Krajan, Irlandzkie Mocne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Prezent od Dzika - dzieki!
    Kolor ciemnobrazowy (5)
    Piana grubobabelkowa, srednio trwala (3)
    Gazu prawie brak (2)
    Zapach wyraznie chmielowy, troche owocow i palonego slodu (4)
    W smaku dobra palona goryczka od poczatku do konca, po drodze czuc palony slod i owoce, jakby wisnie w czekoladzie (4.5) Bogaty i zlozony, podszedl mi lepiej niz Noteckie Ciemne!
    Opakowanie - etykietka z rysunkiem dawnego zolnierza z armii blizej nieokreslonego panstwa, z Irlandia ma tyle wspolnego co samo piwo - czyli nic. Plusem jest dla mnie mala buteleczka - mozna sprobowac dla smaku jak nie mozna wypic za duzo (3)

Moja ocena: [4]
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Latarnik
      Premium Lamplighter
      🥛🥛🥛🥛
      • 2004.06
      • 5030

bury_wilk napisał(a)
      co ten angielski okupant tam robi.
      A może im chodzi o Irlandię Północną.
      A wracając do niektórych stwierdzeń forumowiczów, że im nie smakowało, to mogę potwierdzić, że czasem pierwsze Irlandzkie smakuje inaczej, ale trzecie z kolei smakuje już tak jak trzeba, czyli wybornie
      5450 kapsli z wypitych piw
      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Etykieta jest zupełnie od czapy - jak już to zostało napisane wyżej, widniejący na niej żołnierz nie ma za wiele wspólnego z Irlandią...
        Kolor jak cola, ładmy.
        Piana średnio wysoka, beżowa. Opada szybko, ale zostawia fajną, pęcherzykową kołderkę.
        Zapach lekko palony, lekko rzeczywiście owocowy. W moim egzemplarzu jest jednak o wiele za słaby.
        Gazu w sam raz jak na takie piwo.
        W smaku świetne! Bardzo esencjonalne, dobrze wyczuwalne nutki palono-kawowe, do tego posmaczki owocowe i miła goryczka. Nie czuje się dośc wysokiego alkoholu. Z wielką chęcią zgromadzę sobie w piwniczce większy zapas tego specjału, bo naprawdę warto.

Moja ocena: [4.15]

Comment

• Jackest
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.10
          • 13

Etykieta nie budzi większych zastrzeżeń, oprócz tego, że zamiast żołnierza bardziej do nazwy pasowałby jakiś irlandzki motyw np. kończyna czy skrzat.
          Piana (kolor ciemno-kremowy) niestety szybko opadła nie pozostawiając po sobie prawie nic.
          Zapach ładny, słodki, karmelowy, czuć również nutki palone.
          Kolor głęboki, po ustawieniu kufla pod światło- ciemny rubin.
          Pęcheżyki gazu malutkie, nie zostają do końca.
          W smaku czuć lekką goryczkę, przewarza jednak karmelowa słodycz. Pozostawia palony, przyjemny posmak. Ogólnie bardzo dobrze wywarzony smak.
          Na 100% to piwo zagości jeszcze na moim podniebieniu.

Moja ocena: [4.5]
          Dobre piwo nie jest złe, jest nawet bardzo dobre!!!

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

Jackest napisał(a)
            Etykieta nie budzi większych zastrzeżeń, oprócz tego, że zamiast żołnierza bardziej do nazwy pasowałby jakiś irlandzki motyw np. kończyna czy skrzat.
            Proponuję kończynę dolną, najlepiej lewą, odrąbaną siekierą
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Jackest
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2004.10
              • 13

Przepraszam za pomyłkę! Oczywiście chodziło mi o koniczynę.
              Dobre piwo nie jest złe, jest nawet bardzo dobre!!!

Comment

• cielak
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 2890

I znowu Latarnik przyczynił sie do tego abym mógł wypić tak pyszne piwko. DZIĘKI!!!!
                Kolor- ciemno-rubinowy, jaśniejszy od portera.
                piana- gęsta, ciemna, z początku duża lecz po chwili opada pozostawiając jednak obrączkę i małe plamki do końca picia.
                CO2- dla mnie idealnie czuć lekkie szczypanie w język, bez efektu przegazowania brzmiącego beeee...
                zapach-

zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

O, już przestałeś dopisywać, że nie gustujesz w ciemnych piwach Postępy, panie, postępy.
                  Tylko coś się kawałek recenzji urwał...
                  Last edited by Twilight_Alehouse; 2004-12-09, 23:16.

