zl !!! więc wychodzi taniej!!!niż za te 0,25!!!
Krajan, Irlandzkie Mocne
Collapse
X
-
W końcu napiłem się Irlandzkiego Mocnego, ale żeby to zrobić musiałem pojechać do Nakła. Wbrew pozorom, wcale nie jest łatwo znaleźć w Nakle to piwo. Ale mi się udało i wykupiłem cały zapas z jednego ze sklepów. W Nakle dostępne w butelkach 0,5 litra (2,70 zł za sztukę). Moje wrażenia: kolor bardzo ładny, ciemno rubinowy (faktycznie trochę podobny do Coca coli), nasycenie CO2 mogłoby być troszkę większe, piana w normie, drobnopęcherzykowata i beżowa, nie była specjalnie wysoka, ale cały czas obecna. Zapach wyraźny karmelowo-kawowy, jakby porterowy, bardzo przyjemny, podobnie w smaku widoczne porterowe elementy. W ogóle smak bardzo dobry, przeważają nuty słodkie, ale utrzymują się na właściwym poziomie i nie powodują uczucia mdłości (nawet po kilku butelkach), wyczułem też trochę palonej goryczki, pojawiającej się na końcu każdego łyka. Alkohol zupełnie nie wyczuwalny. Opakowanie na 4, butelka euro, ciekawa etykieta. Generalnie obecnie jest to mój numer 1 wśród tego rodzaju piw, szkoda, że niedostępne w Płocku. Szkoda, bo zapas skończy się dzisiaj lub jutro. Ale jest to naprawdę bardzo dobre piwo. Polecam.
Moja ocena: [4.75]BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Zakupione w Lubelskim Piwowarze za prawie 2 zł butelka jakas taka za mała 250 ml!? wychodzi więc 4 zł za pół litra to troche duzo jak na polskie piwo.
A teraz o piwie mocny ładny wyrazisty zapach po otwarciu.
Piana ładna resztki pozostają do końca.
Nasycenie za małe.
Wyrażnie czuć palony słod, na początku brak słodkich posmaków,lekko czuć alkohol, z czasem wyczuć moża goryczke, piwo to ma bogaty bukiet smakowy,pojawia sie słodycz ale taka miodowo-owocowo, na koncu smak staje wytrawny, szczypie w podniebienie.Ogólnie bardzo dobre piwko.
Tylko nie rozumiem co na etykiecie robi angielska"czerwona kurtka".
Ocena to 4,7
Comment
-
-
kishar napisał(a)
Tylko nie rozumiem co na etykiecie robi angielska"czerwona kurtka".
Jak dla mnie, to Hrabstwo Kent jest w Angli...
...ale może ja się nie znam. Niech sie wypowie ktoś obeznany podziałem administracyjnym Wielkiej Brytanii i Irlandii.
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Nie chcę podawać w wątpliwość Twej umiejętności czytania, ale na mojej etykiecie było napisane "... z hrabstwa Kerry". A takowe znajduje się w Irlandii, na południowo-zachodnim krańcu wyspy.
No i nadal nie wiadomo, co z tym Anglikiem...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
[QUOTE]kishar napisał(a)
[B]Zakupione w Lubelskim Piwowarze za prawie 2 zł butelka jakas taka za mała 250 ml!? wychodzi więc 4 zł za pół litra to troche duzo jak na polskie piwo.
Tu raczej nie chodzi o cenę samego piwa ,a o koszt butelki i dystrybucji i coś tam jeszcze o czym nie wiemy ,my konsumenci.
Z obserwacji cen piwek 0,25 lub 0,33 w butelkach bezzwrotnych można wywnioskować ,ze cena tych piw w małych butelkach jest podobna do piw w butelkach 0,5
Comment
-
-
Piwko zakupione w sklepie "U Piotra" (dzieki koledze Wujcio_Shaggy ). Buteleczka przepiękna, choć nie bardzo przypominająca piwo. Smak niesamowity, słodki (karmel), lecz długo nie pozostający na podniebieniu, za to posmak bardzo ciekawy. Pokusze się o stwierdzenie, że jest lepszy od Belfasta (choć jak ktoś już wcześniej napisał, słabo nagazowane). Piana szybko opadająca, nie pojawia się nawet dywanik. Plusem tego piwa może być fakt, że prawie wogóle nie czuć alkoholu. Jedynie cena troszkę odstrasza, bo za 1.75 za butelkę 0.25 to trochę przydużo, no i dostępność.. w wawie raczej ciężko
Ogólnie piwko mi bardzo zasmakowało i coś mi się wydaje, że jutro znów wybiorę się do tego sklepu.
Comment
-
-
W ogóle ciężko dostać!!!cena rzeczywiście szokująca bo ja to piwo w butli 0,5 kupowałem za 2,20zl!!! potwierdzam ,to piwko jest lepsze od belfasta!!!pomimo etykietki poważnie ubolewam nad tym że już jest praktycznie nie dostępne!!!!!
Comment
-
-
Pinio74 wcześniej napisał(a)
(...) Generalnie obecnie jest to mój numer 1 wśród tego rodzaju piw, szkoda, że niedostępne w Płocku. (...)Last edited by Pinio74; 2004-08-06, 08:34.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Andrewbrw napisał(a)
SZCZĘŚCIAŻ.......
Comment
-
-
Pinio74 napisał(a)
Haa, właśnie 3 litry Irlandzkiego jadą z Nakła do Płocka Byłoby więcej, ale brat ma ograniczone możliwości transportowe. Wieczorem sprawdzę, czy piwo to trzyma swój poziom...BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
Comment