Comment

• cielak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 2890

I znowu Latarnik przyczynił sie do tego abym mógł wypić tak pyszne piwko. DZIĘKI!!!!
                    Kolor- ciemno-rubinowy, jaśniejszy od portera.
                    piana- gęsta, ciemna, z początku duża lecz po chwili opada pozostawiając jednak obrączkę i małe plamki do końca picia.
                    CO2- dla mnie idealnie czuć lekkie szczypanie w język, bez efektu przegazowania brzmiącego beeee...
                    zapach- słodowo-karmelowo-ciut palony, odrobinę za słodki
                    smak- słodowo-karmelowo-goryczkowy. Przypomina mi "Fortunę" lecz jest mniej słodki i nie ma colowego posmaku. Pyszne!!
                    opakowanie- jestem zbyt oczarowany zawartością, ale jedno mi sie rzuciło w oczy to ten kon w herbie Krajana. Coś bardzo mi przypomina Ferrari, ale Irlandzkie to chyba ferrari wśród piw.

Bardzo mi smakowało. Przypomina mi lekko Fortunę choć na plus przemawia brak posmaku colowego. Pyszne!!!!
                    Chcę jeszcze!!!

zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• grzech
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.04
                      • 4592

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor brunatny, piwko klarowne. [4]
                      Piana: Nawet ładna, wysoka o przeciętnej trwałości. [3.5]
                      Zapach: Jak dla mnie mało intensywny, nieco palonego karmelu. [3]
                      Smak: Stonowany, dominuje goryczka, dośc intensywna, ale akceptowalna. Do tego nieco słodyczy. Dobre, acz może nieco za mało doznań. [4]
                      Wysycenie: Dolna strefa stanów średnich. [3.5]
                      Opakowanie: Już o tym wiele razy pisano) [2]
                      Uwagi: W porównaniu z dawno pitym - mniejsza słodycz i mniej intensywny smak. Ogólnie dobre, ale mogłoby być mocniejsze.

Moja ocena: [3.475]

Comment

• Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5030

Wiadomość z ostatniej chwili prosto z Krajana:

Wkrótce zostanie zakończona produkcja Irlandzkiego Mocnego, więc niech miłośnicy tego piwa zrobią sobie zapas, bo tego piwa już niedługo nie będzie na rynku.

Niezły wstęp.
                        Wszystko to prawda, ale przyczyną zniknięcia tego piwa będzie zmiana jego nazwy, na jaką, jeszcze nie chcą podać.
                        Będzie też okres przejściowy, gdy na etykietach będą informacje, że nowe piwo to dawniej Irlandzkie Mocne.
                        Moim zdaniem powinni skupić się na nazwie Krajan z dodatkiem Jasne, Ciemne i Porter, bo prosto i zawsze wiadomo jaki to browar.
                        5450 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
                          Wszystko to prawda, ale przyczyną zniknięcia tego piwa będzie zmiana jego nazwy, na jaką, jeszcze nie chcą podać.
                          Wszystko oczywiste, tylko etykieta inna - " Czarny koń " !

Comment

• nikita_banita
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 1363

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemne, nieprzejrzyste. [4]
                            Piana: Po nalaniu ładna piana, drobnopęcherzykowata, beżowa. Do końca utrzymał się tylko niewielki wianuszek na ściankach kufla. [3.5]
                            Zapach: Jak u mnie słabo wyczówalny. Może mój zmysł powonienia odmówił współpracy? [3]
                            Smak: Takie ciemniaki to ja lubię! Zawartość alkoholu nadała mocy temu piwu, takiej niemal porterowości. Wyraźna goryczka, która jeszcze przez kilka chwił po przełknięciu piwa pozostaje ulotnym śladem w ustach. Nieco kwaskawe, ale dzięki temu jakby wytrawniejsze. Słodycz ledwie zauważalna i to w nikłej ilości (jak dla mnie liczę to na plus). [4.5]
                            Wysycenie: Nagazowanie prawidłowe, chociaż może nieco za małe. [3.5]
                            Opakowanie: Butelka z zielonego szkła (niestety), kapsel czarny, a etykieta ładna, ciesząca oko. [4]
                            Uwagi: Bardzo mi smakowało i żałuję jedynie, że nie mam do niego stałego dostępu.

Moja ocena: [3.775]

Comment

• slawekkazek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.01
                              • 556

Niech się nazywa jak chce, byle nie zniknęło z rynku. Przypominam sobie, że początkowo występowało w zwykych półlitrówkach, po 1.80 sztuka. Może wrócą przynajmniej do tego zwyczaju ?

Comment

• wlarut
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2002.02
                                • 43

W zwykłych półlitrówkach jest. Są to butelki brązowe typu EURO.
                                Wiem bo niedalej jak tydzień temu kupowałem skrzynkę w takich właśnie butelkach.
                                Jako miłośnik piw ciemnych zopatruję się w nie w hurtowni.
                                Zmiana nazwy może być aby tylko to piwo nie zniknęło całkowicie z rynku.
                                Moja ocena:
                                Zapach bardzo "piwny" slodowy
                                Piana: gęsta, beżowa utrzymująca się na ściankach naczynia do końca
                                Smak: słodowy z lekko wyczuwalnym palonym słodem, mocy piwa nie czuć
                                nagazowanie jak na ciemniaki moim zdaniem w sam raz
                                Ogólnie piwo to bardzo lubię i jak dla mnie jeden z dwóch najlepszych polskich ciemniaków na rynku.

Comment

Przetwarzanie...
                                X